Климент Терзийски, кмет на село Шишковци: Целта на всички ни е селото да се развива като културно средище, пазещо духа на Майстора

Кметът на кюстендилското село Шишковци Климент Терзийски, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Господин Терзийски, каква е историята на село Шишковци?

Климент Терзийски: Шишковци е едно от селата с най – дълголетна история. Още когато е под турско робство, тук е  било турски чифлик и се е развивало като вилает. Селото носи името на Михаил Шишман, който е бил убит в местността „Шишманица”, която е в землището на село Шишковци. В началото селото е било от три рода, три фамилии, които са били около 60 човека и след това започнало да се разраства. Най – голямото разрастване в селото е било през 1964 година когато от планинските райони от Скакавица, Гърбино, Кортен, Буново са слезли хора в полето и тогава селото е достигнало до 1420 души според  данните. Същевременно е останало едно от големите села до идването на демокрацията – 1991/1992 година. След този период населението започва да намалява. Младите не могат да намерят препитание в селото и заминават – едни в чужбина, други в София, други в големите градове. Ние имаме нещо като предприятия, които могат да задържат част от населението. Има птицеферма, в която се отглеждат  кокошки, имаме един цех шивашки, в който намират около 40 – 50 човека работа, но това не е нищо за едно село.

Фокус: С какво се гордеят вашите съселяни?

Климент Терзийски:  Гордеят се с това, че тук е живял Владимир Димитров – Майстора. Той е живял тук дълги години и през тези години е повдигнал духа. Възпитал е един дух на обич, на уважение между хората и обич към всичко родно.

Фокус: Как поддържате къщата – музей на Владимир Димитров – Майстора, която е в село Шишковци?

Климент Терзийски:  Благодарение на Община Кюстендил, се направи основен ремонт и сега я поддържаме на доброволни начала, но е в идеално състояние, също така ни помага картинната галерия в Кюстендил и ни оказва съдействие, винаги се посещава, имаме добра посещаемост от различни групи от цяла България. Напоследък се интересуват много евреи, идват на посещение, интересуват се от живота и дейността на Майстора. Напоследък минават и много сърби, интерес проявяват. На отиване към границата, спират тук, гледат, разпитват, интересуват с е от живота и дейността на Майстора.

Фокус: А какво е подредено като изложба в самата къща – музей?

Климент Терзийски: Подредени са исторически данни от живота и дейността на Майстора. Това е на първия етаж, а на втория етаж – картини от Майстора, но не оригинални, копия от негови картини и е запазена стаята, в която е живял. Тя е запазена точно във вида както когато е живял, креватът, тамбурата, костюмът и другите принадлежности, които е ползвал.

Фокус: Колко души живеят в селото?

Климент Терзийски:  680.

Фокус: А как се справяте с опазването на селскостопанската продукция, с опазването на имуществото, има ли много посегателства при вас?

Климент Терзийски:  Не мога да кажа, че има много посегателства, сложили сме камери, взели сме мерки и можем да кажем, че е едно от селата, които през последните две – три години нямаме посегателства на селскостопанска продукция, нито пък кражби в селото.

Фокус: Казвате, че имате видеонаблюдение?

Климент Терзийски: То е изградено с лични, собствени средства, събрани от населението на Шишковци. Полицейско присъствие има, преминават по един – два пъти в деня, имаме близки взаимоотношения, работим добре.

Фокус: Има ли интерес от страна на хора, които са извън региона да идват, да купуват къщи,у да се заселват при вас?

Климент Терзийски:  Имаше такъв период до миналата година. Сега вече почти не останаха къщи, които да продаваме. Имаше доста засилен интерес от Софиянци, които почти изкупиха. Сега в момента  имаме две – три къщи за продаване, които държат висока цена и затова не са продадени, иначе нямаме неизкупени къщи, празни да стоят. И тези къщи, които се купиха в половината и повече живеят постоянно, а в другата част, петък, събота неделя живеят хора в тях.

Фокус: Как вие виждате бъдещето на село Шишковци?

Климент Терзийски:  Аз се стремя и съм се стремял в периода, в който съм бил кмет, винаги селото да представлява едно културно селище.  Аз искам да го развивам като културно средище, затова се заех и да провеждам фестивала „Балканска черга”, затова приех тук и пленера на студентите, винаги се обръщаме с лице на лицата, които са дошли да посетят къщата на Майстора. Аз виждам специално селският туризъм да просъществува и селото да разчита на него, защото благодарение на Владимир Димитров – Майстора, ние сме известни и на тази база ние трябва да градим иначе хората тук са интелигентни, задружни и доказаха във фестивала, че могат да правят големи мероприятия.

Венцеслав ИЛЧЕВ