Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ спечели медицински Оскар за „професионализъм в медицината“

Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ взе медицински Оскар за „професионализъм в медицината“ по време на Петите годишни медицински награди, организирани от „ВИП Комюникейшънс“. Това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Церемонията се проведе на 10 май в хотел „Маринела“ в София.
От името на Клиниката по неврохирургия наградата получи нейният началник доц. Васил Каракостов. „Една държавна клиника разчупи клишето и доказа, че може да предлага качествено лечение с висок професионализъм и добро отношение към пациентите. Специалистите, които работят при нас, се конкурират сами със себе си и са с поглед в бъдещето“, каза той по време на награждаването.
Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е национален лидер както по отношение на обема на осъществените оперативни интервенции (в областта на неврохирургията и на гръбначната хирургия), така и по отношение на броя операции, осъществени със съвременни технологии. Над 2400 операции се извършват там годишно.
Към клиниката функционират няколко обособени звена, които са уникални за България:
– Национален референтен център за лечение на хипофизни аденоми
– Център за функционална епилептична хирургия
– Национален референтен център по мозъчно-съдови заболявания
В Националния референтен център по мозъчно-съдови заболявания, който работи в тясно сътрудничество с Клиниката, в началото на месец февруари т.г. бяха извършени няколко оперативни интервенции, които са уникални не само за България, но и за света. Екип на Центъра, съвместно с проф. Шарбел Монайе от Университетската болница в Лимож (Франция), отстрани изключително сложни и комплексни артериовенозни малформации, използвайки за първи път в нашия регион трансвенозен достъп при емболизацията на тези сложни случаи.