Кметът Генчо Генчев: Община Свищов е в добро финансово състояние и ще приключи годината без задължения

Кметът на Община Свищов Генчо Генчев в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Зимно поддържане на републиканската пътна мрежа се въвежда от днес. От следващата седмица се очаква застудяване и по високопланинските райони е възможно дъждовете да преминават в сняг. Каква е готовността на  Община Свищов за зимния сезон, разговаряме с кмета Генчо Генчев. Добро утро.

Генчо Генчев: Добро утро на вас и вашите слушатели.

Водещ: Подготвена ли е Община Свищов за зимния сезон, какви са основните средства за зимно поддържане, как ще се осъществява почистването на улиците в града и с каква техника разполагате?

Генчо Генчев: Община Свищов, както и в изминалите есенно-зимни сезони, винаги адекватно е била подготвена по отношение на зимното поддържане на територията на град Свищов и 15-те населени места. Община Свищов ще участва в зимното поддържане с 9 броя машини, 4 броя машини са на Община Свищов и 5 броя машини са наети от земеделски кооперации. С различни видове техника, високопроходима и с тежка техника ще почистваме Община Свищов – града и 15-те населени места. Кметовете на населените места са сключили вече необходимите договори с кооперациите и земеделски производители, с които да обезпечат почистването на населените места. Община Свищов в момента доставя пясък и инертни материали, сол на кметствата, за да имат на разположение при по-силни валежи, особено срещу заледяванията. Също така знаете, че  Община Свищов има на разположение и тежка верижна машина. Преди броени дни доставихме една голяма техника, предоставена ни от МВР, изключително  мощна, изключително високопроходима, за да можем да отреагираме при по-сериозни снеговалежи на територията на цялата община. Също така имаме изключително добро взаимодействие вече за поредна година мога да кажа с Областното пътно управление, с които заедно си помагаме при почистването на републиканската пътна мрежа, за да не създаваме ситуации, с които да се затварят пътища. Но все пак никой не може да каже до каква степен може да ни изненада природата. Но мисля, че през тези години доказахме, че можем да се справяме със снегопочистването. И сега също имаме пълна готовност за снегопочистването на град Свищов. 30 човека са групите, които ще почистват тротоарите от сняг към Общинско предприятие „Чистота“. Осигурени са над 300 тона сол вече в предприятието, също така и пясък. Всичко, което е необходимо от страна за организация за зимното почистване е направено. Доставени са също инертни материали на детски градини, училища, социални домове, за да могат служителите да опесъчават при заледявания. Всички детски градини на територията на Община Свищов – в населените места и в град Свищов, както и училищата са снабдени с необходимите горива. В последните две години въведохме почти навсякъде енергийна ефективност с отопление на пелети. Почти нямаме отопление на нафта, една детска градина е с отопление на нафта. В готовност са всички учебни и социални заведения на територията на Община Свищов за стартирането на зимния сезон. Вече някои от тях започнаха. По населените места всички парни котли и инсталации са проведени в готовност. Там, където е имало проблеми, са отстранени и мисля, че няма никакво притеснение по отношение на отоплителния сезон за всички тези заведения.

Водещ: А какво е състоянието на пътищата преди зимния сезон? Приключени ли са всички ремонтни дейности, обновена ли е пътната маркировка, за да бъде видима и за пешеходци, и за водачи?

Генчо Генчев: Да, точно така. Изказвам благодарност към Областно пътно управление, че за първа година на територията на цялата община преди няколко седмици Областно пътно управление положи маркировката по пътните участъци към село Ореш, Козловец, Павел, такава маркировка, която липсваше в годините назад, ако се върнем във времето. Пак казвам, изключително добро взаимодействие по отношение на пътната инфраструктура на територията на Свищов. Няма критични участъци, които да не са завършени или да има предпоставка за ПТП-та. Мисля, че Община Свищов е в готовност и в прилично състояние да посрещне зимния сезон.

Водещ: И към още няколко актуални теми. С Министерско постановление държавата отпусна на четири община от Област Велико Търново средства за преодоляване на последствията от бедствия, сред тях е и Община Свищов. За какво ще бъдат изразходвани парите?

Генчо Генчев: Да, така е. Благодарение на бързата реакция от страна на Община Свищов и кандидатстването й към Междуведомствената комисия за подпомагане при бедствия и аварии Община Свищов получи близо 200 хиляди лева за нарушена пътна инфраструктура в село Морава, в град Свищов, както и за моста към село Деляновци и село Овча могила. През пролетта ще бъдат изготвени техническите документации и ще започне възстановяването на щетите, които бяха нанесени през миналото лято от един ураган, който премина най-вече през село Морава и отнесе няколко от улиците, асфалтовата настилка. За това ще бъдат използвани средствата. Изключително навременна финансова помощ от страна на държавата за Община Свищов са тези средства.

Водещ:  А предвид режима на питейна вода в Перник и в още няколко града на страната каква е ситуацията в Свищов? При вас също имаше проблеми с водоснабдяването, макар и от друго естество. Към момента каква е ситуацията?

Генчо Генчев: Остава изключително обезпокоителна и критична, защото никой не знае в кой момент може да аварира новият стар водопровод. Ние сме направили няколко срещи вече преди встъпването ми в длъжност и в момента като кмет на общината с Министерството на околната среда и водите, с министър-председателя, с което се гарантира в най-скоро време предоставяне на финансова помощ за аварийна подмяна на целия участък за водоснабдяването на град Свищов. Никой не може да каже в този момент дали Свищов няма да остане без водоподаване. Знаем го проблема всички и чакаме наистина институциите най-накрая да се сезират и виновните лица да си понесат отговорността за изпълнението на некачествения водопровод, който държавата заедно с общината, близо 4,5 милиона лева бяха изразходени именно за подмяната на магистралния водопровод, който от неговото въвеждане в експлоатация все още не работи.

Водещ: И като говорим за пари, в края на годината какво е финансовото състояние на Община Свищов?

Генчо Генчев: Финансовото състояние е стабилно. Няма притеснения нито към първостепенния разпоредител, нито към второстепенните разпоредители. Обезпечени са всички разпоредители с финансови средства. Община Свищов ще приключи годината без да задължения към всички доставчици на услуги и всички договори, които са сключени. Мисля, че ще има преходен остатък, който ще бъде преразпределен за следващата година. Уверявам жителите, че Община Свищов е в добро финансово състояние и така ще приключи и годината.

Водещ: А кои ще бъдат приоритетите в новия бюджет за 2020?

Генчо Генчев: Както винаги съм казвал, за мен всички сектори са приоритетни, но основно ще търсим възможност за финансова подкрепа за подмяната на магистралния водопровод, защото това се оказва най-големият проблем към този момент на град Свищов. Също така през тази година и началото на следващата приоритет е притеснителното състояние в Стопанска академия. Знаете, че те изпаднаха в една финансова криза, нуждаят се от финансова помощ от страна на държавата, за да може да завършат тази година и да стартират следващата година. Има напрежение там, имаше възможност през миналата седмица да се проведе среща с министъра на образованието, също така и синдикалният лидер госпожа Вълчева. Направихме такава среща. Изключително много е притеснително както за мен като  кмет на общината, така и за цялата свищовска общественост. Стопанска академия е една от основните икономически единици, една от емблемите на нашия град и ние не можем с лека ръка да подходим в създалата се ситуация. През тази седмица свиках целия финансов екип заедно с директора на Дирекция „Финанси“, с което да направим първата си стъпка за подпомагане на Стопанска академия именно в таксата и данъците, които дължи към Община Свищов, за редуциране надолу. За да можем всички заедно да участваме в този процес на стабилизация във финансовия колапс, пред който в момента е изправена академията. Иначе другите приоритети са ни както и в спорта, така и в социалните дейности, образованието,  инфраструктурата, подмяната на водопреносната система. Изключително много предизвикателства стоят пред нас. Едно от основните е развитието на икономическата зона в бившите казарми. Водим вече разговори с Министерството на икономиката за реално стартиране на дейностите по създаването на индустриалната зона и реални действия относно подготовката на зоната за почистване, за парцелиране, процес, който не е никак лек, но мисля, че сме тръгнали по правилния път и заедно с подкрепата на държавата, на Национална компания „Индустриални зони“, Министерството на икономиката мисля, че до края на мандата ще успеем да завършим тази зона и наистина да се видят първите резултати и усилия, които сме положили през годините.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА