Кметът Георги Икономов: Банско има потенциал да пробие на по-далечни и екзотични туристически пазари в следващите години

 

 Кметът на Банско Георги Икономов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Г-н Икономов, миналата година отчетохте добър летен сезон. Съвсем в началото на този настоящ сезон има ли индикации на преповтаряне на тези резултати?

Георги Икономов: Да, има индикации разбира се. Банско започна да се налага много сериозно като лятна дестинация, но всичко зависи разбира се и от времето, защото когато е хубаво, когато е слънчево, хората са в планината, обичат да се разхождат, но при по-лошо време естествено, че планината не е за предпочитане. Но така или иначе разчитаме наистина на един много сериозен пак летен сезон, като активностите не са въобще малко и аз мисля, че богатата културна програма също допринася за това гостите да се чувстват добре.

Водещ: Пожелахте си по-малко, но качествени туристи. Важи ли това и за летните месеци? Постижимо ли е?

Георги Икономов: Постижимо е, но аз мисля, че това е един дълъг процес. Това не може да стане веднага, разбира се, в рамките на една година да се промени профилът на туристите. Трябва доста неща да се свършат и да се променят, защото по-качествените туристи изискват в същото време по-качествено обслужване. Това е един комплексен процес и аз мисля, че той ще продължи доста повече. Но летните туристи са хубави туристи като цяло, защото разходите по туризма са доста по-малки на хотелиерите – няма го отоплението, работят по-малко хотели, защото една част от персонала са се поизнесли по морето. Така че имаме достатъчно условия за тези, които работят и на самите хотелите да дават наистина качествена услуга, и да я дават на по-висока цена, така че туристите полека-лека да почнат да променят своя профил. Тоест, да не разчитат единствено на ол инклузива, да не стоят само по хотелите, а да излизат в града. През лятото това е съвсем различно, хората излизат, харчат си парите повече по града, което е добре пък за местните хора. Така че различен е туризмът през лятото и аз винаги съм казвал, че го предпочитам повече.

Водещ: В началото на месеца Банско се представи на туристическо изложение в Дубай. Как арабските туристи възприемат курорта, не само арабските, а чуждестранните такива?

Георги Икономов: Всяка година се отчита винаги по-завишен интерес. И за такива нови пазари, които са интересни, различни, които са нетрадиционни, на които въобще не сме стъпвали до момента, трябва малко повече търпение. Няма как от един път да те да заобичат България, да повярват в това, че ние тук имаме прекрасни условия. Така че мисля, че в рамките на 3-4 години ние бихме могли да пробием и на този пазар. Най-вече през лятото, когато огромна част от хората в Дубай се изнасят оттам заради горещините, търсят по-прохладни места, и търсят най-вече планини, защото те море си имат. Така че не мога да кажа, че към момента имаме някакъв сериозен успех, но все повече и повече опознават България и Банско като дестинация, възможна за такъв летен туризъм. Все пак там има стъпили традиционни държави: Грузия и Армения, които много силно работят на тези арабски пазари. И аз мисля, че още 2-3 години ни трябват, за да направим там един сериозен пробив за други далечни пазари. Тук напоследък се наблюдава присъствие на японци, което е много изненадващо също и за мен, но като че ли ставаме интереси за доста по-далечни и атрактивни дестинации, като Япония, Китай, като Индия например. Не знам доколко тези пазари ще са устойчиви, не знам доколко ще са масови, но ако се наложат и ако някоя от туроператорските фирми успее да ги привлече, аз ще съм много доволен. От общината ще съдействаме. Но нека все пак да не превръщаме общината в туроператор, защото това се наблюдава като една тенденция напоследък – изисква се едва ли не общината да докарва туристите. Не ни е това работата. В крайна сметка има хотели, има различни туроператорски фирми, които точно това трябва да свършат те. А ние, общината, трябва да се заемем с инфраструктурата, административното обслужване и разбира се да помагаме на туристическия бранш в рекламата.

Водещ: Тези разнообразни туристи и интересът от различни места остават ли забелязани и от инвеститорите в Банско? Усеща ли се вече потенциалът на курорта като целогодишна туристическа дестинация?

Георги Икономов: Да, всички хотелиери вече приемат Банско като целогодишна дестинация, и са много доволни от това нещо, защото само до преди години те затваряха през лятото, не работеха или беше много слабо. Но това не е тенденция само и благодарение на това, което ние правим, по-скоро си мисля, че и българите, и всички туристи, но най-вече българите, за моя радост, започнаха да се връщат в планините през лятото. Тоест, за тях вече не е достатъчно само да карат ски през зимата, но те търсят и едни други вълнения, други изживявания през лятото. И моята прогноза, че летният туризъм, и то точно такъв нетрадиционен туризъм – пешеходният туризъм по планината, катеренето, изследването на пещери, пикници на нетрадиционни места – това ще бъде нещото, което ще привлича занапред все повече туристи. И те ще станат по-качествени, защото услугата, която трябва да се предлага в този случай, трябва да бъде по-специална, по-индивидуална. Това ще струва и по-скъпо на туристите. Но да, от туристическия бранш усещат промяната в Банско.

Водещ: Освен с организирането, провеждането на един пореден успешен летен сезон, с какво друго предстои да се занимаете през следващите месеци в общината?

Георги Икономов: Инфраструктурата – това е изключително важно за нас. Защото една приветлива среда, една красива среда само по себе си става като някаква туристическа атракция. Може би се повтарям, но последните 2-3 години направихме една напълно завършена улица като парк, и една друга, която продължава на ул. „Пирин“. Това са наистина прекрасни, красиви улици, нетрадиционни, много разчупени, като улици-парк. От неизползваеми зони, от едни улици, където малко хора се движиха, сега тези улици са денонощни пълни с разхождащи се туристи. Там се отварят малки магазинчета, кафета, ресторантчета. Тоест, създава се една нова туристическа атракция в самия град. Ще продължа третия етап на ул. „Пирин“. Преди около две седмици приключихме корекцията на изграждането на подпорни стени на река Глазне в града. Там имаше съборен мост от наводнение отпреди две години, не можахме да го възстановим, защото трябваше да изградим първо стените. Сега вече и този мост се изгражда – хубав, атрактивен, пешеходен мост. Изграждаме и детска градина, която трябва да бъде готова преди зимата. Ще започнем в градския парк ремонт и цялостна рекултивация на езерото и зоната около него, което ще даде съвсем различен вид вече на парка ни. Ще обърнем внимание и на дворовете на техникумите, защото аз винаги съм казвал, че дворовете на техникумите и на училищата са едни много полезни и могат да се превърнат в много практични площи. Там ще изградим един комплекс от футболни игрища, спортни площадки, тенис кортове и т.н. И разбира се, няколко, 5-6 улици, които имаме да правим в Банско и Добринище по Програма за селските райони. Искам да обърна внимание обаче на нещо интересно. Възложил съм изготвянето на стратегия, която цели намаляването на количествата на боклука и неговото разделяне. Стратегията е насочена в две направления. Има практическите неща, които трябва да се случат, но кампанията има и информационен характер, насочена е към младите хора най-вече. От понеделник стартираме с тази инициатива, като събирам партньорите на кампанията – това са: медии, туристически бранш, търговци, представители на „Юлен“, на училищата, разбира се. След това събираме туристическия бранш да говорим по тази тема. Поканил съм и фирма, която се занимава с оползотворяването на отпадъците и отговарят за разделното събиране. Мисля че в рамките на една година трябва да направим една много сериозна кампания за повишаване културата и мисленето в тази посока и на местното население, и на туристите. Трябва да се обърне внимание на това защо е важно да разделяме боклуците и да намаляваме тяхното количество. Наред с това трябва да проведем и много силна кампания в училищата, защото младите хора са тези, които попиват и приемат новостите и екологичните предложения много по-бързо, отколкото нас. Така че в това нещо ще вложа много усилия, защото има много полза, включително и финансова полза предвид огромните такси, които се плащат при депонирането на отпадъци.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА