Кметът Георги Славов: Пари на надеждата са отпуснатите средства за новата болница в Ямбол, без качествено здравеопазване всеки град е обречен

 

Правителството реши да отпусне 27 млн. лева за довършване на новата болница в Ямбол. Как ще бъдат разпределени средствата и кога ще започнат първите дейности за лечебното заведение? Повече ще научим от кмета на Ямбол Георги Славов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

 

Водещ: Г-н Славов, действително добра и не само добра – чакана осен това новина. Първо обаче, нека припомним откога продължават усилията ви за нова болница в града?

Георги Славов: Ако трябва да говорим за мен персонално– аз съм кмет от 2007 година, а от 2008 година в момента, в който осъзнах драмата в нашето здравеопазване в град Ямбол, това стана моя лична кауза. Едни от най-съществените проблеми са тези, които се отнасят за нашия живот конкретно, когато в критичен момент за живота му, трябва да получи качествен здравни грижи. Няма как в тази остаряла болница от стар тип, както вече цяла България научи – павильонен, сгради, които са строени от времето на Балканската война – тя е на 140 година – да предложат онова качество, което всички искаме към днешния момент. В момента, в който го осъзнах – от 2008 – това си ми е кауза, която за моя голяма радост 2012, когато Община Ямбол дари тази сграда в този незавършен вид, успях да провокирам премиера Борисов. През 2012 година се отпусна 1,5 млн. лв.  За съжаление през 2013 правителството на Орешарски блокира целия процес и следващият пробив, както вече всички разбраха, се случи само преди няколко дни.

Водещ: Да разбираме, че към днешна дата болницата нито успява да покрие нуждите на пациентите, нито пък на персонала в нея?

Георги Славов: Не. Няма как да бъде разбрано и може би за много хора в държавата остава скрит процесът и си казват: „Блазе им. Отпуснаха им едни 27 милиона, там ще направят сега нещо хубаво“. Да, то със сигурност ще стане нещо хубаво, но никой не може да си представи в какъв вид е сегашната болница, как, за да отидете от едно отделение до друго за консултация, трябва да вървите отвън в дъжда, както е днес, а през зимата и в студа . Да отидете на рентген – пак – от операционна на рентген с носилката под дъжда или в студа до лабораторията. Това са някакви пълни абсурди, за които ако не бяха предприети тези навременни мерки сега, щяха да доведат до тотален запад на болницата и най-вероятно само след няколко години нямаше да има болница. Поне моята лична теза е, че ако един град няма качествено здравеопазване, той е обречен на запад и на забрава. И тези пари, които сега се отпуснаха от правителството, за мен са точно парите на надеждата и парите за развитието на Ямбол, защото това дава сигурност на тези, които живеят тук – и на младите семейства – за тях и за техните деца, и на възрастните хора. От това по-хубаво за цялата област аз просто не виждам и затова се чувствам изключително удовлетворен.

Водещ: Да успокоим все пак скептиците, насочили поглед към финансовата част на проблема. Как ще бъдат разходвани тези 27 млн. лв., кога предстоят първите действия?

Георги Славов: Стъпките са общо взето предначертани. Предстои може би в рамките на днешния ден да се обяви обществената поръчка от директора на болницата или ако не – понеделник най-късно. След което ще трябва да се изчака 3-4 месеца за избор на изпълнител. И ако няма обжалване на избора на изпълнител – дай боже да има и желаещи за това, за строителството – ще се премине към реално сключване на договор и възможност да се започнат строителните дейности. По постановлението на Министерски съвет първите средства трябва да се отпуснат до края на тази година, тоест съвсем навременно, ако имаме избран изпълнител. А строителството се предвижда да продължи 15 до 18 месеца, по моя преценка може би година, година и половина максимум, което ще рече, че в рамките на 2019, ако се започне, 2020 и 2021 трябва да бъде завършено. И точно по тази схема и правителството с постановление отпуска средствата . 2019, 2020 година – основният размер – и 2021 за довършителните работи – 5,1 млн. Адекватно и напълно съобразено с онова, което във времето като хронология и в бъдещето трябва да се сложи.

Водещ: В помощ на колко души ще бъдат тези обновления? Вероятно болницата обслужва не само граждани на Ямбол, но и жители на околностите.

Георги Славов: Да. Категорично. Това е областна болница, единствената областна болница, в която има 6-7 отделение, може би и 10 даже, които ги няма в нито една друга болница. Всъщност има още две частни болници – една кардиологична и една обща многофункционална, но с много малко отделения. Болницата обслужва население от над 120 000 души. И не само от областта, около десетина процента и хора, извън областта. Просто Ямбол е на много стратегическо място. Тук минава коридор, който е от Турция в посока Румъния, Украйна Русия. Тук минава и АМ „Тракия“. Ако се случи произшествие, ние сме най-близката болница в много дълъг отрязък по автомагистралата и наистина трябва да се предложат добри и качествени услуги.

Водещ: В тази връзка ще бъдат ли достатъчни специалистите, работещи в момента в болницата? Ще се наемат ли нови такива? Мисли ли се дори и за разкриване на нови отделения?

Георги Славов: Онова, което за мен е най-радващо, е че още, когато 2009-2010 година настоящият директор на болницата г-н Диманов беше назначен, седнахме и си направихме една взаимна стратегия – как Общината, която също е акционер в болницата, може да бъде максимално полезна за това да се реализира новата болница и как директорът може да направи всичко възможно, за да я вдигне тази болница до нивото като специалисти, като екип, което да отговаря на нуждите. И към онзи момент той успя да стабилизира болницата, а аз направих така, че 2012 година, премиерът беше провокиран от мен, да се започне ремонтна дейност. Към настоящия момент това, което предстои с изграждането на новата база, въпреки че се изгуби голяма част от инерцията, е да се провокират и нови специализанти, и лекари, които са били разколебани да останат в болницата, и нови, които да дойдат от други градове в Ямбол поради простата причина, че тук условията ще бъдат наистина много добри – така, както ние си правим разчетите. А най-хубавото е, че Общината продължава да работи ръка за ръка с болницата така, както работихме повече от година, за да се реализира проектирането и целият ресурс на Общината беше впрегнат да помага на болницата. Разбирате, че в болницата има лекари, няма строителна дирекция, няма правна дирекция, няма главен архитект, няма хора, които разбират от обществени поръчки, за да дадем надеждата на всички, че болницата не е сама. Към настоящия момент тя вече е на финалната права да се завърши нещо, което след 2 години надявам се всички да видим в онзи вид, който очакваме. Разяснявам толкова подробности, защото хората, които ни гледат отстрани, в момента може би все още е са убедени, че това ще се случи. Веднъж вече ни стопираха. Но когато то започне и стане безвъзвратно, тогава съм убеден, че ще има много желаещи, които ще дойдат. Когато видят, че Общината е заедно с болницата, и когато някой млад лекар дойде тук и има нужда от жилище, аз съм убеден, че Общински съвет ще гласува и ще му го осигури или ще променим наредбата, ако трябва. Когато е необходима и друга помощ на местно ниво, ние ще я осигурим. Това дава допълнителни гаранции за всички и за мен това е важно.

Водещ: Да, налице е волята, както от Общината, така и на централно ниво. Вече виждаме и първи правилни стъпки в добрата посока.

Георги Славов: Да, така е. Това наистина е един уникален партньорски проект между държавна и местна власт. Общината дари сграда, Общината апортира 40 дка. Терен, дари на дружеството – двора около новия болничен комплекс. Като на стойност тези две неща са съизмерими с помощта, която в момента държавата отпуска. Тоест, ние сме наистина едни съвсем истински партньори и продължаваме да работим заедно с правителството.

Водещ: Дано партньорството да продължава занапред особено по такива важни каузи, каквато е една общинска болница.

Георги Славов: И дай Боже да стават все по-малко хората, които пречат, защото повярвайте ми – нито един от ямболските лекари, освен тези на ГЕРБ, до момента не са помогнали, напротив – само пречат, независимо, че си приписват заслуги. Включително и сега, защото е предизборно време и мен това изключително много ме дразни, се опитват да си припишат успехи. Партийният успех е сираче. Когато 2013 спряха проекта, всички се скриха и казаха „Край, болницата няма да я бъде“. Аз обаче и екипът край мен не се отказахме и продължихме. А към настоящия момент всеки си приписва заслуги как е помогнал нещо да се случи. Дори в нашето пространство се пусна слухът, че г-жа Нинова, казвайки от трибуна, че в Ямбол носят пациентите на ръце, е помогнала премиерът да ни отпусне парите. И ние се шегуваме, че трябва да се разберат с г-н Сидеров кой от двамата е помогнал. Но мен ме интересува това, че моят премиер е дал парите, Министерски съвет ги е гласувал и ги е дал на болница. Изобщо не държа да си припиша заслуги за това какво се е случвало. Но не е хубаво за хората някой да омаловажава усилията им. А е хубаво да се гледа напред.

Водещ: Сериозна работа предстои занапред. Освен този важен проект с какво друго ще бъдете ангажирани в следващите месеци?

Георги Славов: Тази година изтича 4-годишния кметски мандат и довършваме това, което сме започнали. Но има още едно нещо, което е изключително важно и то също е от спешен порядък, и е животонеобходимо. Това е ремонтът на основното хидротехническо съоръжение на Ямбол. От 2015 година, когато се случи една много тежка зима, много високи води на реката, се подкопа това съоръжение и градът беше заплашен да се прехвърлят водите от основното корито на реката, която заобикаля града, което е построено 1962-1963 година след голямото наводнение на Ямбол. Имаше опасност да бъдат залети големи територии от града. За моя голяма радост разработихме проекта във времето, включително и с водолазно, подводно изследване, тъй като имаше сериозни пропадания и подкопавания на това съоръжение и реална опасност то да се срути. И тази година Министерски съвет с постановление отпусна необходимите средства – близо 700 000 лева за това да бъде ремонтирано. Това е изключително важно за града. Паметта ни не е къса и всички помнят 1962-1963 година, когато водата е заляла града. Никой не иска да се случва подобно нещо отново. Затова още веднъж съм благодарен на правителството, че ги отпусна тези средства и това предстои да се свърши. А иначе довършваме всичко онова, което сме започнали. То е много. Хубави неща са само и дават една нова перспектива и развитие, и бъдеще на града.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА