Кметът Даниел Панов: Празникът на Националния университет „Васил Левски“ носи особен заряд на Велико Търново

Велико Търново.  Празникът на Националния военен университет е специален и носи особен заряд на Велико Търново – НВУ „Васил Левски“ е достоен правоприемник на първото военно училище в България, основано още след Освобождението. Това каза в словото си по време на честването на годишнината на висшето учебно заведение вчера кметът Даниел Панов, съобщиха от пресцентъра на община Велико Търново. По думите му държавността, образованието, вярата и изграждането на силна войска вървят ръка за ръка в цялата ни история.

„Така е и по времето на династията на Асеневци и Второто българско царство, и при възстановяването на българската държава след 1878 година. Така е и в представите на нашия национален герой и патрон на НВУ – Апостола на свободата Васил Левски. Като възпитаник на Националния военен университет отлично знам колко важно е военното образование за цялостното израстване на човек, за възпитанието на качества като ред, дисциплина, отговорност, решителност, лидерство. Благодаря на целия колектив и състав на НВУ „Васил Левски“ за грижите за младите хора, които са направили достойния избор да станат част от българската армия. Гордост е да учиш във Велико Търново – град с особено място във военното дело и история. Благодаря на военнослужещите, че са дейни участници в културния и обществения живот на Велико Търново, че ни помагат винаги, когато се наложи и в извънредни ситуации“, обърна се към домакините и гостите на събитието кметът Даниел Панов.

Слово за историята на НВУ „Васил Левски“ и за ролята му като център на образованието, свързано със сигурността, произнесе ректорът полк. Иван Маламов. В приветствието си вицепремиерът Красимир Каракачанов подчерта, че армията ни е извоювала славни успехи, защото българският войник винаги се е борил за своята родина, семейство и нация, а не за чужди територии.

Във Велико Търново се състоя и финалът на националната информационна кампания на Министерството на отбраната – „Бъди войник“. Голям интерес предизвикаха атрактивните демонстрации на военнослужещи от Специалните сили – алпийски техники, техники за стрелба с маркиращи боеприпаси, прочистване на сграда и др. Показни хватки с оръжие изпълниха и курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“. Показана бе техника, оборудване и въоръжение на Сухопътни войски, Военновъздушни сили, Военноморски сили, служби „Военна полиция“ и Специални сили. Върху специални щандове бяха представени възможностите за реализация и кандидатстването за служба във всеки от видовете въоръжени сили.