Кметът на Бургас Димитър Николов: Повече от година работя по темата за изграждане на четирилентови пътища на територията на Бургаска област

Бургас. Основното ми присъствие тук, в качеството ми на кмет, е да поискам по-голяма свобода и децентрализация по отношение на критериите за следващия програмен период. Да се даде по-голяма самостоятелност общините да се групират във връзка с разрешаване на регионални проблеми. Това каза пред журналисти кметът на Бургас Димитър Николов по повод проведената дискусия на тема: „Европейски семестър 2019: напредък на България по икономическите и социални приоритети“ с участието на ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас. „Вече повече от година работя по темата за изграждане на четирилентови пътища на територията на Бургаска област и искам този проект да го защитим конкретно в ЕК, в Брюксел“, отбеляза Николов. По думите му затова представителството на комисията тук, в България е от ключово значение, защото те могат да валидират, че това е наистина важен въпрос.
„Изграждайки четирилентов път между Бургас и градовете – Айтос, Средец, Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново, ще даде възможност за развитие на целия регион, както и комуникация на населението в региона за ползването на качествени услуги от малките населени места в областния център и за развитието на малките население места, защото хората с възможност по-голяма мобилност могат лесно да пътуват, безпрепятствено и не на последно място с тези нови пътища ще се намали рязко броят на пътнотранспортните произшествия“, уточни кметът на Община Бургас. По думите на Николов също така по този начин ще се даде възможност да се изграждат нови зони за бизнес и развитие в малките населени места, ползвайки капацитета и ресурса на хората, живеещи в областния център. „Акцентът, който Община Бургас направи през последната година с развитието на образованието, както и да привлича млади хора да се образоват тук в Областния център, ще даде възможност за една такава вътрешно-образователна миграция, която постепенно ще прерасне и в бизнес, защото хората, квалифицирайки се, ще предпочетат да работят близко до жилището си и работното място да не е по-далече от 30-40 минути с автомобили или превозно средство, а тази свързаност на четирилентовите пътища ще даде свобода“, поясни Димитър Николов.
Според него, когато Община Бургас самостоятелно внася проект за изграждане на четирилентови пътища на територията на Бургаска област, тежестта ще е една. Когато този проект се внесе подкрепен от всички общини в област Бургас, тежестта ще е много по-голяма, защото тогава и решаването ще е на общ проблем, като значението му от гледна точка на ЕК ще е много по-голямо. „Аз мисля, че кметовете на останалите общини в областта до момента ме подкрепят и разбират това предизвикателство. Не трябва да се делим и затваряме вътре в себе си, а да отворим пространството помежду си, за да ползваме ползите в това различие“, заяви кметът на Бургас.
Деница ДИМИТРОВА