Кметът Добри Беливанов: Започва благотворителна кампания „Хасково срещу дрогата“

Снимка: Областна администрация - Хасково

Добри Беливанов, кмет на Община Хасково в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ по повод благотворителният рок фестивал и предстоящите проекти

Водещ: Хасково – рок. Каква е каузата на фестивала?

Добри Беливанов: Фестивалът е кампания „Хасково срещу дрогата 2019“. От днес започват проявите до 29- ти. Едната е свързана с днешния християнски празник– „Магията на Еньовден“. В 18.00 часа днес и утре на площад „Свобода“ ще пеят детски състави. На 28-ми в петък е благотворителният концерт „Хасково рок“ с участието на групите „D2” и „HANGAR 42“. В събота в комплекс „Спартак“ отново тази година ще има рок фест „Рокът срещу дрогата“ с участието на един много известен китарист Никола Коцев, както и Държавната опера „Стара Загора“ ще има изпълнение на хитовете Дийп Пърпъл” и “Рейнбоу”. Хасково има традиция в организирането на фестивали, но този е насочен точно срещу дрогата.

Водещ: Каква ще бъде каузата и за какво ще бъдат използвани средствата? Само да припомня на нашите слушатели, че миналата година кампанията премина при изключително голям интерес, предполагам, че се очаква такъв и сега. Със събраните средства бяха осигурени музикални инструменти на деца от Хасково. Тази година каузата отново ли е насочена към закупуване на музикални инструменти?

Добри Беливанов: Да. В града имаме много деца, които се занимават с музика, най-талантливите ще ги зарадваме с музикални инструменти.

Водещ: Да кажем на нашите слушатели, че рок концертът е безплатен в тези два дни.

Добри Беливанов: Ще се раздават и благотворително тениски с надписа „Хасково рок-2019“, които могат да получат всички присъстващи. Смятам, че ще стане голямо шоу.

Водещ: Да ви върна малко назад във времето и да ни кажете как се възстановява Хасково след наводненията от 1 юни. Бяха нанесени щети по уличната инфраструктура, имаше някои наводнени подземни места – мазета, магазини. Възстановяват ли се пораженията?

Добри Беливанов: За разлика от другите общини, където доста сериозни бяха пораженията, при нас имаше сериозен дъжд, но пораженията са малки. Улица „Габрово“ се наводни, ще вземем мерки да се направи допълнително отводняване. В момента е останала една подпорна стена на пътя между Хасково и кв. „Болярово“, която трябва да оправим, на ул. „Акация“ имаше пропадане на шахта – ВИК Хасково го оправиха. Има пропадания в Северната индустриална зона – срещу Бирена фабрика „Каменица“. В момента сме пуснали покана към фирми да дойдат, за да го прегледат, да направят оферта и да се отстрани това пропадане.

Водещ: Работи се по всички нанесени щети?

Добри Беливанов: Да, работи се. Те не бяха много сериозни. По улиците имаше отделни нарушения на асфалтовата настилка, но бързо бяха възстановени.

Водещ: Насочваме вниманието ви към предстоящите проекти, които имат или ще получат зелена светлина – говорим за електробусите, за уличното осветление. Какво можете да ни кажете за тези проекти? Докъде стигнаха те?

Добри Беливанов: За електробусите – ние сме сред 11-те общини, които са утвърдени. 5 млн. ще бъдат отпуснати на Хасково за закупуване вероятно на 5 електробуса, които ще бъдат пуснати по най-натоварените линии, които замърсят и въздуха в Хасково. В момента на 28-ми юни има сесия на Общинския съвет. Внесли сме докладната да получим разрешение, картбланш да продължим по-нататък подготвяне на документацията, за да можем до края на юли да сме представили документите на Министерството и надявам се, че ще успеем да получим електорбуси и това ще даде сериозно отражение върху подобряването чистотата на въздуха. Допълнително сме възложили обследване на уличното осветление само за града. Тази седмица ще се получат резултатите. Внесохме и докладна за получаване на разрешение за разработване на проект, с който да кандидатстваме пред норвежка програма за енергийна ефективност. И ако евентуално не се реализира, ще търсим възможност за  ЕСКО договори – това означава подмяна на съществуващите натриеви и живачни лампи с LED осветление, с контролирано регулирано осветление през нощта. При някои улици осветлението ще бъде леко намалено, а по централната част на града през цялата вечер ще свети с необходимата осветеност. На следващ етап вече се надявам, че ще минем и към подобрение на осветлението и по селата. Отново внесохме докладна за спортните имоти. Получихме разрешение, че можем да кандидатстваме за 10,4 млн., с които да ремонтираме стадион „Младост“ и спортна зала „Дружба“. Надявам се общинските съветници ще разрешат. Това е кризисна линия, при която парите са малко повече. След разработване на проекта ще е ясна точната сума и тогава вече ще може да се започне ремонта на тези две спортни съоръжения. Продължаваме със санирането. За последните 10 блока процедурата мина. Започваме да подписваме договорите. Излязоха поръчките за асфалтирането за града, селата, общинската пътна мрежа. В момента тече процедура за ремонтите на детски градини, училища, кметства.

Елеонора ЧОЛАКОВА