Кметът Иван Алексиев: Поморие отчита силен летен сезон, въпреки негативната кампания за празни плажове и лошо време

Снимка: Община Поморие

 Кметът на Община Поморие Иван Алексиев, в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: На 20 август 917 година Цар Симеон I Велики разполага своите войски в полето на Анхиало, днешно Поморие. Там се развива и театърът на бойните действия, резултатите за които, стана въпрос вече – византийската армия претърпява сериозно поражение при р.Ахелой. По-голямата част от войската на Лъв Фока е избита. В следващите минути ще говорим за традициите, които пази древният Анхиало, а днес вече Поморие, с нашия гост – кмета на община Поморие Иван Алексиев. Добър ден.

Иван Алексиев: Добър ден.

Водещ: Господин Алексиев, успява ли днешното Поморие да запази духа на средновековния Анхиало и да го предаде на туристите, на гостите, а и на постоянните жители на днешно Поморие?

Иван Алексиев: За наша радост – да, днешно Поморие е успяло и успява да запази духа на древно Анхиало и чрез своите жители да го предава на гостите и туристите на нашия град и на нашата община. Много правилно казахте, днес, 20 август 2019 година, се отбелязват 1102 години от Ахелойската битка. Всъщност в полето на Анхиало, но край река Ахелой, където цар Симеон Велики сразява византийската армия – това е най-голямата битка за Средновековието – чрез една много добра тактическа постройка той успява почти изцяло да унищожи цялата византийска армия и да принуди Лъв Фока най-позорно да напусне бойното поле – да избяга и да се скрие. Всички историци казват Месембрия, но той де факто през Анхиало е избягал за Цариград. Така че днес е наистина един много голям ден и аз се радвам, че община Поморие всяка година, независимо дали годишнината е кръгла или не, всяка година почитаме тази дата, този велик ден. И тази година също ще отдадем своята почит и уважение към геройството на българската войска, величието на Българската армия и на цар Симеон Велики. Има нещо много важно – за първи път там се освещават бойни знамена. Оттогава започва традицията. Преди тази битка цар Симеон Велики, знаете, той е бил и голям духовник и книжовник, цар Симеон Велики иска да се осветят бойните знамена на неговата армия. И оттогава е тази традиция за освещаването на бойните знамена на Българската армия. И може би това е причината – този дух, пренасян през годините, през вековете, да няма българско пленено бойно знаме. Тържествата ще започнат днес в 19 часа, традиционно в град Ахелой, където има издигнат паметник в чест на Ахелойската битка. И всичко това ще завърши с един концерт на децата, традициите ще продължат и историята ще се помни.

Водещ: Така е, наистина Поморие е запазило духа и традицията на древния Анхиало. Всичко това, съчетано и с модерен туризъм, и с близостта до Бургас, прави Поморие един привлекателен морски летен курорт. На фона на всичко това, което се каза в последните месеци за българския туризъм, че бележи спад, какво отчитате вие в Поморие – все така ли е привлекателен за туристите?

Иван Алексиев: За радост тази негативна кампания, която течеше в началото на туристическия сезон, за празни плажове, за лошо време и ред други негативни тенденции, на нас не ни се отрази. Поморие отчита един силен сезон. Труден поради ред причини, пак казвам, имаше една изключително негативна кампания срещу българския туризъм като цяло, труден туристически сезон, но успешен. Поморие мога да ви кажа, аз съм осем години кмет, толкова много туристи, толкова много гости като тази година не сме имали. Бизнесът също отчита ръст. Сега, като точни и конкретни цифри не мога да ви кажа в момента, това ще стане след 15 септември, когато закрием  сезона като цяло. Но самият факт, че и в момента в Поморие няма свободни места за настаняване, знаете, че ние сме в голям диапазон места за настаняване и легла от частни квартири до 5-звездни комплекси, ние имаме и семейни хотели, имаме и 3-звездни хотели – абсолютно всичко е заето и градът в момента, образно казано, се пука по шевовете.

Водещ: Радвате ли се и на много посещаемост от страна на чужди туристи, тъй като Поморие традиционно е известен с посещението на  много чужденци, които харесват курорта.

Иван Алексиев: Да. Но искам нещо много важно да отбележа, което се отчита в последните две-три години и от нас като ръководство на община Поморие, и от бизнеса, че Поморие става все по-любимо място и за българския турист. Поморие вече се наложи на туристическата карта на българския туризъм като един нетрадиционен курорт. Освен традиционен морски, ние предлагаме и калолечение, което е едно предимство. Изключително много български туристи посещават Поморие. А иначе, традиционно, знаете, имаме руски туристи. Хубавото е, че вече имаме туристи от Полша, завърнаха се полските туристи, туристи от Чехия, от Германия, от Англия. А това лято се забелязва и посещение на туристи от Израел. Другото, което е много важно, налагахме го през годините и мисля, че успяхме, с много отстояване на реда и правилата, Поморие се превърна в един прекрасен семеен курорт. Ние вече четвърта година нямаме оплакване относно нощната тишина. Това, че влязоха сега рестриктивните норми на Закона за шума, нас това въобще не ни влияе. Заведенията си знаят до колко часа трябва да има шумна музика, спират. Оттам има време за почивка и на туристи, и на местни, защото местните работят. Така че Поморие в последните години се очерта като един спокоен и качествен курортен град, който предлага една добра качествена туристическа услуга като цяло. Включително като включим и културно-историческите забележителности, които имаме, Историческия музей, Музея на солта, Античната куполна гробница и ред други забавления за деца и за техните родители.

Водещ: А как се справяте с предизвикателството от туристопотока, тъй като през лятото градът Поморие се увеличава значително, като всеки морски курорт, разбира се. Какви са предизвикателствата пред един кмет да се справи с увеличеното население?

Иван Алексиев: Абсолютно сте права, Поморие през лятото нараства 4-5 до 6 пъти. Само за информация на вашите слушатели, Поморие е 15-хиляден град, в момента може би сме към 90 хиляди, грубо го казвам, но 4-5 пъти сме нараснали. Предизвикателствата са много, но поетапно в годините ние сме ги решавали. Сега сме изправени пред може би последното най-сериозно предизвикателство, което надявам се догодина и този проблем да решим – откъм водоснабдяване, ток и въобще всичко друго, което е свързано с нуждите на туристите, както и на големите бази, които имаме, нямаме никакви проблеми сред реализиране на няколко проекта. Плажовете са достатъчно големи, за да поемат големия поток от туристи. Но в момента най-големият ни проблем, който тази година, тъй като потокът от туристи е изключително голям и повечето туристи пристигат със собствени автомобили, е паркирането. На територията на Поморие имаме няколко платени паркинга и над 1000 за свободно паркиране паркоместа. Оказа се тази година, че този поток от автомобили не може да се поеме от Поморие. И в момента работи екип, който наблюдава града сега в пик сезона за възможностите за урегулиране на паркирането, като изработване на една нова транспортна схема с абсолютно всички възможности за обособяване на паркинги. И сме разработили проект за няколко паркинга, които да бъдат на два или на три етажа. И поетапно да започнем да отстраняваме този проблем. Защото, очертавайки се Поморие като семеен курорт, нормално е семейството да дойде с автомобила си, да дойде с повечко багаж заради децата. Но това спокойствие и този ред, който осигуряваме, ние трябва да осигурим както за хората, така и за техните автомобили.

Евелина БРАНИМИРОВА