Кметът Йорданка Фандъкова: София беше избрана, съвсем основателно за град на киното на ЮНЕСКО

София. За мен лично и за целия екип е много важно да докажем, че София беше избрана, съвсем основателно за град на киното на ЮНЕСКО. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на “Европейско кино за учащи”, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние се мобилизирахме с много от нашите партньори, за да подкрепяме инициативи, които смятаме, че са важни“, заяви столичният кмет. Тя посочи, че инициативата “Европейско кино за учащи” е изключително важна, защото по този начин екипът на София филм фест, Домът на киното и всички, които работят в тази сфера могат да възпитават публика, при това високоинтелектуална и компетентна.
„Аз съм щастлива, че днес, в рамките на този проект, който е съфинансиран от столичната програма „Култура“, ще имаме възможност да видим един филм на изключителния Вим Вендерс- „ПАПА ФРАНЦИСК: Човек на думата си”, отбеляза Фандъкова.
По думите й Вим Вендерс само преди няколко дни е бил в България и във Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“, където е бил впечатлен от младите хора в София и от техните интереси и познания. „Само месец преди самия папа Франциск да дойде, ние ще имаме възможност да се запознаем, чрез този невероятен филм, с неговите каузи и всичко, което той прави. Мисля, че това е голяма чест за София, че ще посрещне самия папа Франциск само след месец тук“, каза още Фандъкова.