Кметът Камбитов: Вярвам,че държавата ще подкрепи общините за въвеждането на едносменен режим в училищата

Благоевград. Кметът на община Благоевград – д-р Атанас Камбитов изрази надежда, че държавата ще подкрепи усилията на общините за въвеждането на едносменен режим на обучение. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Това стана по време на среща за граждански диалог „Европа в нашия дом”.  “Местната власт трябва да доизгради съществуващите училищни бази или да изгради нови учебни заведения, за да спази всички изисквания. Това предполага сериозни разходи. Дори за община Благоевград ще е трудно сама да осигури този финансов ресурс, а какво остава за малките общини, в които приходите са по-ниски. Ние сме дали предложение, но за нас е важно да знаем дали държавата мисли в тази посока – за съвместно и целево финансиране на общините или да създаде фонд за цялостно финансиране на подобни проекти от републиканския бюджет”, заяви д-р Атанас Камбитов по време на срещата диалог под надслов „Европа в нашия дом”, която се състоя в зала „22 септември” в Благоевград.

Дискусията събра министърa на образованието и науката – Красимир Вълчев, председателят на Комисията по образованието и науката – Милена Дамянова, евродепутатът Асим Адемов, народният представител Даниела Савеклиева, областният управител Бисер Михайлов, директорът на Регионалното управление на образованието – Ивайло Златанов, ректорът на ЮЗУ – професор Борислав Юруков, депутати, кметове от цялата област, директори на училища и детски градини, учители и граждани.

„Предимствата на едносменния режим са безспорни. В някои населени места има освободени сгради, но има и десетки градове с недостиг на сграден фонд. Надявам се, че ще се осигурят целеви средства за тази инициатива – за доизграждане на съществуващи постройки и за изграждане на нови”, коментира министър Вълчев. Той благодари на кмета Камбитов за добрата комуникация и взаимодействие, което води до добри резултати в образователната система в община Благоевград.

За нас гражданският диалог в различни населени места е ефективна форма да направим връзката между европейските политики с регионалните и местните политики, подчерта образователният министър.