Кметът на Аксаково, Атанас Стоилов: „Детелина“ на магистрала „Хемус“ при Игнатиево и нова бизнес зона са 2 стратегически обекта за общината

Снимка: Община Аксаково, кметът Атанас Стоилов и министърът на регионалното развитие Петя Аврамова

Изграждането на „детелина“ на магистрала „Хемус“ при Игнатиево и създаването на нова бизнес зона в посока Слънчево са два от стратегическите обекти за развитието на община Аксаково в следващите години. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна кметът Атанас Стоилов. Според него, на първо място по важност е десетгодишната битка да бъде отворен пътят на магистрала „Хемус“ към град Игнатиево. Това е особено чакана крачка от страна на бизнеса, който има бази между летищния комплекс, Слънчево, Игнатиево и Аксаково.

„Това се надявам да бъде една от новите бизнес зони и това се чака с нетърпение от самия бизнес в региона. Другият голям проект, който е наистина амбициозно направен е подкрепата, която получаваме от правителството за завършването на автомагистрала „Хемус“  2022 година – дотогава да можем да подготвим бизнес зона, която ще бъде между Игнатиево и Слънчево, наречена „Побити камъни“, която ще бъде уникална по своето разположение“, обясни още кметът. Той посочи, че създаването й е перспективно от гледна точка на близостта до летищния комплекс, до две пристанища – „Варна – Запад“ и „Варна – Изток“, до Фериботния комплекс и автомагистрала „Хемус“.

Атанас Стоилов коментира още, че в следващите години Общината ще продължи да разчита и на директното кандидатстване по проекти, финансирани от Европейската комисия. Това са проекти, един път за инфраструктура и за подобряване на административния капацитет в Общината, и съответно – проекти, свързани с допълнителни социални дейности. „В инфраструктурата, на първо място, най-големият проект, който предстои да се решава от общините, включително и в нашата, е за търсене на средства за подобряване на пътната инфраструктура. Това се очертава най-големият проблем, който ще бъде в общините“, посочи кметът. Той допълни, че в предходните години е извършено цялостното преасфалтиране на пътя за село Яребична и за село Въглен. Подготвени са проекти, които касаят вече цялостния ремонт и преасфалтиране на пътя между Аксаково и Игнатиево, както и на пътя между Варна, Долище и Новаково. Предстои и основен ремонт на пътя Любен Каравелово – Водица – Засмяно. „Това е доста амбициозна програма, в която не говорим само за една година, а за целия мандат“, добави кметът.

Диана СТОЕВА