Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов: Бездомните кучета са проблем за всяка община, но без държавата никой няма да реши трайно проблема

Асеновград. Кметът д-р Емил Караиванов разпореди спешна и пълна проверка на обстоятелствата по инцидента с пострадалото дете, потърпевшо от бездомно агресивно куче на ул. „Отец Паисий”. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от отдел „Връзка с обществеността“ на Община Асеновград. Общината е реагирала и на двата получени сигнала – на 2 и на 9 юли. По повод на втория, в рамките на деня след двукратна проверка са изяснени всички факти по неприятния инцидент. Към 18:30 часа същия ден в съвместната акция с екип от общински приют – Пловдив, безстопанственото куче е заловено и транспортирано до ОП „Зооветеринарен комплекс“ – Пловдив. Проблемното агресивно куче до момента не е било третирано и маркирано. По данни на съседи обаче то е било хранено в района, където е забелязано отскоро.
„Изключително неприятен е инцидентът. В разговор с бащата на детето изразих пълна готовност да съдействам с каквото е нужно за пълното му възстановяване. Заявих, че общината носи отговорност за всичко, което е в нейните задълженията и възможности при такива случаи“, каза по повод на случилото се кметът д-р Емил Караиванов. „За огромно съжаление, такава е картината в цялата страна, никоя общината не е в състояние сама, без ресурса и подкрепата на държавата, да реши качествено и трайно проблема с бездомните кучета“, допълни той.
От началото на годината в Асеновград са заловени и третирани по сигнали и след огледи на общинските екипи из града над 30 бездомни кучета. С изключение на тези, които са проявили агресия към физически лица, останалите са върнати обратно, както е по закон. Общо девет акции са проведени до момента, следващата е насрочена за 16 юли. Именно за нея, по настояване на кмета д-р Емил Караиванов, ще бъде извършен повторен оглед на целия район около ул. „Отец Паисий” и квартал ”Изток”.