Кметът на Банско Георги Икономов: Липсата на втори кабинков лифт вреди на курорта

До дни Община Банско внася в Министерския съвет предложение за изграждането на втори кабинков лифт в ски зоната. Ще стане ли обаче факт лифтът и защо от години изграждането му води до спорове? Потърсихме за коментар в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кмета на Банско Георги Икономов.

Водещ: Г-н Икономов, как този път ще бъде мотивирано предложението ви до Министерски съвет и какво очаквате?

Георги Икономов: Все още не мога да ви кажа подробности. В момента този въпрос го разискваме с юристите. Просто търсим вариант да не се отлага вече с формални причини приемането на Плана за управление или неговото изменение, така че от догодина реално да може да стартират дейностите по внасяне на инвестиционното предложение, проектиране, съгласуване, така че да не губим повече време. Но към този момент, към днешна дата все още вариантите, възможностите ги обмисляме, така че да бъдат напълно законови и обосновани.

Водещ: Нека да припомним за слушателите, че основната пречка всъщност пред изграждането на лифта беше Планът за управление на защитената зона в Пирин и в частност дали има нужда, или не от екологична оценка. Вие водите и дела в съда – около шест бяха.

Георги Икономов: Да, точно така. Те бяха първоначално шест дела, после съдът ги групира в три дела, съобразно тяхната тематика. Мисля, че даже днес е едното дело. Първото дело го спечели Община Банско и наистина пречката беше приемането на Плана за управление. Ако се върнем малко по-назад, доста години вече – от 2013 г., ние тогава направихме едни постъпки, общината, да се промени тогава действащият План за управление, който да даде възможност за внасяне на инвестиционни предложения, но тогава просто не стигна последната стъпка, защото се чакаше новият План за управление да бъде приет. Неговото приемане се проточи – вече от тогава четири години и половина ние губим, според мен, едно безценно време за развитието както на ски спорта, както на туризма, така и на цялата икономика в региона.

Водещ: Сега нека да уточним, наистина последно, в последния вариант на плана необходима ли е тази екологична оценка за мястото, където е планирано да се изгради лифтът, или не е необходима?

Георги Икономов: Аз все пак не съм специалист в екологичното законодателство, но според мен и според изпълнителите на Плана за управление, такава оценка не е необходима. Включително това нещо го пише и министърът на околната среда и водите в служебното правителство в първото си решение в началото на март. Фактически министърът издава две решения, които стават поводът за съдебните дела, които сега, в момента се водят, а именно първото решение е, че планът не се нуждае от екологична оценка. Това, ако трябва да го обясним на по-простичък език, е логично и е правилно, защото досега на такива планове не са правени екологични оценки, първо. Второ – Планът за управление, който е изготвен, никъде не предвижда инвестиционни предложения, т.е. конкретни инвестиционни предложения. Той е само норми и режими. Така че аз не виждам каква екологична оценка ще се направи на един план, който в своята си същност е екологичен план и който казва как ще се управлява територията. Второто решение на министъра е, че това негово първо решение да влезе предварително в сила. След това се отменят тези решения, допълват се с различни мотиви и става една наистина юридическа каша, която каша в момента, юридическа, докато не намери своето решение в съда, е формалната пречка да върви напред Планът за управление. Аз казвам така: добре, тя в последните шест месеца е формалната пречка тези съдебни дела, но преди това не ги е имало. Преди шест месеца не е имало съдебни дела, преди година – също, преди две – също. Т.е. пречката да не се случат нещата са явно някъде другаде и затова в най-скоро време – да, мислим вариант, с който да предложим решение на този проблем, напълно законосъобразно, напълно екологично, напълно обосновано.

Водещ: Ако нещата се развият така, както очаквате, можем ли да кажем в какви срокове може да започне строителството? Хайде, не да кажем в какви срокове може – вие как виждате най-удачния вариант?

Георги Икономов: Ако трябва да бъда оптимист, ще кажа, че до края на следващата година трябва да е започнало проектирането и то даже в доста напреднала фаза, да се съгласуват проектите. Това, както всички знаем, е един въпрос, който никой не може да даде сигурност или гаранция в каква посока ще е развие, как ще бъде обжалван, какви нови някакви доводи или протести на „Зелените“ ще се направят. Т.е. не е сигурно. Иначе оптимистичният вариант, ако всичко върви нормално, законово, както ние го искаме, съвсем реалистично – през 2018 г. да започне проектирането на новите инвестиционни намерения. Другото, което искам да добавя е, че според мен е съвсем ненужно или много пресилено един толкова дребен въпрос като един лифт, стане национален, даже наднационален проблем го направиха някои хора. През това време съседи като Турция и като всякакви други съседни страни, просто си строят техните ски зони, правят си пистите, развиват си туризма, без да шумят, без да си пречат един на друг. А ние, от един нищо и никакъв лифт, който Европа си го строи в градовете – то за тях вече това е транспортно средство, вместо да използват автомобили да слизат от планината, те слизат с лифтове в градовете – ние го направихме национален и световен проблем. Обществото има къде-къде по-важни задачи да решава, отколкото да се занимава с един лифт в Банско. Това е моето мнение.

Водещ: Сега предстои зимният сезон, вече е на прага, със сигурност няма как да стане вторият лифт преди началото му, вие сте казвали, че всъщност това влияе и на туристите, които виждат пречка в липсата на втори лифт. Какво очаквате сезона, ако трябва да го съпоставим с предходния?

Георги Икономов: Ами, влияе, как да не влияе? Всеки човек, като погледне опашките, които са на лифта, ако се замисли, че ако той е на мястото на туриста, дошъл някъде от чужбина, настанен в хубавия хотел, хранещ се в хубави ресторанти на добри цени, който  отива да кара ски, защото той е дошъл през зимата в Банско да кара ски, му се налага да чака 3 часа на една опашка – просто това е направо необяснимо за всички туристи, които идват тук, неясно. Те даже вече ни питат, понякога даже и на шега – „Добре, какво става с вашия лифт, който го обещахте преди четири години, преди пет години, преди година, преди две?“. Все още сме си на същото положение и си тъпчем. Това са тези, които се връщат, а има хиляди, които вече не се връщат, които дават отрицателна, негативна оценка, това нещо е абсолютна антиреклама за града ни. Колкото и да се мъчим, каквито и усилия да полагат Министерството на туризма и общините, за да привличаме туристите чрез реклама, тази пречка за кабинковия лифт се обръща като една антиреклама за нас. Така че не знам какво да очакваме. Ние от общината, туристическият бранш, каним хората, казваме им колко е хубаво в Банско и действително е хубаво, но лифтът е наистина една язва, която продължава по най-лош начин да вреди на курорта ни – липсата по-скоро на лифт.

Водещ: В оставащите до финална на разговора ни минути да кажем имате ли вече разчети, прогнозни очаквания за предстоящия зимен сезон?

Георги Икономов: Да, имаме. Ако трябва да се върна малко назад – миналият сезон беше изключително добър по отношение на посещаемостта на туристите. Т.е. туристите са се увеличили с около 15% през изминалия зимен сезон спрямо предходния. През летния сезон ръстът ни е около 12,5%, което са огромни ръстове. Както винаги съм казвал, не само броят на туристите е важен, а просто и качеството на туристите и цените, на които те получават услугите в Банско. Неслучайно призовавам туристическият бранш да не се страхува, а просто да си оценява услугата подобаващо. Ние в много класации вече влизаме, в последната сме на седмо място в света по предпочитан курорт. Има много европейски класации, в които сме в челната десетка. Т.е. предлагаме европейска услуга, европейско качество на настаняване, на ски зона – ами, в такъв случай тогава и цените трябва да ни бъдат европейски.

Водещ: Т.е. съветвате ги да вдигнат цените, така ли?

Георги Икономов: Да, да, препоръчвам да вдигнат цените, абсолютно откровено. И не само заради това да печелят повече, в което няма нищо лошо. Просто всички се оплакваме от липса на качествен персонал, от занижено качество на услугите. Няма как на тези цени да се получават услугите като качество, каквото искаме. Защото туристът, като отиде в петзвездния хотел, той не го интересува дали е платил с 50 лева по-малко. Той отива там и казва: „Аз искам петзвездната услуга, защото съм в петзвезден хотел“. Не казва „Аз съм платил по-малко, нека тогава, ще си премълча за някой недостатък“. Не, не си премълчава, иска си петзвездната услуга, обаче на цена, която е в пъти по-малка от европейската. Много се спекулира и на тази тема, че едва ли не Банско е по-скъпо от Европа. Не. Нека всеки, който иска да погледне хотел в Австрия и хотел в Банско, да погледне цени на ски карти и ще види, че разликата е от два до пет пъти.

Евелин ЦАНЕВА