Кметът на Войводиново Димитър Тосев: Жителите на селото няма да спрат протестите срещу циганите, ако съдът реши да ги върне в къщите им

Пловдив. Жителите на село Войводиново няма да спрат протестите срещу циганите, ако съдът реши да ги върне в къщите им. Това каза в Административния съд днес  кметът на селото Димитър Тосев, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. Днес в Административния съд се гледаше едно от делата, заведени срещу законността на заповедта на кмета за събарянето на циганските къщи. На делото дойдоха и няколко жители на Войводиново, за да проследят решенията на магистратите. „На вас някой да ви е дал нещо, да ви е предложил нещо, както на тях”, попита кметът. Той добави, че циганите, чиито къщи трябва да съборят, дори не са социално слаби. Те получават по-високи заплати и от неговата. „Те си получават достатъчно доходи и са решили да живеят наготово, без да плащат нищо”, добави Тосев. Той поясни, че визира не само циганите във Войводиново, а и представители на етноса в цялата страна. „Съдът решава, но нека да пита дали населението на Войводиново е готово да ги приеме, дали ще спре протестите до момента, до който не се намерят други възможности за тях”, каза още кметът. По думите му, преди три години самият той е предложил законови възможности на циганите да си построят домове, но те не са ги приели. „Населението вече не желае да им се даде каквото и да е”, добави Димитър Тосев. По думите му циганите нямат желание да плащат каквито и да са задължения – нито данъци, нито други. Имат възможности да си закупят евтини къщи в съседни села, но не го правят. „В село Чоба, например, са се нанесли в къщи, където не живее никой и чупят и хвърлят, а след това се изнасят и някой друг трябва да чисти след тях. Темата е болезнена, така, че надявам се съдът да реши правилно”, каза още Димитър Тосев.
Днешното дело, което е заведено от Иванка Ангелова, бе отложено, тъй като тя не се яви в залата. В жалбата си същата твърди, че къщата и е била построена преди 40 години. За следващото заседание тя ще трябва да представи справки дали е плащала сметки за ток и вода.
Цветана ТОНЧЕВА