Кметът на Девня Свилен Шитов участва в народния ритуал „Брада“, който се изпълнява в землището на родното му село Кипра

Навръх Рождения си ден кметът на Девня Свилен Шитов участва в малко известния народен ритуал „Брада“, който се изпълнява в землището на родното му село Кипра. Обредът там се организира ежегодно от Народно читалище „Христо Ботев-1927“ и земеделска кооперация „Кипра“, като с него жътварите се прощават с нивата и благославят за здраве и берекет през следващата година. Това съобщиха от пресцентъра на Община Девня.

Свилен Шитов се включи в ритуала, като зажъна житните класове със сърп в ръка. В това време пременените в жътварски носии читалищни самодейци пяха народни песни, а децата изпълниха поетичен рецитал за жътвата.

„Брадата“ се прави на последната нива от хубави, едри и изтръгнати с корените класове, които се заплитат заедно с цветя и се привързват с разноцветни вълнени конци, за да му е топло на житото през зимата, обясни секретарят на НЧ „Христо Ботев-1927“ – с. Кипра, Дияна Найденова. Спазени бяха всички обредни действия, свързани с този обичай (поливане на „брадата“, изтърсване на торбата с хляба, хвърляне на сърпове за гадаене и др.).

Само сърповете на Свилен Шитов и на самодейката Елеонора Йовчева се забиха в земята, което според гаданието на старите кипренци е много добър знак.

„Брадата“ бе предадена на добрия стопанин в лицето на председателя на земеделската кооперация Колю Панайотов. Както повелява традицията, той дари участниците с пара́. Ритуалът завърши с право хоро и жътварска трапеза на нивата.