Кметът на Добрич Йордан Йорданов: Очакваме одобрение на проекта за интегриран градски транспорт и планираме развитието на града за следващото десетилетие

Кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Какво ще ангажира работата на Община град Добрич тази година и кои ще бъдат приоритетните сфери, към които ще бъдат насочени усилията ви?

Йордан Йорданов: За нас 2020 година е от изключително значение, защото бележи края на програмния период 2014-2020 и в същото време ни предстои много сериозна подготовка за следващия програмен период 2021-2027. В общи линии ние трябва да планираме цялото следващо десетилетие за нашата община и с колегите в общи линии не сме и почивали през изминалите празници, а сме наблягали повече върху тези планирания, стратегиите, които трябва  да направим, за да може общината да има един десетгодишен хоризонт за развитие през 2020-2030. Що се касае до  това, което ни предстои като Община град, още по-активни рехабилитационни ремонти по уличната мрежа, тротоарите, междублоковите пространства и околоблоковите пространства. Заедно с това, което аз наричам и мисля, че е правилната посока, да се изграждат по квартали и по места не само там, където са съществували, но и на нови места, т.нар. комбинирани детски площадки, където има пързалки, люлки и комбинирани игрища за баскетбол, стрийт сокър, стрийт фитнес. Така че за нас тази 2020 година е изключително важна, за да започнем всички тези ремонти. Бих споделил с вашите слушатели и това, което също е предизвикателство за нас – цялостен ремонт и нов облик на пазара, който предстои през 2020 година също. Започваме и конкурс за събиране на идейни проекти за изцяло нов модел на нашия център. Освен подмяна на настилките, които са в изключително лошо състояние, а те бяха подменени през 2010 година с едни неустойчиви плочки и неподходящи, бих казал, сега ни предстои, имаме амбицията с колегите да направим изцяло нова визия на нашия център. Но това, разбира се, е накратко от всичко онова, което ще има като строителен процес в нашия град.

Водещ:  Предстои приемането на бюджета за 2020 година, как върви подготовката му?

Йордан Йорданов: На 7 януари пуснахме покана за публично обсъждане на бюджета, което ще се проведе на 16 януари от 16.00 часа в Голямата зала на Общински съвет на Община град Добрич. Каня всички, които по един или друг начин биха желали да направят своите предложения. Разбира се, не е задължително да присъстват на място, всеки може да направи своите предложения на фейсбук страницата, както и на  e-mail: dobrich@dobrich.bg. Имаме в общи линии много канали, където могат да се направят предложенията за новия бюджет 2020.

Водещ:  А каква е макрорамката на бюджета за тази година?

Йордан Йорданов: Бюджетът за нашия град ще се увеличи между 1,5 до 2 милиона спрямо предходния. Така че тази година очакваме бюджет за местните приходи от порядъка на 26,5 милиона извън рамката на делегираните от държавата дейности, които са още в порядъка на 32 милиона. Обичам да ги разделям, защото в крайна сметка местните приходи са тези, от които ние можем реално да инвестираме в инфраструктура, в капиталови разходи. Така че рамката на бюджета за следващата 2020 година ще бъде по-висока с около 1,5 до 2 милиона.

Водещ: А кои са актуалните проекти, по които дейностите продължават и в настоящата 2020 година?

Йордан Йорданов:  Един от много важните проекти, който още през изминалата година подадохме и в момента се оценява от управляващия орган към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, това е т.нар. интегриран градски транспорт, който ще подсигури средствата за цялостна рехабилитация на вече известния булевард „Добричка епопея“. Ще бъдат подменени всички мостови съоръжения, ще бъдат рехабилитирани, включително и подлезите по протежението на самия булевард. Ще бъдат изградени над 3 километра тротоари с ново осветление. Ще бъдат изградени спирки за градския транспорт. Също така в този проект са включени и нови светофарни уредби в целия град. До 4 електробуса, които мисля, че са вече крайно належащи предвид ситуацията с мръсния въздух не само в Добрич, но и във всички градове в България и извън България. И интелигентна интегрирана система за градския транспорт, за да може да се управлява и вече да е много по-лесно за ползващите градския транспорт, графици, пристигания, пътувания на самите автобуси. Това ни предстои през може би следващите месец-два. Надяваме се вече да получим одобрението от управляващия орган и да започнем реалното изпълнение.

Водещ: Интересна и предизвикателна 2020 година ви предстои. Аз ви благодаря за този разговор и ви желая успехи във всички начинания.

Йордан Йорданов:  Благодаря, успехи и на вас.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА