Кметът на Каварна Нина Ставрева: Грамотността и знанието правят човека свободен, това е пътят към мъдростта

Кметът на Каварна Нина Ставрева в интервю за празничната програма „Всички в час“ на Радио „Фокус“ по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. 

 

Водещ: Продължава празничното ни предаване „Всички в час“ по едноименното предаване – единствено образователно такова в ефира на „Фокус“. Сега вече се отправяме към Каварна. Наш събеседник е кметът на града Нина Ставрева. Добър ден и честит празник.
Нина Ставрева: Добър ден на вас и на всички слушатели на Радио „Фокус“. Честит празник.

Водещ: Госпожо Ставрева, как отбелязвате днешния голям празник?
Нина Ставрева: Наистина е голям празник. Аз и днес в обръщението си към всички учители, просветни дейци, културни дейци, журналисти, казах, че това е празникът на празниците в България. Възторжен  и паметен ден. В Каварна преди малко приключиха част от тържествата – богата празнична програма. Учениците от всички училища с националните флагове, с тези на своите училища преминаха през централната част на града като шествие. Талантливите деца на Каварна, вокалните групи, тези за народно пеене, фолклорен танцов ансамбъл „Бизоне“, поздравиха всички празнуващи днес. Каварна днес ще изпрати своите абитуриенти, вече за трета година пред сградата на Общината ги приветстваме и се възхищаваме на красотата и блясъка, който излъчват в този ден. Отправяме своите послания към тях за успешен и попътен вятър. Подаряваме подарък, много ми се иска точно с вас да споделя, че и тази година ще връчим на нашите абитуриенти книгата „Бойните маршове на честта и славата на България“, която е издание на Агенция и Радио „Фокус“. Защото за тези млади хора е много важно да помнят, да тачат, да мислят, а в тази книга има много българщина. Като че ли това е най-важното за днешния празник с диска, където са записани всички тези песни. Ще подарим и съвсем символично един ключодържател, който е изготвен като компас с герба на Община Каварна и с пожеланието към тях, където и по света да се намират, каквото и да правят – да го правят със сърцето си, все то – сърцето им, ще бъде техният компас. И винаги ще ги води към дома, а тук в Каварна за тях винаги ще има място, обич и бъдеще. Така че празненствата по повод най-българския празник продължават в Община Каварна.

Водещ: Немалко време сте били част от образователната сфера, нещо за което и друг път сме разговаряли в ефира на „Фокус“ и нашите слушатели знаят, но в какво се разкрива магията именно на днешния празник?

Нина Ставрева: Знаете ли, аз го усещам и като професионален празник. Всъщност този ден е вълнуващ за всеки един българин, но за учителите това е истинският празник. Учителството е мисия, кауза. Човек се отдава, на това, което прави. И аз съм била така – всеотдайност, любов и много труд с учениците. И когато точно в днешния ден чуеш „благодаря“ от свой ученик, когато твой ученик ти каже, че ти си го вдъхновил, за да стане и той учител, няма по-голямо признание от това.

Водещ: Как можем да опазим чист българския език, да пишем повече на кирилица, макар и в неформална кореспонденция?
Нина Ставрева: Всъщност това е изключително важно, защото точно в този ден ние почитаме делото на равноапостолите светите братя Кирил и Методий. Казваме, че тяхното дело е повод за национална гордост, за самочувствие, че и „ние сме дали нещо на света“, но като че ли в  последно време наблюдаваме все по-неправилно писане, използване на знаци вместо онези букви, които ползват и с които четат над 200 милиона души по света. Важно е да съхраняваме, а началото се дава в училище и още от детската градина, в подготвителните групи. Изключително важна е ролята на учителите за това начало. Много е важна и подкрепата на родителите. Грамотността, четмото и писмото предопределят, според мен, бъдещето на всеки един човек. В този смисъл е изключително важно да съхраним тяхното дело и успешно да го предаваме на следващите поколения.

Водещ: Да, дай Боже. Празник е, празник на думите. С какви думи да сложим финал на днешния разговор?
Нина Ставрева: Много неща могат да се кажат в този празничен ден. Вълнението за мен наистина е изключително голямо точно днес. Но ако позволите да се обърна към учениците, онези които ни слушат, към всички български ученици – да помнят, че грамотността и знанието правят човека свободен. Това е пътят към мъдростта. Да вярват в себе си, защото младостта е изпълнена с достатъчно сили за реализиране на всяка една мечта. А сбъдването на техните мечти тепърва предстои, особено за онези, които са абитуриенти. Да са живи и здрави и да следват мечтите си. А към всички колеги, учители да продължават да пренасят и да предават на следващите български поколения делото на светите братя Кирил и Методий.

Милослава АНГЕЛОВА