Кметът на Калофер Румен Стоянов: Калоферското мъжко хоро на Богоявление се превръща в наднационално събитие

снимка: кметство Калофер

Кметът на Калофер Румен Стоянов, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за уникалния ритуал Калоферско мъжко хоро и за честванията по случай 172-та годишнина от рождението на поета-революционер Христо Ботев.

 

Фокус: Г-н Стоянов, на Богоявление в ледените води на Тунджа ще се проведе уникалният ритуал Калоферско мъжко хоро. Нека да разкажем повече за този ритуал, който датира от над 200 години.
Румен Стоянов: Ритуалът предшества хвърлянето на светия кръст във водата. Той се изпълнява като мъжете пеят характерни калоферски песни под звуците на гайди и тъпани. Уникалното в традицията е и това, че няма значение кой мъж ще хване кръста. Който и да го хване, го подава на най-малкия участник в леденото хоро. Според поверието, който нагази в ледената вода на реката по време на мъжкото хоро ще е здрав през цялата година.
Самият ритуал започва към 07.30 часа, като най-късно до 8.00 часа всички участници трябва да са във водата. Обикновено се включват около 500 души, като само калоферци не са по-малко от 150-200 души.
Не съм сигурен дали тази година отново ще има наблюдатели от ЮНЕСКО, както беше през последните три години, но и да не присъстват на място, те винаги по някакъв начин проследяват събитието и дават наставления какво трябва да правим, ако някъде сме сгрешили. Преди две години те ни дадоха наставления, че само калоферци трябва да бъдат вътре във водата и първи да се хванат на ледено хоро. Затова призовавам и сега така да бъде. Всички хора, които желаят да се къпят в ледените води на Тунджа, да бъдат така добри и да изчакат първо калоферци, след което да се присъединят. Така беше миналата година, стана много красиво и всички бяха доволни. Дано и и тази година да нямаме никакви проблеми и празника да премине само с положителни емоции.
Фокус: Мъжкото ледено хоро на Богоявление е наистина нещо уникално. Предполагам, че калоферци много се гордеят с този ритуал?
Румен Стоянов: Разбира се. Не само калоферци, а цяла България се гордее с Калоферското мъжко хоро. А и не само България. На много места извън страната този ритуал вече има отзвук. През миналата и по-миналата година при нас имаше медии от Китай и Русия, журналисти от CNN също бяха тук. Калоферското мъжко хоро вече е едно наистина обществено значимо събитие, което нас калоферци ни прави изключително горди, разбира се. Много хора идват тук, свързват Калофер с този ритуал. Всички хотели и къщи за гости в Калофер, а и около града, са пълни. Има добра оценка за града, което ни кара да се гордеем, а и е много голям стимул, за да продължаваме напред.

Фокус: На Богоявление ще чествате и 172 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев. Това събитие е изключително важно за вас, тъй като Калофер е родното място на героя. Каква програма сте подготвили във връзка с годишнината от рождението на Ботев?
Румен Стоянов:
Тържествата по случай 172-та годишнина от рождението на големия калоферец ще продължат два дни. На 5 януари от 16.00 часа учениците от СУ „Христо Ботев“ ще представят „Ние, потомците, за посланията на Ботев“ в лекционната зала на Национален музей „Христо Ботев“. В 18.00 часа в големия салон на читалището, което носи името на героя, ще се състои Тържествено събрание по случай годишнината от рождението на Ботев. Ще се състои и моноспектакъл на Димитър Селенски „Щурчето – убиецът на Ботев“, по романа на Неда Антонова „Неговата любима“.  Първият ден на честванията ще завърши с празнични илюминации.
На 6 януари ще бъде кулминацията. Тържествената програма започва в 11.30 часа с полагане на цветя пред паметника на майката на поета-революционер – Иванка Ботева. Ще има и рецитация на стихотворението „Майце си“. След това събитията се пренасят на Мемориалния комплекс „Христо Ботев“. Ще има митинг-поклонение, посветен на 172-та годишнина от рождението на Ботев. След словото за героя, ще се положи и Гирлянд на славата пред неговия паметник.
На събитията ще присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Марияна Николова, заместник-министърът на образованието Таня Михайлова, както и областният управител Дани Каназирева. Това са официалните гости, които очакваме и са потвърдили присъствието си. Очакваме много гости. Имаме една инициатива, в която желаем всички гости да се включат. Събираме средства за игрален филм, посветен на Христо Ботев. Ще има поставени кутии за дарения. Вече има събрани средства, има отворена банкова сметка. Призовавам всички, които имат сърце за Ботев и за родолюбието, да подпомогнат инициативата според възможностите си.

Фокус: Г-н Стоянов, каква беше 2019 година за град Калофер?
Румен Стоянов: 2019 година не бе кой знае колко по-добра от предходни години. Но трябва да се отбележи, че много повече хора започнаха да посещават Калофер през последните години. Не съм правил точна статистика за посетителите в отделните културни обекти и къщи за гости, но аз специално виждам, че все повече и повече хора идват в Калофер.
2019 година бе трудна за нас, както всички останали години. Ние сме с малък бюджет в Калофер и с него могат да се направят малко неща. Не сме включени към програми с по-големи инфраструктурни проекти, но се надявам през 2020 година това да се промени. Но не зависи от нас, а от община Карлово. Оттам ако преценят, тогава.

Фокус: Какви по-важни задачи стоят пред вас като кмет на Калофер за 2020 година?
Румен Стоянов: Най-важната задача си остава да съхраним и да продължаваме да съхраняваме всичко онова, което имаме. Не само като традиции, а и като инфраструктура. След което да надградим още всичко това, което сме направили и съхранили. Планирали сме през 2020 година да изградим детски площадки. Във връзка с почистването на града, правим малки къщички, в които да се събират всичките отпадъци – да не се развяват от вятъра и да се разнасят от кучета и т.н. Това са елементарни неща, които няма да струват чак толкова много средства и ще бъдат направени. Ще бъде още по-добре за града.

Тони МИХАЙЛОВ