Кметът на Община Добрич и проектът „Чудната градина“ са сред финалистите за международните награди за 2019 година на Института за иновации в политиката

Снимка: Община град Добрич

Кметът на Община Добрич Йордан Йорданов и проектът „Чудната градина – социално предприятие за повече възможности“ са сред 80-те финалисти в осем категории  за международните награди за 2019 година на Института за иновации в политиката, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна.  Вотът за наградите е на жури от  1 067 граждани на Европа. Победителите ще бъдат съобщени на 4 декември тази година на официална церемония в Берлин.  „Чудната градина“ е първото социално предприятие в Добрич, което осигурява работа на младежи с увреждания. Мария Методиева, председател на Фондация „Св. Николай Чудотворец“, стои плътно зад инициативата. Младежите са превърнали един запустял терен в плодородна земя. Произвеждат цветя и зеленчуци. Теренът е предоставен от Община град Добрич. Инициативата е започвана няколко пъти, но в по-малък мащаб. Инициаторите са си представяли една оранжерия в малко дворче с няколко човека, които се грижат за продукцията. Сега оранжериите са повече и теренът – немалък. С помощта на дарители дейностите се развиват и усъвършенстват. Хората, които работят в „Чудната градина“, са над 20. Най-младият е на 19 години, най-възрастният – на 54.

През 2018 година Община град Добрич отново бе сред финалистите за международните награди на Института за иновации в политиката за форума ”Добрич в бъдеще време“.

Жулиета НИКОЛОВА