Кметът на община Марица Димитър Иванов: Жилищните постройки, в които живеят ромите във Войводиново са много опасни и всеки момент може да рухнат

Пловдив. Жилищните постройки, в които живеят ромите във Войводиново са много опасни и всеки момент може да рухнат. Това съобщи в интервю за Радио „Фокус”- Пловдив кметът на община Марица Димитър Иванов. „Не бях влизал там, а отвън не се вижда точно какво представляват”, каза Иванов. При обхода тези дни се е видяло, че ако тези хора се върнат да живеят там и при един по-сериозен сняг, сградите може да рухнат и те може да бъдат потрупани. По думите на Иванов, това са „дървени колиби” и всички постройки там са незаконни. „Това наистина е гето, както го нарече министърът на отбраната и този проблем трябва да бъде решаван”, добави общинският кмет. Според него в момента в селото има напрежение и то трябва да се потуши. Ромите във Войводиново са уплашени и са заминали да живеят при свои роднини далече от селото, но на по-късен етап те може да се върнат. Иванов обясни, че още през месец октомври е тръгнала процедурата по геодезичното заснемане на тези постройки. Преди години е бил отреден терен върху общинска земя – около 19 дка, върху който съвсем законно около 30 ромски семейства е можело да започнат строеж на къщи. Досега обаче нито един от тях не се е възползвал от тази законова възможност. Така с времето проблемът с незаконното строителство в селото остава нерешен. Според общинския кмет явно е, че ромите са си съжителствали добре с местните във Войводиново, след като някои от тях са регистрирани като квартиранти в български къщи. Това е направено с цел те да могат да взимат помощи от държавата и означава, че е имало разбиране между тях.
Община Марица работи за интегрирането на ромите по проекти, следвайки държавната политика. „В съседното село Калековец, където се намира най-голямата ромска махала, в момента се реализира такъв проект. Още социални проекти, свързани с този етнос, се изпълняват в училищата и детските градини в общината”, каза кметът.
Димитър Иванов посочи още, че коренът на семейството на нападателите от Войводиново е от село Гита, Чирпанско. „Някой ги е поканил преди седем години и те решават да живеят тук”, каза още общинският кмет.
Цветана ТОНЧЕВА