Кметът на община Садово Димитър Здравков: Изпращаме 2019 година в отлично финансово състояние и със значителни собствени приходи

снимка; община Садово

Кметът на община Садово Димитър Здравков, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, за постигнатото през 2019 година:

Фокус: Г-н Здравков, каква беше 2019 година за община Садово? Какви успехи отчитате?
Димитър Здравков: В края на годината, имайки предвид, че беше изборна, отчитаме доста сериозен успех, особено в правенето на инфраструктура на територията на община Садово. Асфалтирали сме около 9 километра улична мрежа. Работи се по най-големият общински път е Болярци – Катуница, предстои да се реализира проекта. Това сигурно ще се случи в началото на следващата 2020 година. Отделно от това , в някои от населените места на общината сме работили по благоустрояване – направили сме площадни пространства. Общо взето, 2019 година бе успешна за община Садово.
Фокус: Започнахте трети мандат през октомври. Какво като цяло е приоритет във вашата работа през годините?
Димитър Здравков: Независимо от това, че успяваме да правим много за инфраструктурата през годините, тя остава като проблем и за в бъдеще, най-вече вътре в населените места. Има улици, които все още са на пръст. Независимо, че правим много, хората се сърдят, искат нещата да се случват бързо. Една част от тях просто не разбира, че решаването на този проблем е свързано най-вече с финансови средства и време. От миналата година ние сами си асфалтираме улиците и правим много в тази посока, но въпреки това в някои от населените места не се усеща. Там застоят в годините назад е осезаем.
Фокус: Хората оценяват това, което правите. Факт е, че ви преизбраха.
Димитър Здравков: Изключително съм благодарен за голямото доверие на жителите на община Садово. Трябва да знаят, че останаха няколко улици да асфалтираме, тъй като метеорологичните условия не ни позволиха. Ще продължим с тях през 2020 година, плюс тези, които ще заложим за изпълнение през следващата година. Кметовете на отделните населени места вече са отправили своите искания и предложения за това какво да се направи като инвестиционна програма за през 2020 година. Всичко предстои да се обсъди и ще бъде упоменато в бюджета, който ще приемем през януари.
Фокус: Може да се отчете като добър подход, че се вслушвате в кметовете на отделните населени места от община Садово.
Димитър Здравков: Това е моят подход. Не подминавам село. Всеки кмет дава своите предложения и ги обсъждаме, подреждаме нещата приоритетно. В населените места са ни най-важни улиците, които са най-натоварени и където живеят най-много хора. Най-вече са недоволни хората, които живеят на малките улици, но за нас те не са перспектива. Но се надявам в най-скоро време да обърнем внимание и на малките улици и да ги направим.
Фокус: Какво е финансовото състояние на община Садово в края на 2019 година?
Димитър Здравков: Вече осма година съм кмет. Откакто съм начело на общината, финансовото положение е стабилно и добро, нямаме неразплатени задължения, което лесно може да с види и по финансовия отчет на Министерство на финансите. Откакто управлявам, не съм приключил нито една годна със задължения. Имаме задължения, които в момента плащаме, но те са наследство от старото ръководство на общината по проект. Може да се похвалим с добри собствени приходи.
Фокус: Очаквате ли по-високи приходи тази година? Вие вдигнахте ли данъците?
Димитър Здравков: Вдигнали сме ги, става въпрос за таксата за битови отпадъци и данъка за недвижимите имоти. Няма как да не се вдигнат данъците на фона на това, което ще се случва от 1 януари – рязкото повишение с близо 100% на задължителните отчисления по Закона за управление на отпадъците за депониране и рециклиране на отпадъците. Независимо, че таксите се увеличават, населението от друга страна намалява, но боклукът расте. Ние като граждани сме свикнали да изхвърляме абсолютно всичко, независимо от това кое и какво може да се рециклира. Това от една страна води до увеличаване на план-сметката. Друго нещо, което наблюдавам е, всички искат да изхвърлят строителните си отпадъци в кофата за боклук. Ама така не става, защото накрая всички общо плащаме сметката. Смятам, че е най-справедливо да се плаща на глава от домакинство. Това е една голяма дискусия, от която всеки бяга, защото е проблемна.
Фокус: Правите ли програми за младите хора в община Садово? Напускат ли те общината или напротив?
Димитър Здравков: Процесът с насочването на младите към големите населени места е необратим. Този проблем е национален проблем и за него трябва да се говори. Виждам, че новият програмен период на ПРСР пак е насочен към едрия агробизнес, а не към малките и дребни производители – хората, които се опитват да правят земеделие, за да преживят, а не да правят бизнес. За тях почти нищо няма. Как да говорим тогава да задържим младите хора, като при нас общо взето бизнесът е земеделие.
Фокус: Какво може да се каже по отношение на престъпността в общината?
Димитър Здравков: Престъпността я няма, благодарение на факта, че безработицата е ниска. Други са проблемите при нас. Един от тях е недостигът на полицаи. Не се осигурява 24-часово дежурство на територията на общината. Другият проблем са шумните ромски тържества. Или няма никой воля да се справи с този проблем или просто му минава през ушите. Каквото и да сме разписали в наредбата за обществения ред, оттам нататък няма ли ресурс, няма ли хора да се справят с този проблем, той ще продължава да стои на дневен ред. Смятам, че този проблем може да бъде решен кардинално, веднъж завинаги.
Фокус: Какво предстои да направите за общинския център, за самия град Садово през 2020 година?
Димитър Здравков: Предстои да обсъдим тези неща заедно със заместник-кмета. Със сигурност плановете ни са насочени към благоустрояване на общинския център. Пътната мрежа тук е в добро състояние и засега не е на дневен ред. Разбира се, очаквам и предложения от жителите за това какво искат да се случи.
Фокус: Има ли читалища в община Садово, които се нуждаят от ремонти и спешна поддръжка?
Димитър Здравков: Има, да. Особено след последните проливни дъждове. Оказа се, че покривите на читалищата са в много лошо състояние. Това са големи сгради, трудни за поддържане. Нямаме и ресурс, с който да ги поддържаме. Ще се опитаме някой от тях да ремонтираме със средства на общината, а за останалите ще се обърнем съответно към фондовете и ще търсим финансиране за решаване на проблемите.
Фокус: Какво ще пожелаете на жителите на община Садово за следващата 2020 година?
Димитър Здравков: Пожелавам на всички да са живи и здрави. Да имат една успешна година, да им се случат много хубави неща както в личен, така и в професионален план.

Цветана ТОНЧЕВА