Кметът на Перник Вяра Церовска: Обновеното отделение на болницата в града отговаря на съвременните европейски стандарти

 

Кметът на Община Перник Вяра Церовска в интервю за предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“

 

 Водещ: Изцяло обновено е вече Второ вътрешно отделение на МБАЛ Рахила Ангелова в Перник. Как стана възможно това, какви средства са инвестирани и ще се повиши ли качеството на здравеопазване в града и общината? Добър ден казваме на кмета на община Перник Вяра Церовска, която е била и директор на тази болница в периода 2010-2014 година, както и дългогодишен началник на отделението по хемодиализа на същата болница.

Госпожо Церовска, правим всички тези уточнения, за да акцентираме, че вие добре познавате това болнично заведение и за вас този обект не е просто строителна площадка, свързани сте с него и професионално, и емоционално. Какви средства  са инвестирани във Второ вътрешно отделение и какво беше направено?

Вяра Церовска: Това е една много хубава новина. Отдавна чакат колегите ремонта на вътрешното отделение. Това стана възможно, благодарение на средства, отпуснати от Министерство на здравеопазването, в размер на 250 000 лева, заедно с допълнителни средства от бюджета на самата Многопрофилната болница за активно лечение, в размер на около 40 000 лева, и разбира се с дарения, които отделението получи. И не само стана бързо, но стана много хубав ремонт. В коридора има и картини, които началникът на отделението доктор Васил Василев, който 30 години работи в това отделение, е нарисувал. Той, освен изключително добър лекар, е и много талантлив художник. Екипът много отдавна работи за перничани и за всички нас е изключително важно отделението да има този вид, за да има много по-добри условия за пациентите, които и без друго са натоварени от своите болежки.

Водещ: Тоест болничното отделение разполага с всички характеристики на една съвременна болница, така че да се чувстват пациентите максимално добре от гледна точка на битови условия.

Вяра Церовска: Да. То отговаря наистина на съвременните европейски стандарти, изключително добре планирано, подредено. А това е отделение, което има големи ангажименти. То е и с профил гастроентерология и ендокринология.

Водещ: Какъв е неговият капацитет?

Вяра Церовска: 32-ма пациенти, като бих искала да уточня, че там се извършват доста инвазивни изследвания. Това са горна, долна ендоскопия, цветна ехография, изобщо всичко, което касае чернодробни, стомашно-чревни заболявания, както и диабет и други ендокринни проблеми, които имат пациентите.

Водещ: Болницата обслужва населението от цялата община, тя не е само за града, така че функционирането на отделенията й със сигурност е важно. Практиката обаче сочи, че на много места не достигат специалисти, стига се дори до опасност от закриване на отделения. Има ли недостиг на кадри в пернишката болница?

Вяра Церовска: Ако говорим за конкретното отделение, където беше извършен поредният основен ремонт, тук има добри специалисти, които отговарят на профила на конкретното отделение. Що се касае обаче за това какви специалисти са необходими, да, наистина и тук има недостиг. В община Перник за многопрофилната болница са необходими специалисти, които са с профил неврология, с профил педиатрия, предполагам и други. Но ръководството на болницата, в лицето на директора д-р Митов, прави всичко възможно на този етап да работят отделенията на многопрофилната болница, така, както това е възможно според стандартите на Република България.

Водещ: Вие сте лекар със специалност нефрология. Била сте дългогодишен началник на отделението по хемодиализа. Конкретно в  това отделение каква е ситуацията?

Вяра Церовска: Отделението по хемодиализа миналата година обнови своята апаратура с три чисто нови апарата. Работи на две смени, има три зали. Тази година са отпуснати средства от Министерство на здравеопазването също за закупуване на два апарата, както и за смяна на цялата осмоза. Заедно с това, от директора на болницата д-р Митов разбрах, когато бях на посещение във вътрешно отделение, че Министерство на здравеопазването е отпуснало средства за ремонт на отделението по хемодиализа, както и за ремонт на отделението по психиатрия. Така че много са промените, и то в добра насока, които по отношение на материалната база се случват в Многопрофилната болница в Перник.

Водещ: Не е тайна, че много от болниците изпитват финансови затруднения, имат дългове към различни доставчици. Успява ли община Перник да финансира основните дейности, към които има ангажимент?

Вяра Церовска: Многопрофилната болница за активно лечение е в  патримониума, бих казала,  на Министерство на здравеопазването. Това как се развива финансово тя, зависи в голяма степен и от управлението на болницата. За чест на настоящото управление, бих искала да кажа, че те изключително много са намалили просрочията и успяват да се справят със задълженията да не натрупват и да работят за по-добра апаратура. Много трябва да се работи за това болницата да има още средства, за да се увеличат заплатите както на специалистите по здравни грижи, така и на лекарите, и на всички, които работят и са ангажирани със здравето на пациентите.

Водещ: Здравеопазването всъщност е един от основните критерии за задържането не само на младите хора, а въобще на жителите на дадена община в населеното място. Така че хубави новини поне от тази гледна точка. Благодаря ви, госпожо Церовска.

Росица АНГЕЛОВА