Кметът на Перник Станислав Владимиров: Спасителният план е гаранция, че след време няма да изпаднем в по-критична ситуация

София. Ако няма обилни валежи до март, Перник остава на воден режим. Това каза Станислав Владимиров - кмет на Перник пред журналисти, след среща с главния прокурор Сотир Цацаров и зам.-главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция "Фокус". Радвам се, че господин главният прокурор мен покани на среща. Те също са се самосезирали паралелно с моя сигнал, обединили са ги в един общ сигнал. За тази една седмица, в която активно се занимавам с водния проблем, въпреки че това не е основен ангажимент на местната власт, но аз няма как да стоя в старни при създалата се ситуация, видях редица притесняващи факти, от подценяване на цялата тази ситуация. Аз не искам да бъда разследващ орган, но искам органите, които могат да установят евентуално приични, които имат по-различен характер, да се задейсвтат. Фактите са известни на всички", допълни още Станислав Владимиров. "Още от началото на годинината, ние имаме много намалял приток на яз. "Студена", но оттокът е една константна величина близо 2 млн. 300 хлд. кубика всеки месец. Това не е правило впечатление на ВиК оператора, че този приток, че при този намалял приток ти харчиш много вода. Няма как да не създадеш криза, пред която сме изправени всички перничани. Тук компетентните органи да напраят този преглед как е управлявано дружеството и защо не е предприело действие по предотвратяване на тази ситуация. За последното денонощие влизаме в параметрите, зададени от Министерство на околната среда и водите, оттокът на яз. "Студена" е не повече от 1 млн. кубика. Това е една от добрите новини, ако ние се ограничим в харченето на водите, ако водният режим така, както е зададен се спазва от новото ръководсство на дружетсвото, имаме период от 3-4 месеца перничани да имат вода до март месец", посочи още Владимироов. "Надяваме се природатата да е по-благосклонна, тогава ще започне снеготопенето, добри са и прогнзоите на БАН, че тази зима ще бъде по-снежна от предходната. Ако пестим водата, ВиК дружеството работи по по-добър начин, не както до сега, отстарняват авариите. Днес имах среща с премиера Бойко Борисов има осигурени екипи, които да намалят огромните загуби на водопреносната мрежа. Осигурено е финансиране за спешен ремонт на пречиствателната станция. Първо ще се монтират утаителите, за да може на по-ниската част на язовира да не се нарушава качесвтото на водоподаването. Това ще намали разхдоите на питехна вода", заяви Станислав Владимиров. Виолета СИМЕОНОВА

Кметът на Перник Станислав Владимиров в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Столичният общински съвет даде „зелена светлина“ за осигуряването на вода за бедстващия Перник през водопреносната мрежа на София. Кога се очаква да започне изграждането на помпената станция и 13,5 км. водопровод от Мало Бучино до водопроводната мрежа на Перник. Гост в предаването ни е кмета на Община Перник Станислав Владимиров. Добро утро, г-н Владимиров.

Станислав Владимиров: Добро утро.

Водещ: Идва ли краят на водната криза в Перник?

Станислав Владимиров: Не можем да кажем за идването на края на водната криза, но това решение на Столичния общински съвет е „глътка въздух“ за перничани и по-голямо спокойствие. След около два месеца, след като се изгради съоръжението, ще спрем подаването от яз. „Студена“ и той ще има възможността да започне да се пълни по-бързо. Това дава гаранции на перничани, че след 2-3 месеца ние няма да изпаднем в по-голяма критична ситуация.

Водещ: Казахте до 2 месеца, докога при тези ограничения ще стигне водата за Перник? И какъв е водния баланс на яз. „Студена“ към момента, ще успеете ли?

Станислав Владимиров: Разчитате на ВиК дружеството, времето е динамично – духа южен вятър, вдигна се притокът към яз. „Студена“. В момента влиза повечеq отколкото харчим, това означава, че се удължава срокът, в който ние можем да черпим питейна вода от яз. „Студена“ . Разчетите са до април месец ние да можем да ползваме вода от яз. „Студена“  – дотогава и това съоръжение трябва да бъде изградено. Разбира се, ако времето е по-благосклонно и природата, ако са по-меки и влажни и февруари, и март, и април и има по-голям приток от яз. „Студена“, тогава вече разчетите ще бъдат различни.

 Водещ: А в Перник каква е обстановката към момента? Имаше протестни действия тук в София по повод водната криза в града – какво ще кажете на перничани?

Станислав Владимиров: Нормално е да са гневни, всички ние сме изнервени от създалата се ситуация, от изпитанието, което трябва да извървим. Така че, съвсем нормални са тези неща, но все пак тук трябва да се свърши огромен по обем работа, за да можем да преминем по-безболезнено през това изпитание. Казах ви, изграждането на това съоръжение дава гаранция, че ние няма да изпаднем в по-тежка ситуация след няколко месеца. Аз винаги съм го заявявал, че това е единственото решение в момента, има осигурени средства за подмяна водопреносната ни мрежа, текат процедури в момента. Надявам се по-бързо да приключат и те, за да можем да започнем подмяна на ВиК инфраструктурата ни, по която има огромни загуби, огромно количество питейна вода се пилее в тази водопреносна мрежа. Стартира в края на тази седмица и ремонтът на пречиствателните ни станции и в момента се извършват определени дейности по нея, за да могат евентуално да поемат по-голямо замърсяване при по-голям приток или черпена от основната ни тръба долу, от дъното на язовира. Така че, всички тези мерки, когато бъдат направени, Перник ще има нови пречиствателни станции, ще има подменена ВиК инфраструктура, ще има връзка, гарантираща сигурност и в други критични ситуации някога във времето – така че, това ще даде една по-различна перспектива за моя град за развитие.

Водещ: А отчетено ли е някакво замърсяване на питейната вода в Перник? Има ли някаква опасност от това?

Станислав Владимиров: Водата, която се подава от яз. „Студена“ е малко по-голямо заблатяване, тя вече е с малко по-различен цвят. Това притеснява перничани, но РЗИ системно зима проби, водата се обработва, третира се и тя все още е годна за битово-питейни нужди. Знаете, имахме проблем в два квартала, където водопреносната ни мрежа, защото е изключително амортизирана, засмука мръсни води и това ни изправи пред много критична ситуация. Затова и бяха поискани тези средства за подмяна на водопреносната ни мрежа и те бяха осигурени, казах ви, текат процедури след това следва проектиране. И надявам се възможно най-бързо да започне и реалната подмяна.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА