Кметът на петричкото село Коларово Величка Спасова е с предсрочно прекратени пълномощия заради нарушение на чл. 41 от ЗМСМА

Снимка: Pixabay.com

Петрич. Общинска избирателна комисия – Петрич прекрати предсрочно пълномощията на кмета на село Коларово Величка Спасова. Това става ясно от Решение № 222-МИ, публикувано на интернет страницата на комисията. В него се посочва, че Величка Спасова е нарушила чл. 41 от Закона за местното самоуправление и местната власт (ЗМСМА), като не е уведомила в законоустановения срок Общинска избирателна комисия – Петрич и Общински съвет – Петрич за предприети действия, свързани със заличаването ѝ като търговец, след като е станала кмет на село Коларово.

Решението подлежи на обжалване в седем дневен срок от обявяването му, което е 14 януари, пред Административен съд – Благоевград на основание чл.459 от Изборния кодекс.

„Фокус“ припомня, че подобен казус, свързан с нарушение на чл. 41 от Закона за местното самоуправление и местната власт, има и по отношение кметът на Благоевград инж. Румен Томов. Той обаче се разглежда в Административен съд – Благоевград, тъй като на 20 декември 2019 година Общинска избирателна комисия – Благоевград отказа да предприеме действия по прекратяване неговите пълномощия. На 14 януари тази година съдя Димитър Узунов даде ход на делото срещу кметът на Благоевград, като предстои до броени дни да излезе с решение.

Ливия НИНОВА