Кметът на Пловдив Иван Тотев: Започва поставянето на плочките на площад „Централен“

Пловдив. Започва поставянето на плочките на площад „Централен“. „Първите плочки от настилката, която ще се полага на пл. „Централен“ вече пристигнаха“, съобщи кметът, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. Започва поставянето на бетоновите композитни плочи или така наречените „земелрок“ . „Предстои да получим гранит от Македония и Босна, като очакваме това да стане в началото на февруари. Температурите са подходящи за тази ремонтна дейност. От миналата седмица започнахме и по-активно с премахването на старата настилка“, каза още кметът.
Паралелно с това ще стартира полагането на хидроизолацията на последната част от подлеза в посока запад, след което стартира нареждането на настилката. Така докато приключи работата по тази част от площада, гранитната настилка вече ще е пристигнала. „Основната част на площадното пространство ще бъде готова за туристическия сезон – пешеходното пространство, водните площи, а разкопките ще продължават и през лятото“, твърди кметът на Пловдив.
Предстои да се обсъди на сесия на Общинския съвет казусът със закупуването на частния имот, отстрани на Централна поща. Цената от 600 000 лева ще бъде разгледана от съветниците.
В бюджета на Община Пловдив са заложени 100 000 лева за разработване на технически и работен проект за Форум „Изток“ и Форум „Юг“, което е последният етап от реконструкцията на Римския форум, като в зоната на форумния комплекс няма да се правят археологически разкопки. „Целта ни е да обновим целия площад „Централен“, така че десетки години да се запази в този вид. Ще поставим и послание за бъдещите поколения“, каза още кметът на Пловдив.
В края на месец март се предвижда да бъде отворен за движение на автомобили и подлезът на ул. „Гладстон“. Това е станало ясно след последното обследване от специалисти.
Цветана ТОНЧЕВА