Кметът на Пловдив Иван Тотев: С усилени темпове тече реконструкцията на площад „Централен“

Пловдив. С усилени темпове тече реконструкцията на площад „Централен“. Това съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. Обновяването е на цялото площадно пространство и в подлеза на улица „Гладстон“. „От десетилетия на тези два възлови за града обекти не са правени ремонти”, каза Тотев. Зоните около дърветата ще бъдат оформени с цветарници, отводнени са археологическите разкопки, подготвя се основата за водните пространства. Проектът предвижда обособено площадно пространство със запазване на археологическите разкопки. Връзката към форум Запад ще се осъществява с плавни преминавания. Предвиждат се и зелени площи, като един вид продължение на Цар Симеоновата градина. Най-южната част – в поредицата от антични магазини, от страната на паметника на Гюро Михайлов, ще се превърне в ниско водно огледало с идеята да даде повече прохлада в топлите дни.
„Обмисля се процедура по ЗОП за проектиране на форум Юг и форум Изток за експониране на археологическите открития”, каза още пловдивският кмет.
„Продължава и работата по мащабното обновяване на подлеза на ул. „Гладстон“, където се поставя хидроизолация и се извършват необходимите строителни дейности. Подземното съоръжение не е основно ремонтирано от построяването му”, каза още Иван Тотев.
Цветана ТОНЧЕВА