Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев: Общината поддържа най-ниската цена в България на билети и карти за Градския транспорт

Пловдив. Общината поддържа най-ниската цена в България на билети и карти за Градския транспорт. Това каза кметът на града инж. Иван Тотев по време на среща с фирмите-превозвачи в Пловдив, инициирана от областния управител Здравко Димитров, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Той припомни, че цената на билетите за автобусите от Градския транспорт е 1 лев, а с отстъпките с употребата на новата електронна система цената пада до 0,70-0,80 ст. на брой пътуване. „Поддържаме цена от 16 лв. за карта за пътуване в цялата градска мрежа. Тези цени не са променяни и актуализирани повече от 10 години. И в тази бюджетна година Община Пловдив не предвижда увеличение на цените на билети и на карти за Градския транспорт“, каза Тотев и посочи, че няма по-социална услуга от Градския транспорт в Пловдив. „Смятаме да продължим да поддържаме услугата по този начин. Нито бюджета на Пловдив, нито при дебатите на Общинския съвет  някои е поставил под съмнение това, че Пловдив ще продължи да бъде най-социалния град“, коментира кметът.
След като двете страни постигнаха споразумение по конфликтните точки по време на срещата, превозвачите обещаха да оборудват на 100% автобусите от градския транспорт със системи за електронно чекиране, което ще позволи цялостната система за управление на градския транспорт да бъде пусната в експлоатация. Те гарантираха и повишаване на качеството на автобусния превоз, като минимизират проблемите с пропускането на спирки и неработещи климатици. В рамките на месец и половина всички автобуси ще бъдат приведени в пълна готовност.
Тони МИХАЙЛОВ