Кметът на Раковски Павел Гуджеров: Представители на Ватикана държат светия светец – папа Франциск, да е сред хората при посещението си в България

Пловдив. Представители на Ватикана държат светия светец – папа Франциск, да е сред хората при посещението си в България. Това каза на брифинг днес кметът на Раковски Павел Гуджеров, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. По думите му именно затова може да се очакват изненади – той да тръгне сред хората, като слезе от папамобила си. Според Гуджеров, всичките мерки за сигурност, които са създадени, няма да ограничат хората да видят папата. Община Раковски е приготвила и подарък за него, но все още не знае как точно ще му бъде поднесен.
„Ние сме прекалено малка община, за да правим жестове към папата. По-скоро самото му присъствие при нас е огромен жест от негова страна ,за което дори не сме се осмелявали да мечтаем”, каза Гуджеров.
Той поясни, че организацията в църквите и пропуските са от компетенцията на духовниците и те не го правят. Направено е всичко възможно максимален брой хора да могат да влязат в църквите. Обядът на папата ще бъде също осигурен от духовенството и ще бъде в манастира.
Голяма цветна фигура на папа Йоан Павел Втори посреща гостите на Раковски на входа му.  Градът е украсен за 6 май, когато в него ще пристигне папа Франциск, с над 700 знамена и лого на визитата, изработено от цветя.
Църквата „Свето Сърце Исусово“, където папата ще отслужи Света литургия също е украсена. Там около 200 деца ще получат от него първо причастие.
Цветана ТОНЧЕВА