Кметът на Свищов Генчо Генчев: Критична е обстановката след снощния ураганен вятър и градушка, най-засегнато е село Морава

Свищов. Критична е обстановката след снощния ураганен вятър и градушка, най-засегнато е село Морава. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Свищов Генчо Генчев. Той обясни, че няма бедстващи или пострадали хора, но има множество сигнали за паднали дървета – на пътя, върху къщи и постройки, върху електрически стълбове. Хората съобщават за паднали дървета, цигли, покриви, гаражи. „На места няма ток, тъй като има много скъсани жици, наклонени стълбове. Още снощи екипи на енергоразпределителното дружество дойдоха тук и днес продължават своята работа“, заяви Генчев. „Прекъсната е железопътната линия от село Морава до село Драгомирово, тъй като мостът, през който тя преминава, е отнесен, и линията виси във въздуха“, добави той.
Кметът заяви, че е свикан кризисен щаб и всички екипи на ОДМВР и на противопожарната безопасност са на място. Мобилизирана е техника от земеделските кооперации от региона, които да помогнат за разчистването на улиците, предстои и оглед на състоянието на засегнатата от ураганния вятър пътна мрежа.
Оттук нататък ще се сформира комисия по оценяване на щетите по сградите, както и на земеделски производителите, защото цели ниви са залети с вода и са пострадали от голямата градушка, която е преминала през населеното място, добави той.