Кметът на Свищов Генчо Генчев: Нищо не може да ни спре да се поклоним пред паметниците символизиращи свободата

Генчо Генчев, кмет на Община Свищов, в интервю за празничното издание на предаването<b> „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“</b>

 

Водещ: Сега с празнично настроение отиваме в Свищов – първият освободен български град в хода на Руско-турската освободителна война. Добър ден и честит празник на кмета на Свищов Генчо Генчев.

Генчо Генчев: Честит празник на вас, на целия екип и на всички слушатели и българи.

Водещ: Господин Генчев, веднага ви питам с оглед на застрашаващия коронавирус, грипове и всякакви други вируси, уплашихте ли се и как ще отбележите днешния празник?

Генчо Генчев: Мисля че българинът е отстоял на предизвикателствата на онова време, в толкова тежки и сурови условия е извоювана свободата. Мисля че и този път това не може да уплаши българският дух, да се поклони пред белите обелиски и паметниците, които са изградени именно в знак на признателност за свободата., Мисля че коронавирусът няма да повлияе на празничния дух на българина по какъвто и да е начин, защото това е един празник, празник на преклонението, празник на уважението, празник на това, че българинът се е самосъхранил. Няма как да остане безчувствен или да не чества този празник, който е един път в годината, именно най-ценното което човек на земята иска да има е именно това да бъде свободен.

Водещ: Една такава ценност, която ние не осъзнаваме, защото днес я имаме, ние с нея сме родени, но нашите прадеди са воювали за нея и са я изстрадали свободата. И наистина не е редно нищо да ни уплаши да празнуваме в днешния ден. Сега да ви попитам за уроците от историята и 500-годишното ни робство. Има ли такива уроци, които все още не сме научили, според вас?

Генчо Генчев: Много сложен въпрос. Да, така е, мисля че бягаме именно от историята и се опитваме да я предадем на идното поколение по малко по-различен начин, по малко по бих казал недискриминационен, особено в учебните материали, във възпитанието на младите. Но мисля че именно тези празници, тези действия, които правим ние обществениците, трябва да покажат на младото поколение какво е свободата, как е извоювана свободата. Именно тези празници са именно точно това – да съхраним паметта и да я предадем на идното поколение. Със сложната геополитическа обстановка в целия свят, мисля че нещата придобиват съвсем друг характер и не се замисляме за онова време, което е било преди 140-150 г., половин век, как са живели тогава и как живеят днес в съвременния свят, глобализацията която обхваща света. Това са много от причините, които наистина трябва да ни дадат урок, че не бива по такъв лесен начин да изместваме именно тези ценности, които години наред са ни съхранили като нация, като народ. Това е именно, ние хората сами трябва да покажем и да съхраняваме паметта българска, да съхраняваме историята и да я предаваме на младото поколение. Защото наистина с глобализацията те забравят именно тези ценности, тези празници – всичко онова, което се е случило назад във времето. А човек, който няма история, който не се връща към миналото, е казано, че той няма и своето бъдеще.

Водещ: Обречен е на забрава, обречен е на изчезване без история. Така е, много сте прав.

Генчо Генчев: Точно така. Именно затова ние днес отново, пак казвам, ще се изправим пред белите обелиски и ще направим всичко онова, което един човек е длъжен, длъжен е да направи, а именно да се поклони пред онези стотици и хиляди хора, които са извоювали тази свобода, да отдадем нужната признателност. Нашите тържества започват от 11 часа с благодарствен молебен в църквата „Св. Троица“ в Свищов. След това по традиция ще издигнем националния флаг, което е важно за единството на нацията именно пред българското знаме, за което са се борили нашите предци и от 12.30 часа ще започне тържествената церемония по полагане на венци и цветя на Паметника на пл. „Свобода“, а именно Паметникът на свободата. След това ще се отправим на Братската могила в местността „Паметниците“, където ще поднесем венци и цветя пред всички паметници, на знаковото бележито място за свищовлии, там където за първи път изгря свободата, където за първи път стъпиха руските войски и българските опълченци.

 

Евелина БРАНИМИРОВА