Кметът на село Хотница Десислав Йорданов: 15 хиляди лева е отпуснала Община Велико Търново за ремонт на екопътеката на Хотнишките водопади

На 15 километра от старата столица на България-Велико Търново, до село Хотница, се намира Хотнишкият водопад. До него се стига по асфалтов път, който свършва непосредствено преди полянката пред водопада. На самата поляна има често къмпингуващи на палатки или хора дошли на пикник. Хотнишкият водопад не е от най-високите, а през лятото не може да се нарече най-пълноводния, но е един от най-хубавите в България. От няколко години има изградена екопътека, с множество мостчета и стръмни дървени стълби, която прави разходката край водопада и по-нагоре по течението на реката много приятна.  Внесено е предложение към Община Велико Търново за набиране на средства за ремонт на екопътеката към Хотнишките водопади. Какво е състоянието на тази екопътека и кой се грижи за поддръжката й, в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново, попитахме кметския наместник на село Хотница Десислав Йорданов.

 

Фокус: Г-н Йорданов, Хотнишките водопади са едни от най-големите забележителности в региона на Велико Търново. научихме, че имате предложение към Община Велико Търново за въвеждане на символична входна такса за туристите. Има ли нещо вярно в това и какво е състоянието на местността към този момент?

Десислав Йорданов: Това е една моя дългогодишна идея, която е подкрепена от жителите на селото. Искахме да въведем символична входна такса, например от 1 лв., за да може ако се посещава от 20 хиляди туристи годишно, да има 20 хиляди лева приход, от които да остават средства за поддържане и почистване на екопътеката, да се охранява паркинга, където се спират колите, тъй като има и случаи, когато се посяга върху имуществото на хората. Най-важното е да има средства за поддръжката на екопътеката, тъй като когато има голям поток от туристи, има нужда и да се почиства, както и да се рехабилитират мостовете. Това, може би, няма да стане тази година, защото процедурата е много голяма. Причина за това е, че само съоръженията по екопътеката са общински, а земята е държавна. Затова е много трудно да се финансира. Тази година Община Велико Търново ще отпусне средства и ще отремонтираме екопътеката заради безопасността на туристите. Смятам, че ще протече един нормален туристически сезон.

Фокус: Тоест в момента състоянието на екопътеката не е много добро?

Десислав Йорданов: Състоянието е задоволително, предвид тежката зима, през която преминахме. Имаше доста сняг, много ниски температури и дървения материал на места се е отковал. В момента работим по този въпрос, вече се сключва договор с фирма, която ще направи ремонт на екопътеката и всяко едно съоръжение ще бъде обслужено. Където има нужда ще се направят и парапети. Ако се наложи ще бъде отлят и бетон. Смятам, че до края на април месец, когато започва силния туристически сезон, ще бъдем готови да посрещнем туристите с една здрава екопътека.

Фокус: Вие споменахте, че само съоръженията са общинска собственост, а земята е държавна собственост. Кой до момента се е грижил за поддръжката?

Десислав Йорданов: Земята е държавна собственост, защото Хотнишките водопади са природен обект на Министерството на културата. Екопътеката е общинска и затова общината има задължение да поддържа съоръженията в добро състояние, за да бъде безопасно за туристите.

Фокус: Имате ли някаква идея колко средства са необходими за ремонта на екопътеката?

Десислав Йорданов: Имаме 15 хиляди лева, отпуснати от Община Велико Търново. Считам, че средствата са достатъчни и ще бъде отремонтирано цялото трасе на екопътеката. Ако се налага ще поискаме и допълнително средства, но мисля, че ще стигнат. Екопътеката е огледана от специалисти, които са пресметнали, че тази сума е необходима за ремонт.

Фокус: Тоест тази сума вече е отпусната от Община Велико Търново?

Десислав Йорданов: Да, точно така. Община Велико Търново вече ги е отпуснала.

Фокус: Имате ли дарения от граждани, независимо дали са от региона или от страната?

Десислав Йорданов: Преди 3 години имахме 5 000 лева дарение от една банка. Тогава съвместно с Община Велико Търново направихме ремонт на екопътеката. Направихме и кътове за отдих, но с течение на годините и високата посещаемост на екопътеката трябва непрекъсната поддръжка. Тази година отново ще я ремонтираме, макар и само с наши средства.

Фокус: Знаете ли колко туристи приблизително посещават Хотнишките водопади и екопътеката годишно?

Десислав Йорданов: Бройката е около 20 хиляди туристи, може и повече да е, но няма как да направим преброяване, защото потокът от туристи е предимно събота и неделя. През седмицата също има посещаемост, но по-малка.

Фокус: Освен популяризирането в медиите, има ли информационни брошури или сайтове, в които гражданите могат да намерят повече информация за местността?

Десислав Йорданов: В интернет има информация. Община Велико Търново беше замислила и може би ще направи информационни брошури с всички забележителности около Велико Търново, като село Хотница също ще бъде включено с Хотнишкия водопад.

Фокус: Какво е състоянието на селото след тежката зима? Има ли нужда от ремонти на пътищата? Имаше обилни снегове, което е предпоставка за отваряне на дупки.

Десислав Йорданов: Уличната мрежа е от 50-те години. Почти всяка улица има нужда от ремонт. Зимата наистина беше много тежка, бяха хвърлени много сол и пясък. Сега разполагаме само с 8 хиляди лева за ремонт на пътища и с програма „Местни инициативи“ ще си помогнем с още 14 хиляди лева и ще ремонтираме около 800 кв.м асфалт. Необходими са ни много повече средства, но както знаете нямаме право да кандидатстваме по програмата за развитие на селските райони и нямаме достатъчни средства, но смятам, че ще се справим.

Фокус: Тоест по програмата „Местни инициативи“ приоритетно за тази година е отново пътната инфраструктура?

Десислав Йорданов: Да, най-важно е да оправим големите дупки и там, където има най-голямо измиване на асфалт от силното снеготопене и ниските температури. Трябва да оправим пътната инфраструктура, за да няма проблеми и хората да могат да се придвижват спокойно.

Фокус: Тъй като няколко пъти споменахте помощта на Община Велико Търново и предвид политическите събития в страната, можем ли да кажем, че те и предстоящите избори се отразяват по някакъв начин на взаимодействието на кметство Хотница с общинската администрация и останалите институции?

Десислав Йорданов: Изборите нямат нищо общо. Кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов винаги е се е грижил всяко едно село да бъде задоволено, да бъдат свършени най-важните неща в селото – да бъде изхвърлен боклука, да поддържаме уличната инфраструктура, не веднъж са отпускани средства и за решаването на други проблеми. Смятам, че партиите и изборите нямат нищо общо с развитието на селото.

Фокус: Смяната на правителството със служебно също не е създало проблеми при вас, нали така?

Десислав Йорданов: Да. Ние сме малко село и не сме зависими от партиите. Ние зависим от кмета на общината, да обръща внимание на малките населени места и т.н. Увеличението на пенсиите вече е от компетентността на правителството. Смятам, че когато бъде съставен нов кабинет, ще се обръща повече внимание на малките населени места.

Рени ПЪРВАНОВА