Кметът на Смолян Николай Мелемов: Над 200 групови участници ще бъдат на Националния фолклорен събор „Рожен 2019г.“, най-мащабното мероприятие в България

 

Тази година един от най-обичаните празници на фолклора, народните занаяти и животновъдството- Роженският събор се завръща и ще се проведе от 19 до 21 юли. След 9-годишно прекъсване съборът на Роженските поляни беше възстановен през 2015 г. и оттогава се превърна в любим на мнозина. Последното му издание беше през 2016 г. С какво ще изненада тази година организаторите и как протича подготовката научаваме от кмета на Смолян Николай Мелемов в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

 

Водещ: Г-н Мелемов, действително добра новина е провеждането на събора, особено след това двугодишно прекъсване. От кога започна подготовката за събитието и на какъв етап е днес?

Николай Мелемов: Подготовката започна още февруари месец, тъй като смея да твърдя, че това е най-мащабното мероприятието, което се провежда, посещавано от над 300 000 човека. Така че тежка и трудна е организацията, започнахме още февруари месец, като на този етап вече приключваме с приемането на заявки за участие. Имаме над 200 участници, което наистина е впечатляващо. Има си достатъчно организационна работа, тъй като поляните са огромни, трябва да се окосят и да се организират и други мероприятия. С пълна пара върви подготовката, всичко се случва по план и да се надяваме, че ще посрещнем хиляди българи на поляните на Рожен.

Водещ: Какво е планирано за тазгодишното издание, знаем вие отговаряте за фолклорната част? Ще видим ли любимите фолклорни конкурси, традиционни занаяти, пък и не само?

Николай Мелемов: Задължително. В началото на анонса казахте „изненади“, чак изненади няма да има, защото хората харесват точно тези неща. Както винаги ще има занаяти, защото те са част от нашия бит, от нашите обичаи. Подготвили сме и богата фолклорна програма, която обхваща всички райони от България. Разбира се ще се проведе родопска вечер от нашите любими родопски изпълнители. Така че, ще се видят не толкова изненади, отколкото добре познати родни обичаи и фолклор.

Водещ: Ще се проведе, разбрахме и конкурс за автентична носия на това издание?

Николай Мелемов: Да, но това естествено също е свързано нашите обичаи и традиции. Всяка година все повече хора идват на самия събор, като посетители в носии, което е радващо, защото младите хора наистина се обръщат към нашите обичаи, нрави и фолклор. Това е и идеята на събора, естествено да ги запазим, да ги популяризираме и да се гордеем с тях.

Водещ: Какви суми ще отдели общината за това издание?

Николай Мелемов: Предвидени са около 40 хиляди лева, както и в предишни години. Общината отговаря за фолклорната част, не се занимаваме с търговска дейност. Нашата идея е фолклорът, българските обичаи, българските песни да се запазят и популяризират. Парите са заложени в бюджета и всичко върви по план.

Водещ: Както и вие казахте, това събитие изисква изключителна подготовка, най-мащабното в страната. Това ли попречи предишните години да имаше издание на събора – сериозната подготовка, голямата организация?

Николай Мелемов: Аз не мога да говоря за времената преди да стана аз кмет, но наистина за последния събор преди прекъсването, държавата е отделила 350 хил. лв. през 2006 година. Сега вече това правителство не харчи такива пари и трябва сами да се оправяме. Естествено имаме и помощ от Министерството на културата и Министерството на туризма, но тя е в съвсем скромни размери. Събитието е грандиозно, поради което се е наложило и прекъсване от девет години. Успяхме да го възобновим през 2015 година, но естествено на друг принцип, защото нито общината, нито държава може да си позволи да харчи тези пари така. Мисля, че принципът, по който сега функционира Роженският събор е много успешен. Над 200 са записаните участници, което е грандиозно за България.

Водещ: Наистина грандиозно събитие, успяващо да увлича все повече хора към себе си, правещо ги съпричастни към българските традиции. Подобно мащабно събитие, обаче няма как да премине абсолютно идеално, вероятно е имало допуснати грешки при предишни издания. Успяхте ли да ги анализирате, така че тази година те да не бъдат повтаряни?

Николай Мелемов: Така е. Но смисълът е точно това, човек да се учи от грешките си и да не ги повтаря. Анализирахме транспортната схема, тъй като в планината вариантите не са толкова много, както в полето. Анализираме грешките в транспорта, анализирахме и други в самата организация и затова се надяваме тази година да ги избегнем. Няма как бъде идеално, но ще сведем до минимум трудностите за посетители. А самият факт, че има толкова посетители, както казахме над 300 000 на последните събори, показва че младите хора в България и не само младите естествено, българите имат нужда от това събитие и го правим. Надявам се и да има някакви малки неудобства, че ще ни бъдат простени, заради голямата идея, която следваме всички ние- да пазим българските традиции и да ги предаваме на поколенията.

Водещ: Разбира се малките грешки ще бъдат простени, трябва да бъдем обаче максимално полезни на нашите слушатели. Ще има ли осигурени достатъчен брой паркоместа, направена ли е вече координацията с местните власти около придвижването?

Николай Мелемов: Да, имаме редовни срещи, правим редовни съвещания заедно с всички служби, включително КАТ и полиция. Паркингите на събота в Рожен са безплатни, въпросът е да имаме добра организация. Смятам че, учейки се от грешките, ще изчистим пропуските и хората ще има по-лесен достъп. Правим необходимата организация за улесняване на достъпа до Роженските поляни, ще има автобуси, които ще извозват хората до местността. Отчитаме проблемите и работим в посока тяхното отстраняване.

Водещ: Сам казахте, всяко следващо издание привлича все повече посетители, очаквате ли тази година посещаемостта от миналата година да се повтори и дори да се увеличи?

Николай Мелемов: На последния събор през 2016 г. имаше 180 записали се участници, сега вече те са над 200, така че този факт е показателен. Това са групови участници, ще има сигурно и още индивидуални. Всичко това показва, че интересът е огромен и си заслужава да го правим.

Водещ: Да, а бройката на гостите на събора е много над тази.

Николай Мелемов: Е да, местата в са запълнени отдавна, така че конкретна бройка за посетителите не мога да дам, но съм убеден, че ще бъде както и преди.

Водещ: Да разбираме ли че вече няма свободни места конкретно в Смолян и околностите?

Николай Мелемов: Да, почти всичко е заето. Аз нямам постоянно обратна информация от хотелите, но пък знам, че записванията и резервациите за започнали много отдавна. Това е шанс за бизнеса не само около Смолян, те се запълват хотелите в цялата област по време на съборните дни, така че и от по-далечни места за настаняване ще дойдат хора.

Водещ: Вие сам казахте хората имат необходимост то това събитие, от провеждането на събота. В тази връзка, трябва ли той да стане ежегоден?

Николай Мелемов: Не мисля. Проведохме Роженският събор две поредни години- 2015 и 2016 година. Смятам, че нашите деди са били мъдри като са го правили през период от 3-4 години. Много е тежка организацията и ако е ежегодна ще стане трудно. Нека съборът е традиционен, но през определен период от време.

Водещ: Да, не е нужно да е всяка година, тъй като това, което се предлага е изключително качествено и оставя с много добри усещания всеки, който е посетил събора.

Николай Мелемов: Надявам да се видим на събора с вас.

Водещ: Добри новини за хората, запазили вече своите хотели, лоши за всички останали. Все пак, койтo има възможност…

Николай Мелемов: Ще дойде.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА