Кметът на София Йорданка Фандъкова: Важно за мен е в общинските дружества, отговорни за чистотата на столицата, да няма нарушения

Снимка: "Фейсбук" профил на Йорданка Фандъкова

Решение на СОС е дали да има и каква да бъде промяната в ръководствата на общинските търговски дружества. За мен е важно тези дружества да работят и да няма нарушения. Затова съм безкомпромисна по отношение на контрола. Това каза пред журналисти в СОС столичният кмет Йорданка Фандъкова във връзка с днешната точка в дневния ред, в която общинските съветници трябва да изберат член на съвета на директорите на „Чистота Искър“ ЕАД, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Тя припомни, че на база на получен сигнал от нейна страна е била разпоредена проверка на дружеството.
„Получих данни за сериозни нарушения, предадох ги на прокуратурата, беше възложена проверка на Държавна финансова инспекция, която и в момента продължава. Не мога да коментирам сега. Когато имаме официални данни, те ще бъдат оповестени“, посочи Фандъкова.

По повод договорите с почистващата фирма „Грийн партнърс – БКС“ столичният кмет припомни, че след нарушенията във фирмата, директорът веднага е бил отстранен.
„Поисках от новия директор да направи анализ на възможността и капацитетната готовност на Чистота „Искър“ да почиства столицата. Получих информация, че технически те имат възможност за почистване само на един, а на три района и съответно в новите процедури за почистване на града съм заложила почистването на две от зоните да влязат в новата процедура и да остане само една зона, която да бъде възложена на общинското дружество“, посочи Фандъкова.
Теодора ПАВЛОВА