Кметът на София Йорданка Фандъкова: Ключов проект за 2020 г. ще е изграждането на трамвайния път от Съдебната палата до Княжево

Снимка: "Фейсбук" профил на Йорданка Фандъкова

Ключов проект за 2020г. е основният ремонт на трамвайния релсов път от Съдебната палата до Княжево с изграждане на нов път по площад Македония, предвидили сме 15 милиона лева за придобиване на земя. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на откриване на семинар на тема „Проект на бюджет на Столична община 2020 година“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Градският транспорт никъде в европейските градове не може да се издържа от само себе си, а е необходима и финансова подкрепа. Като управленци дължим на гражданите истински факти, когато говорим за публичните пари“, посочи столичният кмет.

Средства от бюджета ще бъдат насочени и към развитието на метрото, подобряване на градския транспорт, екология, образование, нови места за култура и опазване на културно-историческото наследство на града.
„Общо 213 милиона лева са за третата линия на метрото, нови тролеи, трамваи и електрически автобуси. Това са безвъзмездни европейски средства по ОП „Опазване на околната среда“, за които сме защитили проекти“, обясни Фандъкова.

През 2020 година ще бъдат завършени два етапа от третата линия на метрото и по думите на столичния кмет в тази връзка трябва в бюджета да бъдат предвидени средства както за приключването на проекта, така и за последващата експлоатация и движение.
„Ще бъдат закупени и 38 трамвая, 30 тролея, 82 електрически автобуса. Ще се спрем и на актуализиране на разписанията на градския транспорт“, добави още Йорданка Фандъкова.
Теодора ПАВЛОВА