Кметът на София Йорданка Фандъкова: Критична през нощта беше ситуацията на яз. „Суходол”, но обстановката се нормализира

Снимка: Столична община

Критична през нощта беше ситуацията на яз. „Суходол”. Там на място следихме ситуацията заедно с изпълнителния директор на „Напоителни системи” Снежина Динева. Това каза за Радио „Фокус” кметът на Столична община Йорданка Фандъкова във връзка с работата на институциите след продължителните и обилни валежи от дъжд. По думите й, интензивният дъжд е продължил през цялата нощ и заедно с бързото топене на снега от високите части на планините причини повишаване на нивата на реките и някои язовири на територията на Столична община. „С екипи на Общината и агенцията организираме контролирано изпускане на язовира през цялата нощ, като за целта изградихме диги по река Студена в местност Смърдана с цел предотвратяване на разливи и заливане на съседните къщи”, допълни Фандъкова. По думите й през нощта работата е била съвместна и с кметовете на кв. „Красна поляна” и „Люлин”, както и с пожарната и полицията.
През нощта са отработени 15 сигнала за завирявания, запушени шахти, наводнени мазета и дворове предимно в кварталите „Витоша”, „Връбница”, „Подуяне”, „Люлин”, „Красно село”, „Овча купел”, като районните кметове са били на местата, подчерта Йорданка Фандъкова.
В работата на екипите на аварийно-спасителното звено заедно с техния директор се включиха и 9 души от доброволното формирование на Столична община. Те работиха предимно по подготовката и пълнене на чували за изграждане на превантивни диги. Както и с колегите от Столичния инспекторат, работихме в много тясна координация с екипите на Пожарната и полицията. Лично с директора на столичната пожарна, благодаря и на гл. комисар Николай Николов, с когото бяхме в контакт”, каза още Фандъкова.
По думите й, и в момента е осигурено 24-часово наблюдение на критични речни участъци и общински язовири. Нивата на всички реки на територията на общината са повишени.