Кметът на София Йорданка Фандъкова: Към момента има осигурени около 60 млн. лв. за подкрепа на домакинствата, които се отопляват на твърдо битово гориво

Към момента има осигурени около 60 млн. лв. за подкрепа на домакинствата, които се отопляват на твърдо битово гориво. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на второто издание на Европейската конференция за качеството на въздуха – SOFAIR, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Имаме няколко стъпки, които вече извървяхме по отношение информираността на гражданите във връзка с чистотата на въздуха. Първо, от миналата година, благодарение на разработената система за ранно предупреждение от БАН, имаме възможност да прогнозираме – макар като всяка прогноза, тя да не на 100% сигурна, но се подобрява и усъвършенства постоянно“, заяви Фандъкова.
Тя посочи, че в сферата на обществения транспорт София има най-сериозен напредък, който е бил отбелязан Европейската сметна палата – строителството на метрото, подмяната на старите автобуси. „Към средата на тази година очакваме с пускането на последните автобуси, които вече са тук, до 90% подменени автобуси. Акцентирахме на автобусите на природен газ. Вече имаме и първите електробуси по линиите на града. И само благодарение на тази мярка, имаме два и половина пъти повече спестени емисии от наземния обществен транспорт и 75 000 тона годишно спестени емисии от метрото“, коментира тя.
По отношение на отоплението на твърдо битово гориво Фандъкова посочи, че към този момент има осигурени около 60 млн. лв. за подкрепа на домакинствата. „Нашите проучвания показаха, че това са около 55 000 домакинства. Благодарение на тази подкрепа от ЕК ще успеем в следващите три години да подменим системите за отопление на около 1/3 от тези домакинства“, заяви кметът на София. Тя посочи, че пътят е ясен.
Цветилена СИМЕОНОВА