Кметът на София Йорданка Фандъкова: Размерът на проектобюджета на Столична община за 2019 г. е над 1,5 млрд. лв.

Размерът на проектобюджета на Столична община за 2019 г. е над 1,5 млрд. лв. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето на проект за бюджета на Столична община за 2019 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Не залагаме увеличение на данъците, извън промените, направени вече от законите в Народното събрание. Ще предложим на Общинския съвет да приеме минималните прагове и за автомобилите, и за курортните жилища“, обясни Фандъкова. Тя посочи, че от 2012 г. до 2017 г. са събрани почти 184 млн. лв. повече собствени приходи.
„Заложената капиталова програма на Столична община е 551 млн. лв., от които 58% са средства, които осигурихме от европейските програми – 324 млн. лв. Последователно в последните години реализираме основни приоритети, като на първо място е екологията – подобряване чистотата на въздуха и чистотата в града. Догодина предстои да пуснем и третата линия на метрото, като това е най-големият проект на Общината догодина. 133 млн. лв. е инвестицията в новите автобуси и трамваи. Общо за транспорт и транспортна инфраструктура залагаме 550 млн. лв., от които 51,3 млн. лв. са за изграждане на основни улици и булеварди, като включваме 15 по-големи обекта, сред които бул. „Монтевидео“, южното платно на бул. „Тодор Каблешков“ и др.“, обясни столичният кмет.
Фандъкова посочи, че 38 млн. лв. са заложени за ремонт и поддръжка на територията на цялата Община, а 4,5 млн. лв. ще бъдат инвестициите за изграждане на улично осветление. По думите й за втория и третия лъч на метрото ще бъдат дадени 307 млн. лв. „С близо 33 млн. лв. закупуваме 13 нови трамвая, а заедно със „Столичен автотранспорт“ инвестираме около 100 млн. лв. за нови автобуси. Над 250 млн. лв. отделяме за почистване на междублокови пространства, а над 21 млн. лв. за поддръжка на зелени площи. Близо 18 млн. лв. ще бъдат дадени и за рекултивацията на старите депа. 400 хил .лв. отделяме и за закупуване на мобилна станция за измерване на чистотата на въздуха. Около 18 млн. лв. инвестираме в реконструкция на паркове – „Западен парк“, „Южен парк“, „Сверен парк“, „Борисова градина“ и др.“, каза още тя. Кметът обясни, че над 600 хил. лв. ще бъдат дадени и за Зоологическата градина.
Цветилена СИМЕОНОВА