Кметът на София Йорданка Фандъкова: София се превърна в град на лалетата

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

София. Столицата се превърна в град на лалетата. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на засаждането на специално селектирани лалета в градинката „Св. Климент Охридски“ по повод 110 години дипломатически отношения между България и Нидерландия, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Искам да поздравя министърът на външните работи Екатерина Захариева и да благодаря на посланика на Холандия. С Холандия София има традиционно много близки отношения. Първият подарък с лалета беше по време на председателството на България на Съвета на ЕС. Тогава Холандия подари лалетата зад Националния дворец на културата и направихме логото на председателството“, каза Фандъкова. „Това наистина е един важен знак, особено тук пред градината на паметника на св. Климент Охридски.

Искам да припомня, че София се превърна в цветен и зелен град през последните години. Вече са засадени есенните луковици, които напролет ще красят града ни. Над 600 000 луковици са заведени, като над 300 000 са лалетата. По улиците и градините на София има много повече лалета, отколкото в Амстердам, разбира се не можем да се мерим с кралските градини“, добави кметът на София.

„Продължаваме, за мен това е не само красота, не само емоция, но и възпитание на децата. Започнахме и продължаваме кампанията „Моето зелено училище“. Над 3 000 луковици на лалета подарихме на училищата и детските градини в София“, допълни Йорданка Фандъкова.

Виолета СИМЕОНОВА