Кметът на София Йорданка Фандъкова: 70 км речни корита ще бъдат планово почистени тази година

София. По линия на Общинския съвет имаме осигурено финансиране над един 1,7 млн. лв. за почистване на речни корита. Заложили сме 70 километра речни корита да бъдат планово почистени тази година. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при проверка на готовността на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и дирекция „Околна среда“ за предприемане на превантивни мерки и организация за реакция при повишаване нивата на реките и язовирите при топенето на снеговете, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Видяхте системата за ранно предупреждение за нивата на речните корита. Имаме двадесет и три точки и всеки ден от тях се получава информация за нивата на реките. Тази година предстои да увеличим с още десет нови точки ще бъдат избрани. Ще бъдат монтирани станции, за да може да следим нивата на четирите основни реки в София с общо 33 станции“, каза още тя. „Важно е да кажем, че на територията на Столична община преминават много реки и четири са основните, за които Общината отговаря заедно с един важен участък от река Искър. Миналата година почистихме пет километра, сега сме подготвили проект за още десет километра“, допълни Фандъкова.
„Също така язовирите се наблюдават непрекъснато, за да можем да предприемаме съответните мерки. Никой не е застрахован. В случай, че има проблем, да може да се реагира бързо и координирано и да не пострадат хора“, каза още тя.
Фандъкова отбеляза, че тази година предстои да бъде ремонтиран и надграден участък от лявата дига на река Лесновска. „Много важен проект, за който имаме осигурено финансиране – милион и петдесет хиляди лева. Провежда се поръчка за избор на изпълнител от нашата дирекция, а „Напоителни системи“ оказаха пълно съдействие и съгласие, за да можем да реализираме този проект“, отбеляза кметът на столицата.
Теодора ПАТРОНОВА