Кметът на Ямбол Георги Славов: Не е толкова трудно да построиш нещо, но изисква немалко усилия да поддържаш след това

Георги Славов

 Кметът на Ямбол Георги Славов в интервю за лятното издание на дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Тази есен ще е музикална, особено ако сме в Ямбол. За поредна година ще се проведе Ямбол рок фест. Организатор е Общината, но на какво ще се насладят рок феновете и гостите на града, това ще ни каже кметът на Ямбол Георги Славов. Добър ден. 

Георги Славов: Добър да е на вас и на всички слушатели.

Водещ: Г-н Славов, в рамките на какъв период ще се проведе рок фестът и къде?

Георги Славов: В рамките от 12 до 15 септември в градския парк на Ямбол – едно уникално място, пригодено за подобни събития, винаги сме го провеждали там рок феста. Хубавото е, че вече не само ямболии, а всички фенове на рока в България, очакват с интерес кои ще бъдат гостите на рок феста всяка една година, когато наближи септември. За моя голяма радост, този фестивал се утвърди като едно от най-очакваните събития за всички фенове на рока не само в Ямбол, а и в страната. Според мен тази година изненадата е много сериозна, това е шоуто на барабанистите, което за първи път в този формат по този начин се организира в България. Три от най-големите имена, сред барабанистите на рока, като проектът е на Пит Йорк – един от създателите на култовата група „Спенсън Дейвис груп“, към него като прибавим Херман Раребел, който е екс „Скорпиънс“ и Бернхардс Велц, сами можете да си представите какъв дразнител за феновете на рока е това нещо. Ще свирят  култови парчета на „Спенсън Дейвис груп“, на „Скорпиънс“ и на други известни групи. И към тези тримата знаменити барабанисти има още трима вокалисти, които са на европейско и световно ниво, а вокал ще бъде Мичъл Емс от “The voice of UK”. Концертът ще бъде на 14 септември, а аз мисля, че дори само това е един голям анонс и много сериозен дразнител на всички фенове на рока в България. Ние започване на 12-ти, до 15-ти има още няколко много сериозни групи.

Водещ: Миналата година „Whitesnake“ бе гвоздеят на изданието, сега шоуто на барабанистите, богата програма? 

Георги Славов: Знаете ли кое е най-радващото за мен? Тези хора идват в България. Второ, всички тези музиканти идват в Ямбол. Радващо е, че вече, когато се каже Ямбол никой няма колебание къде е този град, случвало ли се е нещо преди това там или не. Тъй като всички тези изпълнители са световни звезди или хора със сериозно име, които естествено искат да знаят къде отиват. А Ямбол вече стана марка и то точно на рока. За мен и сега, и преди рокът е бил култура и възпитание и много се радвам, че това можем да го отстояваме в града. Не само да си припомняме хубави неща от нашите по-близките години назад във времето, а и да радваме всички си фенове, на тези, които идват, но и да възпитаваме по-младите в рока. Рокът е възпитание, той е философия, рокът е нещо, което дава ценности в музикалното израстване на всички млади хора, това към което се стремим, то е непреходно. Не някакви неща, които днес ги има, утре ги няма. Няма как да не ме радва, че на 12-ти ще започнем с  Никеца и всичките тези изпълнители, които ни радваха като Мария Величкова, Деница Петрова, Калоян Николов, заедно с бандата “Casual Threesamo“, която е една от най-обичаните клубни групи. Което е един много хубав старт на тези четири дни. След това на 13-ти ще продължим с трибюта на „Whitesnake”, след това на 14-ти с трибюта на “Bon Jovi” и на 15-ти преди барабанното шоу и целият този фестивал ще завърши на 15 с трибюта на “Kiss” и то призната в Европа за най-близка до оригинала група „Kiss forever band”. Т.е. една изключително наситена програма – за всеки по нещо, но твърдо, категорично рок.  Надявам се да има много хора, не само ямболии, а и от близките градове и  от цяла България. Така, както получавам индикации, ще се съберат всички фенове на рока в началото на септември. 

Водещ: Свободен ли е достъпът за всички желаещи?

Георги Славов: Да, може би eдно от най-големите завоевания, защото това да поканиш такива имена, естествено струва пари. Една част от средствата се осигурява от Общината, но моето най-голямо удовлетворение е, че в годините се обединихме с местния бизнес, а и вече не само в града да помагат за този формат на рок феста, което ни дава възможността да каним такива сериозни имена – над 25 чуждестранни музиканти, над 40 изпълнители, което ще свирят в тези вечери, което си е завоевание. Но най-ценното, с което започнах е, че Ямбол и фестивалът се утвърдиха като едно от най-очакваните събития, които наистина фокусират вниманието на хората от цялата страна, на феновете на рока. А Ямбол се превърна в един от големите концертни центрове, не само с рок феста, който всяка есен правим, но и с големите концерти за празник на града. Когато към тях добавим и фестивала „Кукерландия“, и историческите възстановки на античния град Кабиле, Ямбол просто вече си е спечелил славата на град, който предлага и атрактивни и зрелищни,  мащабни събития през цялата година и става притегателно място за всички, които искат да изпитат тази емоция.

Водещ: Споменахте над 25 чуждестранни музиканти, над 40 общо, да разбирам, че ще има и тази година и българско участие?

Георги Славов: Всяка вечер ще започваме с местни рок групи, които ще имат възможност да се изявят, но на 12 септември, както споменах първата банда, която ще се забие е заедно с Николай Воденичаров, вече познато лице от „Гласът на България“ – Никеца, с Мария Величкова, Деница Петрова, Калоян Николов. След това ще минем към трибюта и хитовете на “Whitesnake” в изпълнение на „Bad boys” с Тома Здравков, Иван Попов, Кирил Кожухаров и т.н. В „Bon Jovi” ще се превъплътят и италианците от „New Jersey“. Може би най-сполучливи европейски трибют групи – едната за  „Bon Jovi”, които са италианци, а другата е за “Kiss”, които са унгарци, ще ни бъдат гости тази вечер. Но две от групите на Тома Здравков и Никеца са изцяло български и всяка вече ще започваме с местните рок банди, което си е също една от традициите и така е редно, за да дадем този импулс и на българския рок.

Водещ: Няма как обаче, да не насочим вниманието си малко по-встрани извън феста – Ямбол може да се похвали с новоизградени паркинги, на фона на всички тези събития, къде и колко са те?

Георги Славов: Това е една цялостна политика от дълги години, която аз като кмет и моя екип следваме и която хората от града искат и подкрепят, затова и ги правим. В почти всички големи квартали изградихме немалко паркинги, необходими са и още, естествено. Тази година акцентът е върху квартал „Златен рог“, където в едната част на квартала, която е обособена почти самостоятелно, около 4 блока успяхме да направим няколко паркинга с близо 140 паркоместа, които вече се ползват от хората и ефектът наистина на благоустрояването и на удобството, което те дават е много значим. Другият е на дин от най-големите блокове в града, ние си го знаем като блок 80 на улица „Крали Марко“. Има над 70-80 паркоместа, които се изграждат, но освен тях там и благоустрояваме пространството, защото живеят много хора, с кът за отдих, с беседки, с пейки и с фитнес на открито за младите хора, които живеят там, а и в околността.  Това са едни от най-хубавите неща, които правим в последно време – да съчетаваме нещата, така че когато се направят паркингите и се освободят зелените площи от неправомерно паркираните коли, просто защото няма къде другаде да паркират, можем да осмислим зелените площи по предназначение – и с кътове за отдих, и с фитнеси, и със спортни, и с детски площадки. Може би най-голямото предизвикателство за нас е поддръжката на всичките тези съоръжения. Не е толкова трудно да построиш нещо, но  изисква немалко усилия да поддържаш след това тези неща през години, така че да може да ни радват все по-дълго време и да си ги пазим.

Водещ: А гражданите пазят ли?

Георги Славов: Ако трябва да съм откровен, все повече се засилва това гражданско отношение и хората чувстват това, онова правим като свое. И започват да недоволстват и негодуват срещу всяко едно посегателство. Все още за мое съжаление, тези вандалски изпълнения не са малки, но  все повече стават хората, които подават сигнали, които правят забележки на място и които защитават тези свои придобивки. Затова и всяка година, както и всяка друга едно от нашите общински предприятия има ангажимента постоянно да поддържа и цялостно да отремонтира спортните площадки, кътовете за отдих и  фитнес площадките. На немалко места имаше вандалски изпълнения и разрушения, но всичко това се възстановява. И след всяко възстановяване, нетърпимостта на хората, които след това ги ползват, става все по-голяма. Това искрено ме радва, защото в края на краищата ние се стремим към това, да бъдем като една общност, а не Общината да се определя като нещо чуждо, странично, нещо, което няма общо с живота на хората. Общината всъщност е средството, което разпределя парите на града по най-ефективния начин, така както хората го виждат или поне моето виждане като кмет с годините винаги е било такова. И се радвам, че хората вече приемат това като свое, а не като нещо което не ги интересува.

Водещ: Успявате, постигате успехи в тази насока?

Георги Славов: В голяма степен успяваме, но както се казва пътят е дълъг. Има още какво да желаем, радващото е, че все повече стават хората, които ни помагат и които мислят като нас.

Водещ: Къде продължава благоустрояването, извън тези зони, в които вече е приключило?

Георги Славов: Благоустрояването някъде е приключващо, някъде сега започващо с по-голямата част от училищата, детски градини, детските ясли. В този летен период, когато няма деца, трябва да се извършват немалко ремонтни дейности, за които Общината има грижа, поела е ангажимент и помага на училищата, детските градини и яслите и досъздаваме по-добри условия за живот. Всичко онова, което касае поддръжка – на зелената система на града, поддръжка на осветлението, поддръжка на пътната мрежа, където съвсем скоро предстои масово да започнем изкъртването на дупки и оправянето и благоустрояването на места, които  имат нужда от това, както всяка година го правим. Това вече е нещо, което ние приемаме като стандарт, то се случва всяка година и имаме инструментите, с които да го правим, но е най-ценното за нас, защото да построиш не е лесно, да градиш е трудно, но след това да поддържаш е още по-трудно. Трябва да имаш постоянния инструмент, капацитета, възможностите, хората, така че да се радваме дълги години на новите придобивки, които успяване да си изградим с нашите си средства, с нашите си пари. И това е радващото за мен, че по този начин, като вдигнем нивото на града с това благоустрояване, което ние правим и поддръжка на парк, и поддръжка на ЦГЧ, и поддръжка на кварталите, на всичко онова, което сме направили – всички постоянно му се радваме. Лошата практика, от старо време, да направим нещо и след това, като няма кой да го поддържа, то да се разсипе в рамките на няколко години, е много порочна. Мисля, че вече избягахме от нея. Хората стават все по-настоятелни, дори и нещо мъничко да има счупено, сигнализират и искат то да бъде направено, защото знаят, че можем.

Водещ: И на финала няма как да не ви питам, немного остава до началото на новата учебна година, как протичат ремонтите в училища, в учебни заведения и навсякъде ли ще започне навреме учебната година?

Георги Славов: В момента вървят всичките тези ремонти, в които директорите на училища, детски градини и ясли са заявили и стартирали, надявам във времето до 15 септември да приключат. Ако някъде остане нещо, то ще е съвсем дребно, така че да не се възпрепятства учебният процес и приемането на децата в детските градини.  Радващото е, че всичко това, което се прави, се прави с малкото средства, които имаме, защото градът не е толкова богат, но се прави с разходване на средствата по възможно най-ефективния начин, с постигането на възможно най-голям ефект от това, в което влагаме. Всяка година го правим, надяваме се, че и тази година, когато децата влязат в училище, ще останат удовлетворени от  това, което ще видят. Непрестанен процес за поддръжка на града, който няма как да спре с едно, две или три значими неща, които сме направили. Просто, животът си върви напред и нагоре и ние постоянно трябва да го следваме с все по-високите изисквания, като той има към нас и към мен като кмет и към екипа, за да може хората да се чувстват удовлетворени.

Водещ: Много ви благодарим за това участие в ефира на „Фокус“.

Георги Славов: И аз, и още веднъж да поканя всички българи, които ни слушат, 12, 13 и 14 септември рокът се премества в Ямбол. Добре дошли на всички.

Водещ: В градския парк.

Георги Славов: В градския парк, входът е свободен, гарантирана емоция, но е хубаво да я изживеем заедно.

Милослава АНГЕЛОВА