Кметът на Ямбол Георги Славов: Хубаво е да тачим паметта, още по-хубаво e да гледаме напред и да подпомагаме нашата армия

Георги Славов, кмет на Ямбол

 

Кметът на Ямбол Георги Славов в интервю за празничното издание на предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници и поставя началото на лятото и на новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на Свети Георги. Честити празник, господин Славов. Как посрещате Гергьовден?

Георги Славов: Като истински празник, както казахте един от най-хубавите, най-честваните празници от българите, аз бих казал най-чествания сигурно празник, няма семейство, където да няма Георги, а и най-значимият, защото е празник на Българската армия. От рано сутринта със службата в църквата „Свети Георги“, с литийното шествие на иконата, вече с вградени мощи на Свети Георги, за първа година от църквата „Свети Георги“ до площада до центъра на град Ямбол, с парада, макар и по-малък от този, който е столицата, но достатъчно значим, на центъра на града с целия ритуал, и военен, и църковен. От това по-хубаво стартиране на днешния празничен ден, мисля че трудно може да се желае.

Водещ: Ямбол е с богата военна история, какво място намира тя във вашето съвремие?

Георги Славов: Най-хубавото е, че  тази история не е само история, тя е настояще. Защото в момента Ямбол продължава да бъде един от най-големите военни гарнизони в България, но не това е най-важното. Убеден съм, че нашият град съхранява и тачи не само военната памет, а и всички военни, които са в момента на редовна служба. Отношението, което градът има, хората, които са в града имат към Българската армия е нещо, което в годините си е било истинско, което сме си го отстоявали, и което в момента също е част от живота на града. Ямболии не могат да си представят града и живота в града, без присъствието на армията. Затова и на този ден шестте блока, които бяха строени за празничния ритуал на Българската армия, на центъра на града си бяха точно символиката, но и много сериозното присъствие, респектът, емоцията, но и уважението към армията и самочувствието от това ние да сме част от всичко това в нашия град.

Водещ: Ямбол е и единственият град в България, който има Музей на бойна слава. Увеличавате ли експозициите му?

Георги Славов: Не само увеличаваме експозициите, постоянно имаме развитие, макар не толкова бързо, колкото ни се иска, но и тази година вече по традиция правим възстановки на 9 май и тази година откриваме нова експозиция по същото време и тази година очакваме много ямболии, а и гости на града, които на 9 май да присъстват на тази възстановка и на откриването на тази нова експозиция. Възстановката ще бъде свързана с Втората световна война 1945 година и мисля, че битките на 29-ти Ямболски пехотен полк и мисля, че това е само пример, не за Родолюбие само, то е пример и за възпитание, защото славата, фактът, че нито едно българско знаме не е пленено, фактът, че Българската армия е празнувала само победи трябва да остане в историята, да ни носи самочувствието, но и да бъде отправна точка за това да се гордеем със сегашната армия, да помагаме на нашите военни, да имаме отношение към тях, да се отнасяме с необходимия респект, уважение и разбиране за всичките проблеми, които има те, нужди, които имат те и дай Боже и самочувствието, и увереността, и боеспособността на Българската армия да бъдат на все по-високо ниво, така че българите и ние да имаме спокойствието за защитата на нашата Родина. Мисля, че Музеят на бойната слава много спомага за това и за самочувствието, че сме българи.

Водещ: Вашето отношение е и признак на военна култура, на култура за историзъм, защото и Музеят на бойната слава е открит на 9 май.

Георги Славов: Така е, ако трябва да се замислим и да си го кажем простичко, ние сме българи, защото по някакъв начин сме съхранили нашата идентичност. Част от тази наша идентичност е Българската армия. Няма как да имаме самостоятелна, независима държава без Българска армия. Хубаво е да тачим паметта, още по-хубаво е обаче да гледаме напред и да подпомагаме нашата армия в момента, но няма как да искаме отношение към нашата армия в момента, ако не стъпим на емоцията, на респекта, на уважението, на победите на Българската армия в миналото. Винаги е така, вървейки от значимите постижения от настоящето към бъдещето с това Музеят на бойната слава спомага изключително, така го разбираме, градът вече си е припознал музея като естествено място за родолюбие и все повече гости го посещават, и малки, и големи го посещават и все повече гости на Ямбол, което няма как да не ме радва и мен, и всички ямболии.

Водещ: Според вашите наблюдение има ли самочувствие Българската армия?

Георги Славов: Има, но още много трябва да се направи, Дори и в момента сме в празнична обстановка с българските воини, тук в Ямбол и виждам и усмивките, виждам и хубавото, което те изживяват като празник, но имам много проблеми, много несгоди, към които всички българи трябва да проявим необходимото разбиране, съпричастност и да направим възможното армията да се вдигне на едно по-високо ниво, и като бойна техника, но най-вече като боен дух и като отношение на българите. Не може да гледаме на армията като чужда, армията е част от нас, хората, които са вътре са българи, не може да гледаме на армията като на нещо, което едва ли не е в тежест на държавата, защото там отиват много пари, напротив – трябва да се отдели всичко онова, което е необходимо, за да имаме спокойствието. В този несигурен свят още повече с това, което се случва на нашата граница, а ние сме гранична област, нещата са толкова объркани и на нас ни трябва и сигурност, трябва ни самочувствие, трябва ни и емоционален заряд, който ни дава нашата армия. Затова в Ямбол сме щастливи от този факт.

Водещ: А общината, питам ви вече и като кмет на града, с какво може да бъде съпричастна към решаване на проблеми, на гарнизона, на военните, които се намират при нас?

Георги Славов: Ние приемаме гарнизона в Ямбол, поделенията, които са в Ямбол и във войсковия район „Кабиле“ и авиобаза „Безмер“ като неизменна част от града, като неизменна част от живота на града. Онова, което можем да направим е да си подпомагаме в усилията, когато имаме нужда от решаването на чисто житейски проблеми. Специализираните, специално военните ние няма как там да се месим, можем само да спомагаме онова, което е част от ежедневието и на армията, сядайки  и коментирайки проблемите, обсъждайки ги с началниците и доколкото имаме сили и възможности да ги подпомагаме в решаването. Другото е постоянно да бъдем заедно. Това е един голям знак, и от 2008 година и досега, откакто аз съм в Община Ямбол, армията винаги е била на площада на Ямбол, в значимите големи празници и поводи. Това е знак, това е уважение, това е респект, това е възпитание, и за малки, и за големи. Това според мен е нещото, стъпка към не само взаимното уважение, но и стъпка към значимостта, която трябва да има армията в нашите очи.

Водещ: Как ще продължите празника?

Георги Славов: С много настроение, зареден от това, което вече се случи, както казах, литийно шествие, което вече за втора година се случва в Ямбол, вече с икона, с мощите на Свети Георги в тази икона, нещо което е много значимо за града ни. С настроението от всички ямболии, които ни поздравиха на площада след ритуала и с настроението, което тепърва ми предстои, празнувайки в по-тесния семеен и приятелски кръг. Все пак е наистина много хубав празник за всички българи.

Цоня СЪБЧЕВА