Кметът Николай Мелемов почете годишнината от рождението на певецът и почетен гражданин на Смолян Бисер Киров

Снимка: Община Смолян

Днес отбелязваме 77 години от рождението на популярния певец, музикант, композитор, режисьор, продуцент, дипломат и Почетен гражданин на Смолян Бисер Киров. В знак на почит към паметта на твореца, кметът Николай Мелемов поднесе цветя на гроба му в Чокманово. Това съобщиха от пресцентъра на община Смолян.

„Бисер Киров искрено обичаше Родопите. Голям човек, обичан и в България, и по света, който никога няма да бъде забравен. Поклон пред паметта му“, посочи Мелемов.

Популярният и обичан изпълнител е роден на 4 септември 1942 г. в София и почина на 6 ноември 2016 г. в Берлин. Той бе удостоен през 2012 г. от Общинския съвет с най-високото отличие „Почетен гражданин на Смолян”. Бисер Киров е изнесъл повече от 4500 концерта в Европа, Америка, Азия, Африка. Четири сезона е бил солист във „Фридрихщадтпалас“ – Берлин. В продължение на 18 години е номиниран за най-популярен певец-чужденец в Германия. Като композитор има над 300 свои песни по стихове на български поети. Има издадени 15 големи албума в България, Куба, Германия, Полша, Русия , плочи в Испания и САЩ. Беше назначен за „Посланик на добра воля“ на България в Руската федерация.