Кметът Нина Ставрева: Непрестанната работа за здравето и спортната култура на жителите в Каварна донесоха титлата „Европейски град на спорта за 2020 г.“.

Каварна вече е носител на престижното отличие „Европейски град на спорта за 2020 г.“ Как Общината заслужи титлата и с какви отговорности върви тя? Отговорите търсим от кмета Нина Ставрева в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Госпожо Ставрева, действително голямо отличие. Как се стигна до него?
Нина Ставрева: Да, беше изключително радостен вчерашният ден за Община Каварна, защото получихме поздравителното писмо от ACES Europe, разписано от господин Лопатели, в което ни казват че Каварна ще бъде „Европейски град на спорта за 2020 г.“  Резултат на много усилия, труд и в крайна сметка удовлетвореност от крайния резултат. Идеята възникна съвсем спонтанно още през пролетта на миналата година, през април 2018 г. сложихме старт на тази кампания с мотото „Да спортуваш е модерно“. Тези думи влязоха във всеки дом в Община Каварна, защото на всички стана ясно, че нашата мисия на екипа на общинска администрация е всички жители, без значение от възраст, пол, религия, да спортуват за здраве, да се забавляват, да създават приятелства, да преследват и реализират своите успехи и мечти. Преди всичко кампанията е насочена към малките деца и към младите хора. И в крайна сметка важен е резултатът. Ние ще бъдем „Европейски град на спорта за 2020 г.“.

Водещ: Бързо поглед към спортния календар на общината за тази година, доказва че е изключително богат, почти колкото и културния. Успяхте ли да постигнете тази си своя цел, а именно спортът да заема едно изключително важно място за каварналии?
Нина Ставрева: Да, мога да кажа категорично, че успяхме. През миналата година, след като стартирахме кампанията, знаете Тервел Пулев бе наш специален гост и прие да стане лице на кампанията. На самото откриване Йордан Йовчев, Ренета Камберова, футболистите на ЦСКА, редица още известни спортисти присъстваха, бяхме домакини на много държавни първенства. Аз винаги съм казвала, че Каварна е един културен център, малка община с почти ежедневни културни мероприятия. Вече можем да кажем, че е и спортен такъв, защото спортният календар в сравнение с този от миналата година е по-богат. И тази година имаме две нови събития. Домакинства на държавни първенства, които за първи път ще бъдат организирани в Община Каварна. Залагайки на образование, култура и спорт,  няма как да се сбърка.

Водещ: Може би е важно да направим едно уточнение, че това отличие не е плод на едни скорошни действия в областта на спорта, даже напротив – те продължават с години в Общината. Можем ли да акцентираме на някои от по-важните дейности, по-важните събития, които пък и в крайна сметка постлаха пътя до това отличие?
Нина Ставрева: Да, разбира се. В Каварна винаги е имало спортни клубове. Ние си имаме своите и национални, и европейски, и световни шампиони. Имаме и гордост от Община Каварна на Олимпиадата през 1980 г. Щангистът Стефан Димитров от каварненското село Травник носи най-ценното отличие за Област Добрич от най-големия спортен форум сребърен медал. В днешно време имаме достатъчно наистина признания и медали. Другото име, с което Каварна се гордее е тенисистът Стефан Трифонов, който е бил неведнъж национален шампион на България от 14-15 годишна младежка възраст. В момента той се занимава с тенис на корт в европейската столица Брюксел. Всяка година се организират национални и държавни първенства по карате и кикбокс. Миналата година поставихме началото на домакинство на държавно първенство по тенис на маса за деца до 12 г. И миналата, и тази година в края на май месец България излъчи своите шампиони по тенис на маса за деца до 12 годишна възраст. Каварна е морски град. Нямаше нито един морски спорт. Още през 2016 г. стартирахме турнир по подводен риболов. Направихме регата. Клубът по корабомоделизъм в Каварна има своя бронзов медалист на европейско първенство, на което Каварна беше домакин през 2017 г. Срещата на младите хора с големите спортни имена на България е изключително сериозен мотив за тях. Децата наистина се вълнуваха много по време на срещите и с Тервел Пулев, и с Йордан Йовчев, и Рени Камберова, и с футболистите на ЦСКА. Трябва да кажа, че на 25 юли предстои срещата с най-големия футболист на България Христо Стоичков във връзка с 25 г. от американското лято. Точно на 25 юли ние ще го посрещнем на стадион „Калиакра“ в Каварна. Изключителна чест за нас ще бъде това. Другото ни голямо събитие, за което също положихме немалко усилия и то стана факт, е домакинството на Европейското първенство по футбол за девойки до 17 годишна възраст, на което Каварна беше домакин в началото на май месец. Като че ли вече има резултат от това европейско, защото има 7 момичета, които ходят на тренировки по футбол. Една от амбициите ни беше да създадем отбор по женски футбол в Каварна, така че ще успеем и с това. Започнаха занимания и по баскетбол. Възстановихме традицията на плажните турнири по футбол, по волейбол, по плажен хандбал миналата година. Тази година също ще бъде държавното първенство в Каварна. Състезания по международен брич, състезания по петанк и редица още спортни събития, на които Община Каварна е любезен домакин. Правим всичко това с огромно желание, защото наистина е кауза това да превърнем спорта в начин на живот. Не само за младите хора, а за хора от всички възрасти, защото спортът е не само здраве. Той е и уважение, и приятелство, и дисциплина, и ползите от него са ясни на всички ни.

Водещ: Да, редица доказателства защо именно Каварна носи това отличие. До кои други европейски градове, носещи титлата през годините, се нарежда Каварна?
Нина Ставрева: Знаете, съвсем скоро 2018 г. беше европейска столица на спорта София. Сега тази титла ще бъде връчена официално на Община Каварна през ноември 2019 г. в Брюксел. Тази година европейски град на спорта в България е Варна, курортен комплекс „Албена“. Другият кандидат за „Европейски град на спорта за 2020 г.“ е Пазарджик. Силно се надявам, че и те ще получат тази титла, за да може съвместно да работим по отношение на организация на спортни събития.

Водещ: Действително голяма чест е това отличие, доказателство за добре свършената дългосрочна работа. С какви отговорности обаче върви това отличие? Какво предстои, след като Каварна официално поеме тази титла?
Нина Ставрева: Разбира се че предстоят отговорности и още повече работа. Ние неведнъж казахме, че дори и да не получим тази титла, за нас важна е каузата и ясната стратегия по отношение на развитие на спорта в Община Каварна. Разбира се титлата „Европейски град на спорта“ е доказателство, че всичко което сме направили е оценено от ACES Europe – организацията, която ни дава тази титла. Ние вече сме свършили голямата работа по отношение на разписването на Стратегия за развитието на спорта през следващите 10 г. Предстои още по-богат спортен календар, не само домакинства на държавни първенства, европейски и световни шампионати. Световни шампионати в Каварна се организират по карате и кикбокс, но усилията ни ще бъдат насочени към масовия спорт. Целим да ангажираме всички възрасти по маратони, най-различни спортни инициативи, които да правят солидарни и съпричастни хората. Искам да използвам ефира на радио „Фокус“, за да отправя своята сърдечна благодарност към всички колеги от общинска администрация, които положиха наистина изключително много усилия и бяха всеотдайни в името на тази кауза. Аз казах, че да спортуваш е модерно. Ние заложихме на това мото и то успя да влезе във всеки каварненски дом. Именно това беше причината пък да усетим и солидарността не само от активните спортисти на Каварна – и настоящи, и  бивши, и сегашните спортни клубове, но и от всеки който прие присърце нашата кауза и беше вътрешно убеден, че има смисъл във всичко това, което правим. Още повече че е насочено към младите хора. И към всички останали възрасти, разбира се. Освен здраве, спортът наистина създава и приятелства, уважение, интеграция – той е прекрасен инструмент за интеграция. Така че отговорностите и още по-голямата работа тепърва предстоят. Обогатяване на спортния календар в много отношения.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА