Кметът Румен Томов: След 1 седмица свикваме събрание на Управителното тяло на Регионалното депо за отпадъци край Благоевград, обслужващо 5 общини

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Благоевград. След 1 седмица свикваме събрание на Управителното тяло на Регионалното депо за отпадъци край село Бучино, обслужващо общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Това каза на пресконференция кметът на Община Благоевград Румен Томов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. „Целта е да се вземат решения, относно бъдещата експлоатация на депото, тъй като до сега те са взимани еднолично от Община Благоевград, което според мен не е правилно. Смятам, че решенията трябва да се взимат колективно и то от всички“, каза още Томов. Той отбеляза, че Регионалното депо не може да се ползва, докато не бъде подписан договор за експлоатацията му. „Точно заради това след една седмица ще се съберем с кметовете, за да решим, а не да подпишем договор. Имаме една обществена поръчка и подписан договор със софийска фирма, но аз съм на мнение, че благоевградските фирми трябва да работят в Благоевград. И тъй като процедурата за обществената поръчка не е направена правилно, то ще направим необходимото, за да се направи нова такава“, коментира Томов. „Всички фирми са „Добре дошли, но приоритет винаги ще имат нашите. Важно е да отбележим, че говорим за законов приоритет. Не искам да ме разберете погрешно“, каза Томов.
По отношение кметските наместници, той заяви, че вече има определени такива, като само с един има проблем. „Ако те не бъдат приети от хората, то ще направим събрания в селата, които да си изберат кметски наместник, който да назначим“, добави Томов.
Във връзка с изказването му, че финансовото положение на Община Благоевград е лошо, Томов посочи, че е издал заповед приоритетно да се плащат заплатите на служителите. „Ще има и коледна украса, както и определените културни мероприятия за посрещането на Новата 2020 година. Оттам нататък ще видим. Всичко ще бъде нормално, без да се разхищаваме. Животът на един човек не е в пищните мероприятия, а в това, което върши – неговата визия, поглед, ценности и така нататък“, прибави Томов. Кметът коментира и това дали в Благоевград ще продължат да се провеждат фестивали. „Фестивалите като Франкофоли и наградите за българска музика ще продължат да се правят. Има фестивали, които не са добре позиционирани. За сметка на това моята идея, когато градът е празен и бизнесът изпитва затруднения да има културни мероприятия, за да идват туристи, които да помагат на икономиката“, каза Томов.
Ливия НИНОВА