Кметът Славка Чакърова: Чепеларе ще отбележи деня на българската просвета и култура и празника на града с богата празнична програма

На 24 май освен деня на българската просвета и култура и на славянската писменост Чепеларе ще отбележи и своя празник. Повече за планираните събития ни разказва кметът Славка Чакърова в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Г-жо Чакърова,  преди да си поговорим за официалната програма, която сте планирали, знаем – събития има и за днес. Какво ще се предложи на жителите и гостите на града?

Славка Чакърова: Да, точно така. По повод майските тържества и най-вече 24 май – Празникът на Община Чепеларе, на град Чепеларе – през целия месец май имаме събития. Почти всяка вечер има или концерт, или изложба, представяне на книги. Точно в навечерието на 24 май по традиция се провежда и тази година няма да отстъпим от традицията – концерт на СУ „Васил Дечев“ в народни читалище „Родопска искра“ от 18.00 часа. Концертът е озаглавен „Светът е хубав, светът е чудесен“. Наистина децата от началото на учебната година с нетърпение се приготвят за тази изява, тя е една от най-важните през годината, както за самите деца, така и за учителите, разбира се и за нашия град. Тази вечер също така продължава една много стара традиция – може би много малко градове в България поддържат това- факелно шествие. Тази традиция е запазена през години, ние я поддържаме и я продължаваме. От 20.30 децата от детска градина, от начален курс ще преминат през площада със запалените фенерчета, което наистина е много интересно и вълнуващо, както за самите деца, така и за всички нас жителите на Общината.

Водещ: Нека в аванс да разкажем малко повече и за официалната програма, предвидена за петъчния 24.

Славка Чакърова: За 24 май по традиция изпращаме абитуриентите в двора на училището. Пак казвам, че тук в Чепеларе са се запазили през годините много хубави традиции. През 5 години се събират стари абитуриенти, което наистина е много вълнуващо, да се срещнеш със съучениците си и приятелите си, да разкажеш какво се е случило през изминалите 5 години. От 10.00 часа започва в двора на училището изпращането на абитуриентите и от 11.00 часа е тържественото шествие по главната улица, в което участват учители, ученици, както казах и випускници от трите училища, които се намират в град Чепеларе. След което имаме и празнични поздравления, награждаване на заслужилите ученици, прекрасни дейци и самодейци. И разбира се, с нетърпение всички очакват празничния концерт. Тази година ще се насладим на Нина Иванова и „Карла бенд“ от 12.00 часа на площад „Олимпийски“. Вечерта от 18.30 пък ще изпратим абитуриентите на града, които тази вечер по традиция празнуват своя абитуриентски бал. Събитията не прекъсват след утрешния ден. На 28 май имаме премиера на книгата „Църквата в Пампорово“. На 30 май имаме отново една постановка и вече за 1 юни знаете – Деня на детето – много богата програма за 1 и за 2 юни.

Водещ: Дни, изпълнени с множество емоции предстоят, безспорно важни за жителите на Чепеларе. Има ли интерес обаче от други посетители именно в тези празнични дни?

Славка Чакърова: Наистина тези празнични дни – 23, 24 май – са останали в сърцето на всички, които са учили в Чепеларе и в Спортното училище, и в гимназията. В тези дни хората се завръщат, срещат се с бивши съученици, приятели, със своите бивши учители. Наистина емоцията, която се изпълва града през тези два-три дни, наистина е уникална – много срещи, много вълнение. Да, има  много хора, които идват на 23- 24 май.  И не само чепеларци, които не живеят в града, работят в големите градове се завръщат, но и други, които през годините са учили. Това си е стара традиция – съхраняваме я, пазим я, продължаваме я и я предаваме на идните поколения. Още съм под емоцията на един уникален концерт  от снощи– 25 години общински детски комплекс. Целият площад „Олимпийски“ беше изпълнен с гости, с приятели, родители и наистина 2 часа неописуема емоция и вълнение. Много е хубаво, когато виждаш младите с какъв хъс и с какъв ентусиазъм спортуват. Много са добри в спорта, доказват го и множеството медали, но в същото време са и уникални танцьори и пресъздават българския фолклор, запазват традициите. И с каква усмивка и искри в очите танцуват на сцената е наистина е завладяващо.

Водещ: Около тези празнични дни най-вече казвате – чепеларци се завръщат, срещат се със съучениците си, класните си ръководители, припомнят си едни отминали времена. Намират ли обаче повод младите хора да останат да се развиват в Общината?

Славка Чакърова: Да, това е един много интересен въпрос. Много са причините, които могат да задържат младите хора в Чепеларе и в региона. През последните се усеща съживяване в туризма. Знаете – с обединеното на ски пистите Пампорово и Мечи чал и предстоящите инвестиции броя на работните места ще се увеличава. Почти във всяко заведение има табела „Търсим сервитьор, търсим готвач“ или друг персонал. Разбира се всички знаят, че в нашия град е единствената фабрика за ски може би на Балканския полуостров. Тук работят над 700 души. Много добре се развива и дървопреработването, дърводобивът, така че има поминък. Един от другите фактори, който кара младите хора да остават в Чепеларе – това е спокойствието, при което те могат да отглеждат своите деца, доброто образование и както казах, възможностите, които ние предлагаме за извънкласна подготовка. Общински детски комплекс вече 25 години обучава над 250 деца на доброволен принцип в различни направления – танци, музикални инструменти, рисуване, пеене. И за моя огромна радост през последните 3 години успяхме да съживим и да върнем енергията и силата на спортните клубове. Децата активно спортуват- сноуборд, биатлон, колоездене-вече 3 поредни години.

Водещ: С поглед към туризма –това спокойствие, за което говорите, успя ли да утвърди Чепеларе като предпочитана дестинация през цялата година, макар че летните месеци обръщаме поглед повече към морските ни курорти?

Славка Чакърова: Да, морските курорти имат своето предимство и всеки с нетърпение след тежката зима чака летните дни, за да се наслади на морския бриз. Но пък много по-полезно и много приятно е веднага след почивката на море да се съчетае с една, дори и кратка почивка, дори и за 2-3 дни или за 5 дни в планината, защото емоцията, която планината дава през пролетта, през лятото, е съвсем различна от зимния пейзаж, от зимното настроение. Много туристи идват през лятото. През последните години се чувства увеличения брой на туристи, както на Пампорово, така и в Чепеларе. Хората имат възможност и да се разхождат в околностите. Около Чепеларе има много забележителности, чудни мостове, „Ягодинска пещера“, Триградското ждрело, разбира се разходката в планината и едно много добро предимство – това е, че през последните две лета лифтът вече работи за летните месеци. Това е едно изключително предимство за любителите на адреналин, защото знаете, че през летните месеци ски пистите, както на Пампорово, така и на Чепеларе има изградени трасета за планинско колоездене-„mountain bike”. Наблюдава се завишен интерес и към това през летните месеци.

Водещ: Да, поводи за посещение на града определено не липсват. За финал на нашия разговор в навечерието на предстоящия 24 май да завършим с едно пожелание към жителите на Чепеларе, към абитуриентите в града.

Славка Чакърова: Пожелавам много здраве, късмет, любов на жителите на град Чепеларе. На абитуриентите пожелавам да не спират да мечтаят, да се борят, да бъдат дръзки, вдъхновени, да продължават да надграждат своите знания и с много любов ги очакваме да се завърнат, за да продължаваме да градим едно светло бъдеще в Чепеларе.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА