Кметът Славка Чакърова: Чепеларе ще продължи да се доказва като предпочитано място за целогодишен туризъм

 

 В разгара на зимния сезон какви данни отчита община Чепеларе и има ли засилен интерес към Пампорово и Мечи чал. Какво се промени след обединението на двете ски зони и с какви събития общината ще радва родни и чуждестранни посетители през следващите месеци? Отговорите търсим от кмета на Община Чепеларе Славка Чакърова в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Г-жо Чакърова, в разгара на зимния и ски сезон сме, как се развива той в общината, особено след обединението на ски зоните Пампорово и Мечи чал?

Славка Чакърова: За нашата голяма радост, какво на нас в общината, така и на всички, които се занимават с този бранш, този сезон върви много добре и оправда нашите очаквания. Въпреки оскъдните снеговалежи пистите са в много добро състояние, това се дължи и на инвестициите в нови оръдия за изкуствен сняг които бяха направени през изминалата година. Местата в хотелите са заети почти на 100%. Имаме освен родни и много чуждестранни туристи от Македония, Румъния, Турция, тъй като сега е тяхната ваканция, разбира се и от Германия и Англия. Резервации са направени почти до края на месец март. Условията на пистите на Пампорово и Мечи чал са отлични за любителите на белите спортове.

Водещ: На фона на тези положителни данни можем ли да очакваме един по-успешен сезон в сравнение с предходни години?

Славка Чакърова: Да, разбира се. Миналата година отбелязахме ръст на туристите с около 20%, през настоящата 2018-та също очакваме повишена посещаемост. Доказателство за това са и реализираните нощувки. Обикновено след Нова година в края на януари има спад на посещаемостта, сега обаче такова нещо нямаше. И на Пампорово, и в Чепеларе, усеща се ефекта от обединението на двете ски зони. Разбира се, има още какво да се извършва като дейности- както в подобряване на културния календар, така и в качеството на предлаганите услуги. Има какво да се инвестира и в инфраструктурата. Сега предстои приемането на бюджета, заложили сме интересни неща в капиталовата програма, надявам се да срещнем разбиране и от общинските съветници и да продължим тази политика в развитие на условията за по-добър туризъм. Знаете, в Чепеларе има условия за целогодишно посрещане на туристи- както през летните, така и през зимните месеци. Предстои голямо събитие, свързано със Зимната олимпиада. Само преди два дни завърши Световната купа по сноуборд в Банско, която се провежда за втора поредна година в България. Основен виновник за това е нашият съгражданин Радослав Янков, който успя да се класира на 4-то място и всички с нетърпение очакваме неговото участие на Олимпиадата. На 9-ти февруари на площад „Олимпиада“ организираме излъчване на голям екран, на който всички гости и жители на общината, а и на курорта Пампорово, ще могат да гледат на живо откриването на олимпиадата в Северна Корея. Знаменосец на българска група ще бъде именно Радослав Янков. В същото време отново на 9-ти февруари отбелязваме и много специална за нас дата- 20 години от спечелването на олимпийския медал от Екатерина Дафовска. Единствен засега за България от Зимни олимпиади. Така че, на 8-ми и 9-ти февруари предстоят много емоции за жители и гости на община Чепеларе.

Водещ: Безспорно началото на следващия месец ще бъде преизпълнен с емоции. Какво е заложено обаче в стратегията ви за развитие на туристическия продукт през следващите няколко месеца и как ще се привличат туристите.

Славка Чакърова: Ще наблегнем на обогатяване на културния календар. Има какво още да направим по отношение на рекламата. В момента работим с хотелиерите за обединението и активизирането дейността на Сдружението на хотелиерите. То беше създадено преди години, но не функционираше така както трябва. С моя екип провеждаме множество срещи с хотелиери от Пампорово и Мечи чал, непрекъснато обменяме информация за необходимостта от подобряването на различни видове услуги- както от страна на общината, така и от страна на бранша. Предстоят още инвестиции, през миналото лято направихме подобрения на улуци в Пампорово, това лято ще продължим. Внимание ще насочим и към село Проглед, намиращо се между Пампорово и Чепеларе. Там също има много къщи за гости и хотелиери. Предстои асфалтиране на една от улиците в селото, която е в трагично състояние. Там извършихме инвестиции по подмяна н водопроводи миналата зима. Припомням, че 2016-2017 през зимния сезон там поради авария жителите останаха без вода, като четири месеца беше тежко за гостите и жителите на селото, но успяхме да се справим. През лятото, благодарение на проведените срещи с ВиК те изпълниха част от инвестиционната си програма и рехабилитираха над километър и половина водопроводна мрежа в село Проглед. Това лято там предстои и асфалтиране. Изградихме и детска площадка. Както споменах, Чепеларе има условия за туризъм не само през зимата, но и през лятото, като се оказа, че Проглед е много интересна дестинация за българи от цялата страна. Има голям туристопоток и през есента и лятото. Привличат ги както забележителностите, така и чистият въздух. Продължаваме, разбира се и в Чепеларе реализиране на предвидените инвестиции. Асфалтиране на улуци, изграждане на две детски площадки в детските градини, по желание на родители учители, като изготвихме съвместно проектите.

Водещ: На фона на потенциала, който община Чепеларе има за развитието на туризъм през цялата година, отчитате ли и засилен инвестиционен интерес?

Славка Чакърова: Да, дори и плахо, но се забелязва повишение на инвестиционния интерес. Това си личи от извършените сделки и данъците, които постъпват в общината. Разбира се, ще са необходими поне още една- две години, за да си върнем доверието на туристите и Пампорово и Чепеларе да станат както преди, почти на 100 % заета през лятото и зимата. Има желание за закупуване на апартаменти и къщи, ще се отварят и клонове на банки, така че съм оптимистично настроена и съм убедена, че ще се продължаваме в тази посока, доразвивайки се в сферата на туризма. Ще подобряваме както предлаганите услуги, така и дейността ни като община.

Водещ: Споменахте, че цел ще бъде и доразвиването на културния календар в общината?

Славка Чакърова: През 2017-та за втора поредна година проведохме Фестивалът на старата градска песен, който вече се утвърждава и е много интересно събитие. За първа година пък се проведе и Фестивалът на Хайдушката песен, получи се нещо уникално. Усетихме и ентусиазма на младите хора. Знаем в България има много подобни сдружения, бързо се разпространи информация, че в Чепеларе ще има подобно събитие, като три дни градът беше изпълнен с позитивизъм, с вяра в утрешния ден. Видя се и желанието на много хора да се обърнат към миналото, да запазят традициите и да ги предадат на идните поколения. Важно е да не забравяме откъде сме тръгнали и сме длъжни да предадем силата и духа на Капитан Петко Войвода на нашите деца.

Виктория МЕСРОБОВИЧ