Княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски направи дарение на Светия синод

Княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски направи дарение на Светия синод – картина, изобразяваща българската делегация, начело с митрополит Климент, на посещение при министъра на външните работи на Руската империя Алексей Лобанов-Ростовски, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Картината е посветена на 140 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Русия. Отношенията между Русия и България не са били много спокойни за тези 140 години и 4 пъти отношенията са били прекъснати по разни причини. Тази картина ни показва българска делегация, която отива в Санкт Петербург да моли Русия да възстанови дипломатическите взаимоотношения и тя е приета от министъра на външните работи на Русия – една от трите и най-голямата империя на своето време. България тогава беше даже не значима точка на картата на Европа. Независимо от това министърът на Руската империя има огромно уважение към митрополит Климент заради неговите високи духовни и интелектуални качества, освен това е бил в затвора заради проруската си ориентация. Много бих се радвал, ако тази картина напомня за уважението, което министърът на Руската империя е имал към българския духовник“, каза княз Никита Дмитриевич Лобанов-Ростовски.
От страна на Светия синод картината бе приета от Мелнишкия епископ Герасим, който благодари за дарението. „Ще помним онези времена, когато политиците са имали голямо уважение към духовниците. Искрено се надяваме тези времена да се върнат и в най-новата ни история. Когато обществото по-често се вслушва в гласа на църквата, резултатите според нас са добри и по- устойчиви. Времето бързо се променя, а църквата пази в устоите си непреходни и вечни истини. Затова много често нашите братя по вяра от Русия се чувстват много добре на наша земя, защото наистина вярата ни обединява и църковнославянският език, на който служим се е запазил през годините”, заяви той.
На събитието присъства и лидерът на АБВ Румен Петков. „Тази картина е може би най-ярката илюстрация от онова време на славянството, на православието на мотивите за най-честата в историята на света война, защото корените на войната са в народното настроение в Русия, което е породено именно от общото ни православие, от славянския дух. Почитта, която министърът на външните работи на Руската империя, показва към българския духовник е еманация на това усещане за общност и вяра”, каза Петков. „Благодаря на княза за волята му да дарява на българските институции. Той е най-големият дарител на Природонаучния музей и затова беше отличен от ръководството на БАН. Той е човек, който не спира да търси и да предоставя на България исторически факти и емблеми от целия период на следосвобожденското ни развитие. Установяването на дипломпатическите ни отношения и динамиката след това е един същностен момент. не трябва да забравяме Илинденско-Преображенското въстание и отношението на тогавашна Европа към България. Единствените посланически мисии, които много ясно са заели позиции за българския характер на въстанието и за преследванията на българските граждани там са били именно руските диполоматически мисии в Солун и в Белград. Тези исторически факти са ни нужни за бъдещето. Св. Синод запазва този дух на българщината, независимо от трудностите, пред които вярата и църквата ни са били изправени в различни периоди от времето”, заяви лидерът на АБВ.
Надежда ИВАНОВА