Кой е Емилиян Гебрев? (Справка Агенция „Фокус“)

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Службите започват ново разследване за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев от 2015г. Във връзка със случая Агенция „Фокус“публикува справка за това кой е Емилиян Гебрев.

Кой е Емилиян Гебрев?
Емилиян Гебрев работи като служител на държавната фирма „Кинтекс”, която по тоталитарно време се занимава с износ на оръжие и боеприпаси. Напуска фирмата малко след началото на прехода, за да започне частен бизнес, като използва опита и контактите си главно в Северна Африка.
Гебрев създава „Емко“ през 1992 г. като основният предмет на дейност на фирмата е износ на боеприпаси.
През 2001 г. Гебрев е задържан от митническите власти на САЩ на кораб, превозващ 30 млн. патрона на „Емко” ЕООД за Никарагуа. Патроните са 7,62 мм за автомат „Калашников” АК-47. По-късно Гебрев успява да си върне стоката.
Името на бизнесмена е замесено и в скандал с оръжие от Македония през 2006 г. Тогава властите в Скопие задържат три български камиона с картечници МГ-3 и 33 минохвъргачки М-43, взети от местната казарма „Гоце Делчев”, които е трябвало да бъдат изнесени през България за трета страна. По документи оръжието е трябвало да бъде претопено в металургичния завод „Тито”, но от завода го продават за близо 200 хил. долара, като обясняват, че с парите ще се купят противогази за македонската армия. Картечниците са продадени на цени 10 пъти по-ниски от стандартните и македонците анулират сделката.
По данни на Министерство на отбраната „Емко” ЕООД е една от дузината фирми, изкупували артилерийски гилзи от военните складове край Челопечене, които бяха взривени през 2008 г.
През есента на 2011 г. гръмва склад на фирмата край севлиевското село Ловни дол, пълен с артилерийски снаряди, калибър 122 и 152 мм, купени от Чехия.
През 2012 г. Името на Емилиян Гебрев фигурира в „блек нот“ („черна нота“), пратена до външното министерство от Руската федерация. Според руснаците Гебрев продавал нелегално оръжия в Грузия и в други размирни райони.

Отравянето на Гебрев
На 28 април 2015 г. след вечеря със свои партньори от чужбина Емилиян Гебрев се е почувствал зле, след което е бил откаран за лечение във ВМА.
На 29 и 30 април 2015 г. в такова състояние изпада и директор от неговата компания, който първоначално е отведен за лечение в „Токуда“, а след това е лекуван в „Пирогов“.
На 4 май 2015 г. синът на Гебрев е приет във ВМА с подобни симптоми.
На 1 октомври 2015 г. Софийска градска прокуратура повдига обвинение за убийство, като разследването е заложено на СДВР. По време на досъдебното производство са извършени много действия – претърсвания и проби на следи от химически вещества, проверки на автомобили, офиси на компанията „Емко“ и др. Заключенията от химичните експертизи показват, че в кафе от кафемашината в дома на Гебрев, както и в храната на неговия син има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба с неприятели по земеделските култури. Установено е, че това вещество се е съдържало в руколата от салатата, която са консумирали Гебрев и неговите партньори, но в изключително ниски количества.
На 4 април 2016 г. наказателното производство е спряно поради това, че извършителят не е разкрит.
На 11 октомври 2018 г. до главния прокурор постъпва писмо от Емилиян Гебрев, в което той заявява, че през март е извършено покушение срещу Скрипал и дъщеря му и посочва, че има основание да счита, че отровата, която е използвана и в българския случай, е от семейството на „Новичок“. Искането му е да се възобновят действията.
На 15 октомври 2018 г. разследването е възобновено. След това между главния прокурор, външния министър и председателя на ДАНС е подписано споразумение за създаване на съвместен екип за разследване на случая. До настоящия момент са проведени 13 разпита на свидетели.

„Емко“ и сагата с „Дунарит“
През 2013 г. „Емко“ ЕООД е единственият кандидат за приватизация на най-големия ни оръжеен завод – ВМЗ-Сопот. Тогава процедурата е прекратена в последния момент, защото се оказва, че Гебрев не е внесъл определения депозит от 3 млн. евро.

През май 2015 г. „Емко” ЕООД е една от седемте фирми, кандидати за приватизация на НИТИ – Казанлък – едно от най-успешните държавни дружества, което освен с търговия се занимава и с развойна дейност.

През февруари 2016 г. от подадено заявление за концентрация до Комисията за защита на конкуренцията става ясно, че „Емко“, иска да придобие завода за експлозиви „Дунарит“. Собственикът на „Емко“ Емилиян Гебрев, отказва коментар за медиите. „Дунарит“ е едно от предприятията собственост на банкера Цветан Василев, чиято Корпоративна търговска банка (КТБ) фалира през 2014 г. След фалита на банката лицензът на завода е отнет, но съдът спира решението на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност и предприятието заработва отново. Държавата тогава се отказа да обжалва съдебното решение.

На 28 март 2016 г. агенти на ДАНС и прокурори започват обиски в държавната оръжейна фирма „Кинтекс“. Те търсят документи за източване на държавната оръжейна фирма на стойност около 57 млн. евро, като властите разполагат с информация, че източването е ставало чрез неизгодни договори, сключени от държавният оръжеен търговец с частната компания „Емко“.

На 3 април 2016 г. Комисията за защита на конкуренцията блокира Емилиян Гебрев в опита му да купи оръжейния завод в Русе „Дунарит“. Решението на антимонополната комисия идва само седмица след като ДАНС започна проверка на договори, сключени от кандидат-купувача с държавната „Кинтекс“. В определението на КЗК е записано, че сделката по продажбата на фабриката засега трябва да бъде спряна временно. Като причина за това се посочват течащи спорове между акционери, участващи във веригата на собствеността на завода, заради навлизането на нов съдружник. В момента вече е заведено и търговско дело и докато то не приключи, от КЗК отказват да разглеждат искането на „Емко“ да придобие „Дунарит“

На 17 август 2016 г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказва да се произнесе по евентуална сделка за военния завод „Дунарит“ и така прехвърля топката на Върховния административен съд (ВАС). ВАС обаче отменя определението на КЗК, с което комисията се отказва да се произнесе по сделката, и върща производството за ново разглеждане.
Сега комисията посочва в решението си, че сделката за придобиването на „Дунарит“ от „ЕМКО“ не попада в обхвата на чл. 24 от Закона за защита на конкуренцията, който регламентира предварителното уведомяване на антимонополния регулатор при концентрации на предприятия, ако оборотът им за предходната година надвишава определен финансов праг. Страните по сделката могат да обжалват решението в 14-дневен срок пред ВАС.
Така на практика КЗК позволява на Емилиян Гебрев да придобие военния завод, но съдът е блокирал всякакви промени
От Търговския регистър става ясно, че Гебрев е отпуснал заем от 10 млн. евро на „Дунарит“, но вземането не е вписано заради възражение на „Виафот“.

На 23 август 2016 г. макар КЗК да разрешава сделката за „Дунарит“ битката между ръководството и преките акционери и заложния кредитор „Виафот инвестмънт България“ който е контролиран от Делян Пеевски, се пренася в Търговския регистър и съда.
СГС спира вписване в Търговския регистър решения на Общото събрание на акционерите в „Дунарит“. Искането за спиране на регистърното производство е дошло от дружеството „Виафот инвестмънт България“. Дружеството претендира, че е заложен кредитор на „Дунарит“ по силата на договор между него и един от собствениците на военния завод в Русе – „Кемира“. По силата на този договор, поне според „Виафот инвестмънт България“, офшорката има правото да разполага с акциите на „Кемира“ и да одобрява как се гласува с тях.

На 25 юли 2017 г. лицензът на оръжейната фирма „Емко“ е замразен след проведено заседание на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет. На съвета са разгледани получени от МВР справки, за извършени проверки в няколко от оръжейните фирми в страната. Най-сериозни нарушения са открити във фирмата на оръжейния търговец Емилиян Гебрев – „Емко“, като службите са констатирали редица пропуски, включително нарушения относно изискванията към устройството на обектите, предназначени за търговия с оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, на правилата за съхранение, както и на условията за планирането и проектирането на строежите.

На 9 август 2017 г. след сигнал от Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество и последвало щателно разследване, държавното обвинение е подвело под отговорност собственика на „Емко“ Емилиян Гебрев, изпълнителния директор на завода Кръстю Кръстев и още един от членовете на ръководството на фирмата за източването на дружеството и пране на пари в ОПГ. Обвиненията са повдигнати през последната седмица, като тримата са пуснати на свобода срещу мярка „подписка“.
Срещу Емилиян Гебрев и директорите на двете дружества е образувано наказателно производство по чл.з21 от НК за организирана престъпна група, в което той е организатор, а директорите са участници и същата е създадена с цел да вършат престъпления по чл.25з от НК.

На 29 август 2017 г. министърът на икономиката Емил Караниколов заявява, че държавата ще изкупи оръжейния завод „Дунарит“, за да защити 5 000 работни места в региона на Русе. По думите му в „Дунарит“ има 3 проблема – липса на собственик, евентуалното отнемане на лиценза, заради обвинения на управителите, и 67 млн.лв. изискуеми кредити. Караниколов допълва, че държавата е изкупила изискуеми заеми на дружеството за 40 милиона. От казаното става ясно, че според икономическия министър единствения вариант дружеството да продължи да работи е то да стане отново държавна собственост.

На 5 септември 2017 г. в свое изказване оръжейния търговец и собственик на фирма „Емко” Емилиян Гебрев изразява недоумение по отношение изказване на министъра на икономиката Емил Караниколов, че държавата ще спасява „Дунарит“. Според Гебрев за последната календарна година (2016 година) „Дунарит” има 28 млн. лева печалба, което не предполага нужда от оздравяване. Гебрев се определя и като единствен собственик на предприятието, с което отхвърля напълно мотивите, че собствеността на „Дунарит“ нее ясна.
„Собственикът на „Дунарит” е ясен и няма никакви колебания за това. Действащото лице е един министър на икономиката, разпоредителите сигурно са други. Но с опита си за национализация той подвежда правителството, компрометира партията, която стои зад него, и задкулисния човек, който е един добър бизнесмен и депутат“, изтъкна оръжейният търговец.“

На 5 септември 2017 г. в медиите излиза информация, че окръжният съд в Русе е спрял вписването на компанията на Емилиян Гебрев „Емко“ като собственик на „Дунарит“ и такъв към момента е банкерът Цветан Василев, чиито акции са запорирани от държавата. От Търговския регистър се вижда, че съдът се е произнесъл на 16 август, а на 28 август е спрял и увеличаването на капитала на военния завод „Дунарит“ от 8 млн. на 68 млн. лв., след което новите акции е трябвало да станат собственост на „Емко“. Апелативният съд във Велико Търново също е спрял увеличението на капитала. Така собственик на „Дунарит“ остава фирмата „Кемира“ на банкера Цветан Василев. Нейният дял от над 91% във военния завод обаче е запориран от държавата. В своя извънредна пресконференция по случая министърът на икономиката Емил Караниколов също заявява, че оръжейният предприемач Емилиян Гебрев не е собственик на „Дунарит“.

На 16 септември 2017 г. министърът на икономиката Емил Караниколов съобщава, че държавният ВМЗ Сопот е определен да изпълнява договори с „Кинтекс“ за износ на оръжие вместо „Емко“. Причината е, че дружеството, собственост на Емилиян Гебрев, е с отнет лиценз за търговия заради открити нередности при съхраняването на боеприпасите. Затова „Кинтекс“ прекратява контрактите си с „Емко“.
В същото време от фирма „Емко“ съобщаватр за медиите, че от м. август 2017 г. близо 650 тона боеприпаси са блокирани от август край Бургас и не могат да бъдат транспортирани заради държавната намеса.

На 20 септември 2017 г. фирма „Емко“ иска в Търговския регистър да бъде вписан нов управител – Марийка Радомирлиева-Букорт. Ходът идва, след като другият управител – Христо Гебрев, получава обвинение от прокуратурата, че е съучастник в престъпление. Обвинението би могло да послужи като претекст да не бъде върнат външнотърговският лиценз на „Емко“. Христо Гебрев е син на известния оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев, собственик на „Емко“, който претендира, че е собственик и на друга голяма оръжейна компания – „Дунарит“. Всичко това се случва на фона на общ протест на работниците на предприятието, в който те настояват лицензът на завода да бъде възстановен.

На 21 септември 2017 г. в медиите излиза информация, че оръжейната фирма на Емилиян Гебрев – „ЕМКО“, фигурира в забранителен списък (бюлетин) на Държавния департамент на САЩ, в който са включени фирми от Китай, Русия, Северна Корея, Судан, Сирия, Турция и други държави, на които е забранено да търгуват с американски фирми. „ЕМКО“ е единствената фирма от България, която е попаднала в забраната. На практика това означава, че Гебрев е обявен за „персона нон грата“ при сделките за оръжие, сключвани с дружества от САЩ.

На 3 октомври 2017 г. адвокатът на обвиняемия за източването на КТБ Цветан Василев и на собственика на „Емко“ Емилиян Гебрев -Лазар Карадалиев, е обвинен за участие в организирана престъпна група за внос и контрабанда на цигари.

На 10 октомври 2017 г. държавата и военният завод „Емко” постигат споразумение. „Емко“ получава обратно всички договори с „Кинтекс“, които са им отнети през лятото, става ясно след среща между премиера, икономическия министър Емил Караниколов и представители на оръжейната фирма – собственика Емилиян Гебрев и финансовия директор на „Емко”. Държавата първо беше взела лиценза за търговия на предприятието, собственост на Емилиян Гебрев, а после пренасочи три поръчки за Индия към държавното ВМЗ. Договорите за над 100 млн. долара ще се изпълнят от „Емко“ след връщането на лиценза. Решението е взето след неколкодневни протести от страна на служители на предприятието.

На 18 януари 2019 г. собственикът на дружество „Емко“ ООД, е извикан в Националната следствена служба. След повече от час престой в следствието Гебрев излиза с „прецизирано обвинение“ по случая с придобиването на „Дунарит“.

На 21 януари 2019 г. петчленен състав на Върховния административен съд връща казуса със собствеността върху „Дунарит“ за ново разглеждане от Комисията за защита на конкуренцията.