Колекционерът Румен Манов ще подари на Карлово книгата-ръкопис „Кой предаде Левски“

Пловдив. Книгата-ръкопис „Кой предаде Левски“ ще бъде подарена на Карлово от настоящият и притежател – колекционерът Румен Манов. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив самият Манов. Ръкописът ще бъде представен тази вечер на обществеността в Карлово, като с това ще започне отбелязването на 147 години от гибелта му.
Ценната книга разкрива една забравена истина за предателството на Левски, написана от писателят Васил Шанов. Тя датира от 25 декември 1945 г.

„Васил Шанов е българин, роден в село Смърдешко, през 1874 година. Бил е учител в Одрин, Солун, член на ВМРО и е участвал в Илинденско-Преображенското въстание, във войните, а след това става най-добрият турколог в Народната библиотека“, разказа колекционерът Румен Манов.
Книгата-ръкопис „Кой предаде Левски“ съдържа над 80 страници и представлява шифрована турска телеграма, която през 1931 година бива открита в архивите на Ориенталския отдел на Народната библиотека. Васил Шанов я разшифрова, като в текста по недвусмислен начин се доказва предателството на поп Кръстьо. Там директно го наричат „доносника“.

По думите на Румен Манов, в тази книга е описано, че тогава държавата е криела и пазела поп Кръстьо. Той е бил таен агент, като е давал сведения не директно на ловчанския каймаканин, а на по-висшия – търновския. При дешифровката на ръкописа се открива още, че Митхар паша от София изисква папката с предишни донесения на поменатия поп Кръстьо – доносника. Сред тях са и донесенията му за основаване на комитета в Ловеч, в неговото лозе. В тази книга дори се казва, че такива хора като поп Кръстьо трябва да се поощряват от държавата и да служат за пример на другите.
„Към края на ръкописа писателят Васил Шанов разказва с мъка, че още тогава, през 30-те години, у нас са започнали да се състезават кой пръв е открил ръкописа и колко пари ще вземат за него“, разказа още Румен Манов.

През 1944-45 година Васил Шанов оставя ръкописа и се снишава, защото започват гонения на българите от Македония да се пишат македонци. За него Симеон Радев пише, че е изключително светла личност.
През 1953 година Васил Шанов умира и е погребан в Софийските централни гробища.

Колекционерът Румен Манов купил ръкописа „Кой предаде Левски“ от един пожарникар от Благоевград, той пък от свещеник от Симитли.

„Тази вечер книгата ще бъде подарена на община Карлово, тъй като, ако има нещо свързано с Левски, то по-добре е то бъде в родния му град, вместо в някой друг“, смята още Румен Манов.

На представянето на книгата „Кой предаде Левски“ в зала „Васил Караиванов“ на община Карлово ще бъде и историкът проф. Пламен Павлов.

Цветана ТОНЧЕВА